- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποιος είναι ο καλλιτέχνης πίσω από τα έργα που βανδάλισε ο βουλευτής της Νίκης στην Εθνική Πινακοθήκη
Ο βραβευμένος Έλληνας χαράκτης εξειδικεύεται κυρίως στην οξυγραφία
Ποιος είναι ο καλλιτέχνης πίσω από τα έργα που βανδάλισε ο βουλευτής της Νίκης, Νίκος Παπαδόπουλος, στην Εθνική Πινακοθήκη
Δύο έργα τέχνης που θεωρήθηκαν «βλάσφημα» από τον βουλευτή της Νίκης, Νίκο Παπαδόπουλο, ήταν η αφορμή για τον βανδαλισμό τους στην Εθνική Πινακοθήκη.
Η απεικόνιση της Παναγίας με τσιγάρο στο στόμα, να κρατά στην αγκαλιά της έναν σκελετό μωρού και η αναπαράσταση του Αγίου Γεωργίου να διαπερνά με το δόρυ του μια πεταλούδα, προκάλεσαν την οργή του, οδηγώντας τον σε πράξεις βανδαλισμού. Τα έργα αυτά που εκτίθενται στην ομαδική έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» στην Εθνική Πινακοθήκη δημιουργήθηκαν από τον Χριστόφορο Κατσαδιώτη.
Ποιος είναι ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης
Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης είναι Έλληνας χαράκτης και γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1971, στην Αθήνα. Για 15 χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, την τηλεόραση και στον περιοδικό τύπο. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2009 έως το 2014. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Πολωνία, και άλλες χώρες.
Χαρακτικά του έργα έχουν χρησιμοποιηθεί από τους εκδοτικούς οίκους Gutenberg, Διάττων, Μανδραγόρας, Πολύτροπον, Κέδρος, Μελάνι και Μπαρτζουλιάνος, ενώ έχει βραβευθεί για το έργο του:
- Το 2011 με το Βραβείο Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, πρόγραμμα LLP- Erasmus
- Το 2012 με το Βραβείο 1ης Μπιενάλε Ελλήνων Σπουδαστών Χαρακτών Ex-Libris, Κρήτη
- Το 2017 με Βραβείο του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Animation - «12th Athens Animfest» («Carousel»-Animation χαρακτικής)
Από το 2013, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και παράλληλα αρθρογραφεί στον ελληνικό τύπο για τα εικαστικά δρώμενα εκεί. Το 2015, τα θέατρα Eurydice, Zérο και Théâtre du Cristal του Παρισιού, χρησιμοποίησαν χαρακτικά του έργα για την προβολή των παραστάσεων τους. Εξειδικεύεται κυρίως στην οξυγραφία, η οποία είναι η γραφή με οξέα πάνω σε μεταλλική πλάκα (μήτρα), και στη συνέχεια τυπώνεται στο χαρτί, με τη χρήση πρέσας. Το 2017 υπήρξε υποψήφιος για τη θέση καθηγητή, στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή ή του Επίκουρου Καθηγητή στον Τομέα Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ.
Η Σαγήνη του Αλλόκοτου – Ενδιάμεσος Χώρος
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης στην έκθεση : «Η επιδραστικότητα της ανατρεπτικής θέασης του κόσμου από τον Goya αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική στο χρόνο. Κάνει εμφανή την παρουσία της στην απελευθερωτική έκρηξη των σουρεαλιστικών οραμάτων και της ποιητικής γλώσσας του μοντερνισμού, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας προσφέρει μια πολύτιμη δεξαμενή πρωτότυπων εικαστικών ερμηνειών για τη σχέση μας με τον κόσμο και τα όντα που τον συναποτελούν. Τα χαρακτικά του διακρίνονται για την αληθοφάνεια του τερατώδους, την πειστικότητα του παράλογου και την έλξη του αποτρόπαιου. Αξιοποιώντας τη θεατρικότητα της καρναβαλικής παράδοσης και της Commedia dell’ Arte, ο Goya συνθέτει ένα καινοφανές σύμπαν στο οποίο κυριαρχεί η αμφισημία και η υβριδικότητα, η διαρκής αιώρηση ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο, αίσθηση που οφείλεται στην αριστοτεχνική συναρμογή δημοφιλών, καθημερινών θεμάτων με παράταιρες, απειλητικές, αποκρουστικές ή και δυσερμήνευτες μορφές οι οποίες παραδόξως μας έλκουν αντί να μας απωθούν, ίσως διότι σ’ αυτές αναγνωρίζουμε διαισθητικά κάτι βαθιά δικό μας.
