Εικαστικα

Καλλιτέχνης παρουσίασε λευκούς πίνακες: «Το έργο τέχνης είναι ότι πήρα τα χρήματά τους»

Καλείται να πληρώσει 67.000 ευρώ στο μουσείο που «εξαπάτησε»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ένας από τους δύο λευκούς πίνακες που παρουσίασε ο Δανός καλλιτέχνης
Ο ένας από τους δύο λευκούς πίνακες που παρουσίασε ο Δανός καλλιτέχνης © EΡΑ/ΗΕΝΝΙΝG BAGGER

Μουσείο στη Δανία παρήγγειλε από καλλιτέχνη πίνακες με θέμα «Πάρε τα λεφτά και τρέχα» και αυτός το πήρε... κυριολεκτικά

Ένας Δανός καλλιτέχνης κλήθηκε να επιστρέψει σχεδόν 500.000 κορώνες (67.000 ευρώ) σε ένα μουσείο, αφού παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες για ένα έργο που ονόμασε «Take the Money and Run» («Πάρε τα λεφτά και τρέχα»).

Για να πάρουμε την ιστορία από την αρχή, το Μουσείο Τεχνών στο Άαλμποργκ της Δανίας είχε πληρώσει τον καλλιτέχνη Γιενς Χάανινγκ (Jens Haaning) για να φτιάξει δύο έργα τέχνης το 2021. Το θέμα των έργων τέχνης θα ήταν σχετικό με τους μισθούς στη Δανία και την Αυστρία.

Αντ' αυτού, ο Χάανινγκ έδωσε τους δύο λευκούς καμβάδες και στη συνέχεια δήλωσε σε μέσο ενημέρωσης της Δανίας: «Το έργο τέχνης είναι ότι πήρα τα χρήματά τους».

Ο διευθυντής του μουσείου Λάσε Άντερσεν δήλωσε ότι γέλασε δυνατά όταν είδε για πρώτη φορά τους δύο άδειους καμβάδες το 2021 και αποφάσισε να παρουσιάσει τα έργα ούτως ή άλλως.

«Αναστάτωσε τους επιμελητές μου και αναστάτωσε και εμένα λίγο, αλλά γέλασα και εγώ γιατί ήταν πραγματικά χιουμοριστικό», είχε πει το 2021 στο BBC. 

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, ούτε το μουσείο ούτε το δικαστήριο εκτίμησαν το αστείο και την... τέχνη του Χάανινγκ. Το μουσείο ζήτησε από τον 58χρονο καλλιτέχνη να επιστρέψει όλα τα χρήματα (περίπου 534.000 κορώνες), αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Τελικά, μετά από μακρά νομική διαμάχη, δικαστήριο της Κοπεγχάγης διέταξε τη Δευτέρα, να επιστρέψει σχεδόν όλα τα χρήματα (492.549 κορώνες) - αν και μπορεί να κρατήσει μερικά για έξοδα. Το ποσό που υπολείπεται αφορά στην αμοιβή του καλλιτέχνη και το κόστος τοποθέτησης.

Μετά την απόφαση, ο Χάανινγκ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει περαιτέρω την υπόθεση. «Ήταν καλό για τη δουλειά μου, αλλά με βάζει επίσης σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση όπου δεν ξέρω πραγματικά τι να κάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δήλωσε τη Δευτέρα στο TV2 Nord ότι το μουσείο κέρδισε «πολύ, πολύ περισσότερα» χρήματα από αυτά που επένδυσε χάρη στη δημοσιότητα που περιβάλλει την υπόθεση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