- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Ρώμη
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Ρώμη - Ήταν για δεκαετίες κρυμμένο σε μια ιδιωτική ιταλική συλλογή
Ένα σπάνιο πορτραίτο του Καραβάτζιο, από τα ελάχιστα που δημιούργησε στη ζωή του ο ζωγράφος και το οποίο βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή από τότε που ανακαλύφθηκε πριν από 60 και πλέον χρόνια, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό σε μουσείο της Ρώμης.
Χρονολογούμενο στις αρχές του 1600, πρόκειται για το πορτρέτο του Maffeo Barberini, γιου ενός Φλωρεντινού ευγενή, που στέφθηκε ως Πάπας Ουρβανός Η’ το 1623.
Ο πίνακας του Καραβάτζιο δείχνει τον μελλοντικό επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας να φοράει μαύρη μπιρέτα και πράσινο αμάνικο ράσο, καθώς κρατάει ένα διπλωμένο γράμμα και κοιτάζει προσεκτικά προς τη μία πλευρά.
Το 1963 του αποδόθηκε το πορτρέτο του Monsignor Maffeo Barberini, ο οποίος θα γινόταν τον 17ο αιώνα Πάπας Ουρβανός Η' - ένας μεγάλος προστάτης των τεχνών που είχε μεταξύ των προστατευόμενων του τον γλύπτη και αρχιτέκτονα Gian Lorenzo Bernini.
«Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε κανένα μουσείο, δεν έχει δανειστεί ποτέ σε έκθεση»
«Από εκείνη τη στιγμή δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε κανένα μουσείο, δεν έχει δανειστεί ποτέ σε έκθεση, οπότε είναι η πρώτη φορά», δήλωσε την Παρασκευή ο Τόμας Κλέμεντ Σάλομον, διευθυντής των Εθνικών Πινακοθηκών Αρχαίας Τέχνης.
«Μόνο πολύ λίγοι ειδικοί από τη δεκαετία του 1960 είχαν την ευκαιρία να τον δουν από κοντά και είναι άλλο πράγμα να γνωρίζεις τον πίνακα από φωτογραφίες και άλλο να τον βλέπεις από κοντά και να συνειδητοποιείς την ποιότητά του, τη σχεδόν μαγνητική του δύναμη», δήλωσε με τη σειρά της η επιμελήτρια Paola Nicita.
Ο Καραβάτζιο, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Μιχαήλ Άγγελος Μερίζι, ήταν δεξιοτέχνης της τεχνικής του chiaroscuro, του φωτισμού, για να κάνει τα θέματά του να φαίνονται να ζωντανεύουν. Πέθανε το 1610 στα τέλη της τριακονταετίας του μετά από μια ταραχώδη ζωή.
Το μουσείο που παρουσιάζει το έργο τέχνης στεγάζεται στο Παλάτσο Μπαρμπερίνι, το οποίο χτίστηκε κατά τη διάρκεια της παποσύνης του Ουρμπάνου Η' από τον Μπερνίνι και τον συνάδελφό του μπαρόκ αρχιτέκτονα Κάρλο Μαντέρνο και το οποίο παρέμεινε σε οικογενειακά χέρια μέχρι και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με στοιχεία από Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση με τον τίτλο«Stephen Antonakos: Υστερόγραφα Χρόνου και Χώρου» εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου- το εξώφυλλο του καλλιτέχνη στην Athens Voice το 2008
Ένας νέος εικαστικός χώρος στην πλατεία Μαβίλη φιλοξενεί ταλέντα και ιδέες που σπαρταράνε
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.