10+ φορές που η Τέχνη ήταν το θύμα - Έργα που βανδαλίστηκαν, καλλιτέχνες που στιγματίστηκαν
Με αφορμή την επίθεση στην Εθνική Πινακοθήκη, η ιστορία του βανδαλισμού έργων τέχνης σε Ελλάδα και εξωτερικό


Βανδαλισμοί έργων τέχνης: Ιστορικές υποθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό με αφορμή την επίθεση βουλευτή σε έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη στην Εθνική Πινακοθήκη
Η τέχνη, εκτός από αντικείμενο θαυμασμού και πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει υπάρξει διαχρονικά και στόχος βανδαλισμών.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, πολλά αριστουργήματα της τέχνης έχουν υποστεί ζημιές και βανδαλισμούς, άλλοτε ανεπανόρθωτες και άλλοτε αποκαταστάσιμες.
Οι βανδαλισμοί έργων τέχνης αποτελούν ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στην ιστορία. Οι αιτίες ποικίλλουν – από θρησκευτικούς και πολιτικούς λόγους έως ακραίες ακτιβιστικές ενέργειες ή ακόμη και προσωπικά ψυχολογικά κίνητρα.
Παρότι πολλές επιθέσεις έχουν οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες καταστροφές, η πρόοδος στη συντήρηση έργων τέχνης έχει επιτρέψει τη διάσωση πολλών αριστουργημάτων. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς παραμένει κρίσιμο ζήτημα, καθώς η τέχνη δεν είναι απλώς αισθητική απόλαυση, αλλά και ζωντανή μνήμη της ανθρωπότητας.
Με αφορμή την επίθεση του βουλευτή της Νίκης, Νίκου Παπαδόπουλου και τον βανδαλισμό που υπέστησαν τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη τα οποία εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη, ανατρέχουμε σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις βανδαλισμών έργων τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Βανδαλισμοί στην Ελλάδα
Ο Παρθενώνας και η καταστροφή των Γλυπτών
Ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά βανδαλισμού στην Ελλάδα αφορά την καταστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και αργότερα κατά την Οθωμανική κατοχή, πολλά αγάλματα και ανάγλυφα του ναού είτε αφαιρέθηκαν είτε υπέστησαν φθορές. Η πιο διαβόητη καταστροφή, ωστόσο, σημειώθηκε το 1687, όταν ο Παρθενώνας βομβαρδίστηκε από τις βενετσιάνικες δυνάμεις του Μοροζίνι, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο μνημείο.
Η κλοπή του πίνακα του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη
Το 2012, ένας από τους σημαντικότερους πίνακες που βρίσκονταν στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, το "Γυναικείο Κεφάλι" του Πάμπλο Πικάσο, εκλάπη μαζί με έναν πίνακα του Μοντριάν.
Ο πίνακας είχε δωρηθεί από τον Πικάσο στην Ελλάδα το 1949 ως αναγνώριση της αντίστασης των Ελλήνων κατά των Ναζί. Η κλοπή αυτή θεωρήθηκε πολιτιστικός βανδαλισμός, καθώς στέρησε για χρόνια το έργο από το κοινό. Το 2021, ο πίνακας εντοπίστηκε και επέστρεψε στην Πινακοθήκη.

Το 2011, απέναντι από το δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά, στήθηκε το έργο Red Eyed Sky Walkers της Τζένης Μαρκέτου. 99 μετεωρολογικά κόκκινα μπαλόνια και μικρές ασύρματες βίντεο κάμερες τοποθετημένες ανάμεσά τους, που πρόβαλλαν σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες στο εσωτερικό ενός γειτονικού καφενείου.
Το έργο, το οποίο εγκαταστάθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος δημόσιας Τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού, υπέστη βανδαλισμό την επόμενη ήδη μέρα, ενώ μπαλόνια του κλάπηκαν.

Ανάλογη τύχη είχε την ίδια περίοδο και το έργο Εις δόξαν του Βλάση Κανιάρη, που τοποθετήθηκε στην πλατεία Ομόνοιας. Ένα όρθιο παραλληλόγραμμο που το συγκροτούσαν σακιά τσιμέντου τυλιγμένα με την ελληνική σημαία, έγινε αντικείμενο καθημερινού βανδαλισμού με άγνωστους να αφαιρούν τμήματά του.

Φτάνοντας στο σήμερα, δύο έργα τέχνης του Χριστόφορου Κατσαδιώτη που θεωρήθηκαν βλάσφημα από τον βουλευτή της Νίκης, Νίκο Παπαδόπουλο, ήταν η αφορμή για τον βανδαλισμό τους στην Εθνική Πινακοθήκη.

