- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Ρώμη
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Ρώμη - Ήταν για δεκαετίες κρυμμένο σε μια ιδιωτική ιταλική συλλογή
Ένα σπάνιο πορτραίτο του Καραβάτζιο, από τα ελάχιστα που δημιούργησε στη ζωή του ο ζωγράφος και το οποίο βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή από τότε που ανακαλύφθηκε πριν από 60 και πλέον χρόνια, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό σε μουσείο της Ρώμης.
Χρονολογούμενο στις αρχές του 1600, πρόκειται για το πορτρέτο του Maffeo Barberini, γιου ενός Φλωρεντινού ευγενή, που στέφθηκε ως Πάπας Ουρβανός Η’ το 1623.
Ο πίνακας του Καραβάτζιο δείχνει τον μελλοντικό επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας να φοράει μαύρη μπιρέτα και πράσινο αμάνικο ράσο, καθώς κρατάει ένα διπλωμένο γράμμα και κοιτάζει προσεκτικά προς τη μία πλευρά.
Το 1963 του αποδόθηκε το πορτρέτο του Monsignor Maffeo Barberini, ο οποίος θα γινόταν τον 17ο αιώνα Πάπας Ουρβανός Η' - ένας μεγάλος προστάτης των τεχνών που είχε μεταξύ των προστατευόμενων του τον γλύπτη και αρχιτέκτονα Gian Lorenzo Bernini.
«Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε κανένα μουσείο, δεν έχει δανειστεί ποτέ σε έκθεση»
«Από εκείνη τη στιγμή δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε κανένα μουσείο, δεν έχει δανειστεί ποτέ σε έκθεση, οπότε είναι η πρώτη φορά», δήλωσε την Παρασκευή ο Τόμας Κλέμεντ Σάλομον, διευθυντής των Εθνικών Πινακοθηκών Αρχαίας Τέχνης.
«Μόνο πολύ λίγοι ειδικοί από τη δεκαετία του 1960 είχαν την ευκαιρία να τον δουν από κοντά και είναι άλλο πράγμα να γνωρίζεις τον πίνακα από φωτογραφίες και άλλο να τον βλέπεις από κοντά και να συνειδητοποιείς την ποιότητά του, τη σχεδόν μαγνητική του δύναμη», δήλωσε με τη σειρά της η επιμελήτρια Paola Nicita.
Ο Καραβάτζιο, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Μιχαήλ Άγγελος Μερίζι, ήταν δεξιοτέχνης της τεχνικής του chiaroscuro, του φωτισμού, για να κάνει τα θέματά του να φαίνονται να ζωντανεύουν. Πέθανε το 1610 στα τέλη της τριακονταετίας του μετά από μια ταραχώδη ζωή.
Το μουσείο που παρουσιάζει το έργο τέχνης στεγάζεται στο Παλάτσο Μπαρμπερίνι, το οποίο χτίστηκε κατά τη διάρκεια της παποσύνης του Ουρμπάνου Η' από τον Μπερνίνι και τον συνάδελφό του μπαρόκ αρχιτέκτονα Κάρλο Μαντέρνο και το οποίο παρέμεινε σε οικογενειακά χέρια μέχρι και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με στοιχεία από Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας εικαστικός διάπλους ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το μυθικό και το καθημερινό, το εθνικό και το παγκόσμιο
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Από τις πνευματιστικές συνεδρίες του 1900 μέχρι το TikTok του 2026, η ιστορία της Χίλμα αφ Κλιντ μοιάζει πιο σύγχρονη από ποτέ
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Ένα προσωπικό έργο μνήμης, μύθου και εσωτερικής μεταμόρφωσης
Για 5η χρονιά πραγματοποιείται στην Κύθνο το φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικούς καλλιτέχνες σε έναν κοινό σκοπό, υπό την επιμέλεια της Οντέτ Κουζού
Από την Παναγία που θήλαζε τον Χριστό μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, η ιστορία του αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για την κοινωνία παρά για το ίδιο το γυναικείο σώμα
Ο γνωστός κομίστας μιλάει μιλά για τη ζωγραφική, τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τη σύγχρονη τέχνη και τις προκλήσεις των νέων καλλιτεχνών.
Μπήκαμε στο ατελιέ του καλλιτέχνη λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του «Dreaming was not enough» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο μεγάλος γλύπτης μάς ξενάγησε στο πρότζεκτ «Θεόδωρος Παπαγιάννης- Γνώθι σαυτόν», που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.