Εικαστικα

Creative Solitude: 13 Έλληνες δημιουργοί στον Πολυχώρο Macart

Η ομάδα του Dogma Athens αποπειράται να φωτίσει τη μοναξιά

villycalliga.jpg
Villy Calliga
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Cats in Orbit». Γιάννης Ρουσάκης
«Cats in Orbit». Γιάννης Ρουσάκης

Creative Solitude: Η έκθεση εικαστικών από την ομάδα Dogma Athens στο Macart Cultural Space

«Ένα, και μόνο, μας είναι απαραίτητο: η Μοναξιά, η μεγάλη εσώτερη Μοναξιά». Ράινερ Μαρία Ρίλκε.

Στο εμβληματικό του έργο «Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή», ο Αυστριακός ρομαντικός ποιητής, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, απευθύνεται σε έναν άγνωστο νέο που ζητά τη γνώμη του για τους στίχους που γράφει. Μέσα σε δέκα επιστολές, ο Ρίλκε, που δεν αποδέχεται το ρόλο του κριτικού, μοιράζεται με τον νεαρό την Ποιητική του. Σε αρκετά σημεία μέσα στα γράμματά του, εξυψώνει τον ρόλο της Μοναξιάς, ως κατάστασης την οποία ο δημιουργός θα πρέπει να επιζητά. Το πιο δύσκολο, αλλά και πιο γόνιμο, θεωρεί πως είναι ο καλλιτέχνης να βυθίζεται σε αυτήν και να αναμετριέται με τον εσωτερικό του κόσμο, ανασύροντας από τα βάθη εκείνα το υλικό με το οποίο δημιουργεί τα έργα του.

«I will keep on moving». Χρύσανθος Χριστοδούλου
«I will keep on moving». Χρύσανθος Χριστοδούλου

Ο κόσμος σήμερα ελάχιστα μοιάζει με αυτόν που έζησε ο Ρίλκε πριν από έναν αιώνα. Ήταν ήδη δύσκολο στις αρχές του 1900 ένας καλλιτέχνης, σαν άνθρωπος που μοιράζεται τη ζωή του με άλλους ανθρώπους, να πείσει τον εαυτό του να επιζητά τη Μοναξιά, ώστε μέσα σε αυτήν να μπορεί να είναι πιο δημιουργικός. Στη σημερινή εποχή των καταιγιστικών ρυθμών, της αθρόας πληροφόρησης, του βομβαρδισμού των ερεθισμάτων, η επίτευξη της Μοναξιάς μοιάζει κάτι ανέφικτο. Και όμως, παρά τη δυσκολία τόσο να επιδιώξει όσο και να διατηρήσει ο καλλιτέχνης την κατάσταση που ο Ρίλκε θεωρεί θεμελιώδη για τη δημιουργική διαδικασία, φαίνεται πως οι δημιουργοί ακόμη παράγουν το έργο τους στην ίδια συνθήκη, όπως και στις αρχές του 20ού αιώνα, ή και σε εποχές πριν από τότε.

«Cats in Orbit». Γιάννης Ρουσάκης
«Cats in Orbit». Γιάννης Ρουσάκης

Στην έκθεση Creative Solitude, η ομάδα του Dogma Athens αποπειράται να φωτίσει αυτόν τον τόσο ενδιαφέροντα δημιουργικό αταβισμό, παρουσιάζοντας έργα δεκατριών σύγχρονων και ανερχόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα έργα, που είναι τεκμήρια αυτής της καταβύθισης στον εσωτερικό κόσμο των δημιουργών τους, μεταφέρουν στον θεατή κάτι από αυτή τη Μοναξιά μέσα στην οποία ολοκληρώθηκαν, ενώ παράλληλα μιλούν για τη σχέση του δημιουργού με τον εξωτερικό κόσμο, υπό το πρίσμα της δημιουργικής αυτής διαδικασίας.

«Los Espias». Αντωνία Ηρωίδου
«Los Espias». Αντωνία Ηρωίδου

Τα έργα θα φιλοξενούνται από τις 11 έως και τις 25 Μαρτίου 2023 στο Cultural Space της Macart, ενός από τα μεγαλύτερα και πλέον διακεκριμένα εργαστήρια γραφικών τεχνών της χώρας, όπου καθημερινά, εδώ και 30 χρόνια, παράγονται έργα καλλιτεχνών και δημιουργών από όλο το φάσμα του κλάδου. Οι δεκατρείς δημιουργοί συμμετέχουν στην έκθεση με έργα που έχουν προκύψει μέσω τεχνικών εκτύπωσης σε διαφορετικά υλικά, όπως το χαρτί, το ύφασμα ή ο καμβάς. Έτσι, τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται πολύ κοντά στο περιβάλλον που δημιουργήθηκαν, στον τελευταίο σταθμό της διαδρομής τους από την δημιουργική Μοναξιά στον εξωτερικό κόσμο.

Συμμετέχουν με prints οι καλλιτέχνες: Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Νίκη Γκουλέμα, Αντωνία Ηρωίδου, Κωνσταντίνος Κωτσής, Γιώργος Λαμπρόπουλος, Ηλέκτρα Μάιπα, Θάνος Μακρής, Δημοσθένης Μπογιατζής, Ισιδώρα Παπαδούλη, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Γιάννης Ρουσάκης, Κωνσταντίνος Τσιτσίγκος, Χρύσανθος Χριστοδούλου

Info
Πολιτιστικός Χώρος Macart: Λένορμαν 244, 10443 Αθήνα, 2105132322, 2105157336, www.macart.gr

Εγκαίνια: Σάββατο 11 Μαρτίου 12.00 - 20.00
Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 11/3 –25/3/2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 - 18.00, Σάββατο 10.00-16.00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