Με κινητήριο μοχλό τις σειρές των χαρακτικών έργων του Goya στην Εθνική Πινακοθήκη και συνεπείς στην πρόθεση να ανανεώσουμε τα εργαλεία ανάγνωσης των ιστορικών συλλογών με το πρόγραμμα δράσεων του Ενδιάμεσου Χώρου, παρουσιάζουμε παράλληλα με την έκθεση των 80 χαρακτικών της σειράς Los Caprichos, ένα θεματικό αφιέρωμα στην ελληνική τέχνη με τίτλο Η Σαγήνη του Αλλόκοτου. Στην ομαδική έκθεση περιλαμβάνονται έργα δέκα καλλιτεχνών που από διαφορετικές αφετηρίες εναγκαλίζονται και εικονίζουν το αλλόκοτο, το υβριδικό, και το γκροτέσκο».
Ο Χασάπης της Λεωφόρου
Σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου του καλλιτέχνη Χριστόφορου Κατσαδιώτη το επίμαχο έργο, που πυροδότησε την έκρηξη του βουλευτή της Νίκης, που τιτλοφορείται ως «Ο Χασάπης της Λεωφόρου» σχετίζεται με θρησκευτικά θέματα.
Συγκεκριμένα ο ίδιος αναφέρει: «Διευκρίνηση: Ο τίτλος της οξυγραφίας αυτής, "Ο Χασάπης της Λεωφόρου" που έχει το έργο, σχετίζεται με εκκλησιαστικά και θρησκευτικά θέματα και όχι με τους φίλους μου...!![ενν. τους Γιώργηδες] ("O Χασάπης της Λεωφόρου", Οξυγραφία- χαλκογραφία, 35,8Χ24,5 εκ, 2018)».
Χρόνια πολλά και ευχές στους Γιώργηδες και στις Γεωργίες!!! Αφιερωμένο στους φίλους, που γιορτάζουν σήμερα!!!...
Posted by Christophoros Katsadiotis on Monday, April 29, 2019
Διαβάστε ακόμη>>> Τα όρια της τέχνης και η τέχνη των ορίων
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είχε σταλεί μήνυμα 112 στους κατοίκους
Συλλήψεις για πυρκαγιές που προκλήθηκαν από ψησταριά, πυροτεχνήματα και εργασίες
Τι προβλέπει αναλυτικά για όλα τα επιστημονικά πεδία
Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν στις 21:40 για τις ημέρες Κυριακή ως Πέμπτη
Με λεωφορεία η μεταφορά των επιβατών
Στο σημείο επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής
Επίγειες και εναέριες δυνάμεις την έθεσαν χωρίς ενεργό μέτωπο μέσα σε 30 λεπτά
Σταδιακή μεταβολή από την Τρίτη - Η ανάρτηση του μετεωρολόγου
Με μεγάλες πληρότητες αναχωρούν τα πλοία
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Τι να κάνετε σε περίπτωση που σας καλέσουν
Ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων πυροπροστασίας
Με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Πού και πώς κάνετε την αίτηση
Τα πρώτα αρθρωτά οχήματα 18 μέτρων στην Ελλάδα ενισχύουν τον στόλο του ΟΑΣΘ - Πότε κυκλοφορούν στους δρόμους
Οι Αρχές εφιστούν την προσοχή - Καμία ενέργεια στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει φωτιά
Ξέφυγε ο καβγάς για τα βοσκοτόπια στα Χανιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.