Βανδαλισμοί αγαλμάτων στη σύγχρονη Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περιστατικά βανδαλισμών μνημείων και αγαλμάτων, κυρίως σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής. Αγάλματα ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως του Τρούμαν στην Αθήνα, έχουν καταστραφεί από διαδηλωτές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γλυπτά έχουν βαφτεί με μπογιές ή καταστραφεί με βαριοπούλες.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το περιστατικό του 2012, όταν άγνωστοι έριξαν μπογιές στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αθήνα. Παράλληλα, γκράφιτι και άλλες μορφές παρέμβασης σε ιστορικά κτίρια αποτελούν συχνό σύγχρονο φαινόμενο.
Μόνα Λίζα - Επιθέσεις στον διασημότερο πίνακα
Ο πίνακας της "Μόνα Λίζα" του Λεονάρντο ντα Βίντσι έχει πέσει θύμα αρκετών επιθέσεων.
Το 1956, ένας Βολιβιανός τουρίστας πέταξε πέτρα στον πίνακα, προκαλώντας ζημιά στο κάτω μέρος του.
Το 1974, μια γυναίκα ψέκασε με κόκκινη μπογιά το προστατευτικό γυαλί που καλύπτει το έργο, διαμαρτυρόμενη για τα δικαιώματα των αναπήρων στην Ιαπωνία.
Το 2022, ένας άνδρας ντυμένος ως ηλικιωμένη γυναίκα εκτόξευσε κέικ στον πίνακα, λέγοντας ότι ήθελε να ευαισθητοποιήσει για την κλιματική αλλαγή. Ευτυχώς, το αλεξίσφαιρο γυαλί τον προστάτευσε.
View this post on Instagram
Η καταστροφή της Νύχτας με τα Κρίνα του Βαν Γκογκ
Ένας από τους πιο σοβαρούς βανδαλισμούς σημειώθηκε το 1978, όταν ένας άνδρας ονόματι Τόνι Σάπερ βανδάλισε τον πίνακα "Νύχτα με τα Κρίνα" του Βίνσεντ βαν Γκογκ στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, κόβοντάς τον με μαχαίρι.
Η αποκατάσταση του έργου ήταν δύσκολη, αλλά οι συντηρητές κατάφεραν να το επαναφέρουν σε μεγάλο βαθμό.

Η επίθεση στη Guernica του Πικάσο
Το 1974, ένας ακτιβιστής ονόματι Τόνι Σέρα έγραψε με κόκκινη μπογιά πάνω στο διάσημο αντιπολεμικό έργο "Guernica" του Πικάσο, που βρισκόταν τότε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Η επίθεση είχε ως σκοπό να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Ευτυχώς, το έργο είχε καλυφθεί με προστατευτικό γυαλί και αποκαταστάθηκε άμεσα.

Οι επιδρομές των Ταλιμπάν στα βουδιστικά αγάλματα του Μπαμιγιάν
Ένα από τα πιο δραματικά παραδείγματα βανδαλισμού ήταν η καταστροφή των γιγαντιαίων βουδιστικών αγαλμάτων του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν το 2001. Αυτά τα μνημεία, ηλικίας 1.500 ετών, ανατινάχθηκαν, καθώς θεωρήθηκαν "ειδωλολατρικά". Η απώλεια αυτών των έργων αποτέλεσε ανεπανόρθωτη πολιτιστική καταστροφή.

Οικοακτιβισμός, η κίνηση Just Stop Oil και οι επιδρομές σε μουσεία
Τα τελευταία χρόνια, ακτιβιστικές ομάδες όπως η "Just Stop Oil" έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε έργα τέχνης, προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή στην κλιματική αλλαγή.
Σε διάφορα μουσεία, ακτιβιστές έχουν πετάξει μπογιά ή τρόφιμα πάνω σε έργα όπως "Ηλιοτρόπια" του Βαν Γκογκ. Αν και οι περισσότερες επιθέσεις δεν προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση για τη σχέση μεταξύ διαμαρτυρίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων Ελλήνων καλλιτεχνών θα διατεθούν για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου του International Foundation for Greece
Μια εντυπωσιακή έκθεση στο MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ποιες εγκαινιάζονται αυτές τις μέρες και ποιες ολοκληρώνονται μέσα στην εβδομάδα
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια, παρουσιάσεις, συζητήσεις, ηχητικές εγκαταστάσεις και προβολές
Η Αίθουσα Τέχνης «Αγκάθι – Kartάλος» μετατρέπεται σε χώρο δημιουργικής συνάντησης, φιλοξενώντας την ομαδική έκθεση 13 νέων καλλιτεχνών
Όπως τα νοσοκομεία αποτελούν το κατεξοχήν περιβάλλον της ιατρικής θεραπείας, τα έργα τέχνης του Picadas «θεραπεύουν» την ανθρώπινη ψυχή.
Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί σε μια εμπειρία έξω από τα όρια της καθημερινότητας
Τρία έργα της αφροαμερικανίδας καλλιτέχνιδος θα βρίσκονται στην Αγορά στο ΚΠΙΣΝ
Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, μιλάει για την πρώτη της γκαλερί «Red Carpet project space»
Μιλήσαμε με την εικαστικό με αφορμή τη νέα της έκθεση «Τα παπούτσια που λιώναν στον χορό» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Η έκθεση της γιαπωνέζας πρωτοπόρου της σύγχρονης τέχνης ενθουσίασε το αυστραλιανό κοινό
Απεικονίζει την βασίλισσα Βεατρική
Τι θα δούμε σε μουσεία και χώρους τέχνης
Από την αντιπολεμική κραυγή στους μαύρους πίνακές του
'Ενας από τους πιο «ισχυρούς» πίνακες της pop art
Από τον Αλέξη Κυριτσόπουλο στους σύγχρονους δημιουργούς και τη σκηνή των Ελλήνων εικονογράφων
Πώς βλέπουν τη σύγχρονη ελληνική σκηνή; Υπάρχουν προβλήματα; Ποιο βιβλίο τους αγαπούν περισσότερο;
Συζητείται η μόνιμη παραμονή του στην πόλη του φωτός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.