- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Την ώρα που κάποιοι σπάνε την Πινακοθήκη, στην Tate συμβαίνει αυτό
Καμιά φορά η Τέχνη είναι εκεί για να μας δείχνει τη διαφορά κόσμων – κι αυτό είναι το πιο οδυνηρό απ’ όλα
Σκέψου η Mire Lee να μην εξέθετε το έργο της στην Tate...
Αυτές τις μέρες, λίγο μετά την κεντρική είσοδο της Tate στο Λονδίνο, δεσπόζει στον χώρο ένα θηριώδες έργο, ένα ανοικονόμητο περίπλοκο installation με τίτλο Open Wound (μτφρ. Ανοιχτό Τραύμα) της ευρηματικής γλύπτριας Mire Lee.
Δεν είναι ένα όμορφο έργο Τέχνης, έτσι κι αλλιώς δεν είναι καν αυτή η δουλειά της Τέχνης, να κομίζει πάντα την ομορφιά – αν ήταν έτσι τον Καραβάτζιο δεν θα τον ξέραμε ποτέ. Είναι ένα παράξενο τεχνούργημα, σαν βγαλμένο από κάποιον εμπύρετο εφιάλτη, φτιαγμένο για να προκαλεί δέος στην αίθουσα Turbine Hall της Tate Modern.
Σε προετοιμάζουν γι’ αυτά τα μπερδεμένα συναισθήματα όσα ίπτανται πάνω από το κεφάλι σου και μοιάζουν με τρύπια πανιά, όμως, είναι απότοκα αυτού του παράξενου ονείρου που συνθέτει αυτή η μηχανική εγκατάσταση που επαναπροσδιορίζει τον χώρο σαν ένα ζωντανό εργοστάσιο, με μνήμη και ψυχή και κίνηση.
Εικαστικές κουλαμάρες; Αν κάποιος αυτό θέλει να δει, αυτό βλέπει. Όμως, όταν στην έκθεση καταφθάνουν παιδάκια που ακουμπούν με έκπληξη τα χέρια τους για να στηρίξουν το προσωπάκι που κοιτάει ευθεία στο έργο, αναθεωρείς. Τι μπορεί να καταλαβαίνει ένα ανήλικο από σύγχρονη και κάπως άγρια Τέχνη; Απ’ ό,τι φαίνεται πολύ περισσότερα από παραληρηματικούς τύπους που χωρίς καμία ντροπή και κανέναν σεβασμό σπάνε και λεκιάζουν με τις θρησκόληπτες εμμονές τους χώρους πολιτισμού και έργα της διάνοιας, στο όνομα του Χριστού.
Ρίχνω μια ματιά στο λιτό σημείωμα της Mire Lee για το έργο της. Αποζητά, λέει, και μας προσκαλεί να απολαύσουμε «αντιφατικά συναισθήματα: από το δέος και την αηδία, μέχρι τη συμπόνια, τον φόβο και την αγάπη».
Η 36χρονη καλλιτέχνις από την Κορέα φημίζεται για τη δημιουργία κινητικών γλυπτών εγκαταστάσεων που μοιάζουν άθλιες, γελοίες και επισφαλείς. Διαβάζω στο βιογραφικό της: «Η Lee αμφισβητεί τις ανθρώπινες φαντασιώσεις των τεχνολογιών που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα των αντικειμένων που φθείρονται και παραμορφώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Το έργο της αμφισβητεί τις έννοιες του εαυτού, της κοινωνικής αποδοχής και της καθαριότητας- εξαφανίζει τις κοινωνικές συμβάσεις της αισθητικής και της επιθυμίας μπροστά στις οργασμικές, παραβατικές και κινητικές τεχνολογίες της. Πετσέτες, αλυσίδες, πηλός, λάστιχα σιλικόνης και ατσάλινες κατασκευές συνενώνονται για να σχηματίσουν έναν οργανισμό απτικό, αρχέγονο και ταυτόχρονα εξαιρετικά μηχανοποιημένο. Τα έργα της Lee εμπλέκουν τις αισθήσεις με έναν ενστικτώδη τρόπο, έξω από τη σφαίρα της διάνοιας και της γλώσσας».
Ξανακοιτάω: μία τον κόσμο και μία το έργο της. Και δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι τι τύχη θα είχε αυτό το έργο άραγε σε ένα αθηναϊκό μουσείο –αν είχαμε ένα τέτοιων διαστάσεων χώρο. Τι ανοησίες θα λέγονταν και θα γράφονταν; Τι παραληρηματικές προσωπικότητες θα εμφανίζονταν για να μας πουν ότι «είναι του Σατανά»; Βέβαια, η καλλιτέχνις δεν θίγει τα χρηστά ήθη με το γιγαντιαίο installation της. Δεν οραματίζεται κάποια καπνίζουσα Παναγία ή κάποιον κερασφόρο άγιο. Όμως, αυτή η αντίθεση κόσμων –τα κάνει αυτά η Τέχνη και είναι ό,τι πιο οδυνηρό μπορεί να σου κάνει- σε πονάει σαν σκουριασμένος χαρτοκόπτης στο στέρνο.
«Mommy, is it ok if I like it and hate it at the same time?». Ακριβώς δίπλα, μια πιτσιρίκα ρωτάει τη μαμά της αυτό και άθελά της, χωρίς να έχει ιδέα τι συμβαίνει σε χώρες σαν τη δική μας, έχει δώσει τη σπουδαιότερη απάντηση στο αιώνιο περί Τέχνης ερώτημα. Ανήλικο παιδί και έχει πιάσει το νόημα. Εμείς, λογικά, αργούμε ακόμη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Περισσότερα από 60 έργα παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενισχύει τέσσερα μουσεία προωθώντας την ελληνική δημιουργία και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία
Η καλλιτεχνική επιμελήτρια μιλάει για τα 14 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας
Στον ιστορικό ελαιώνα του νησιού οι καλλιτέχνες «συνομιλούν» με τα υπεραιωνόβια δέντρα
Σύμπραξη 52 εικαστικών καλλιτεχνών για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου της Λέσχης
Η «Χρονοστιβάδα» δραπετεύει από τα βιβλιοπωλεία και γίνεται έκθεση μετατρέποντας τη μνήμη της Θεσσαλονίκης σε εικαστική εμπειρία
Ένα από τα προγράμματα εξωστρέφειας και διεθνούς παρουσίας του μουσείου φέρνει επιμελητές από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να γνωρίσουν την σύγχρονη τέχνη της χώρας μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.