- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Η Νατάσσα Σαρρή μας συστήνει τη δική της «Αλέα/Alea»
Μια συζήτηση με αφορμή την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Genesis
Νατάσσα Σαρρή: Η εικαστικός μιλάει στην Athens Voice με αφορμή την έκθεσή της «Αλέα/Alea» στην Αίθουσα Τέχνης Genesis.
New kid on the block? Όχι ακριβώς. Σίγουρα όμως αφορά σε μια νέα «άφιξη» στα καλλιτεχνικά δρόμενα της πόλης. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 20:00 εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Genesis, η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νατάσσας Σαρρή, με τίτλο «Αλέα/Alea».
Πρόκειται για μια σειρά έργων φιλοτεχνημένων με μεικτά υλικά, σε ποικίλες διαστάσεις, που απεικονίζουν συμβολικά και αλληγορικά επιλεγμένες όψεις από την χλωρίδα και την πανίδα της φύσης, μέσα από όπου διαφαίνεται απεικονιζόμενος ο διάλογος σχετικά με την ίδια την φιλοσοφία της εικαστικής πράξης, ως μεθόδου αυτεπίγνωσης.
Μετά από 20 σχεδόν χρόνια ενασχόλησης με τις επιχειρήσεις και το marketing και με αφορμή την πανδημία, αποφάσισε να επικεντρωθεί στην πραγματική της λατρεία: τη ζωγραφική. Η πρώτη της ατομική έκθεση είναι πλέον γεγονός και για αυτό ας την γνωρίσουμε καλύτερα.
Αν και ασχολείσαι πολλά χρόνια με τα καλλιτεχνικά, αυτό είναι το ντεμπούτο σου ως εικαστικός. Τι κρατάς από την προηγούμενη σου ζωή και τι αφήνεις πίσω;
Όλα τα κρατάω από την προηγούμενή μου ζωή. Ενυπάρχουν μέσα μου όλες οι προηγούμενές μου εμπειρίες. Αυτές οι εμπειρίες με έχουν διαμορφώσει και τις μετουσιώνω στην εικαστική πλευρά του εαυτού μου. Όπως άλλωστε πάντα υπήρχε και η εικαστική ματιά μου και στις προηγούμενες επαγγελματικές επιλογές μου. Κάτι που ενδεχομένως αφήνω πίσω, είναι η ασφάλεια, όχι μόνο η οικονομική, αλλά και εκείνη του γνώριμου επαγγελματικού μου πεδίου. Επιπλέον, αφήνω πίσω την «καταπιεσμένη» και «περιορισμένη» πλευρά του εαυτού μου. Πάντα ένιωθα καλλιτέχνης. Ένιωθα πως κάτι σημαντικό λείπει από τη ζωή μου, παρά το ότι απέδιδα και έφερνα αποτελέσματα σε αυτά που επέλεγα. Τώρα νιώθω και είμαι πραγματικά ο εαυτός μου, ακολουθώντας τη φυσική μου τάση. Αυτό, μου είναι ξεκάθαρο.
Συναντάμε συχνά τη φύση στο έργο σου. Σε μια συγκυρία που η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο επίκεντρο, βρίσκεις κάποια σύνδεση της ζωγραφικής σου με τη σχέση μας με τη φύση;
Η σύνδεσή μας με τη φύση μάς βοηθάει να ζούμε με μεγαλύτερη πληρότητα, καθώς ερχόμαστε σε επαφή μέσω αυτής, με τον εσωτερικό μας εαυτό. Ως συνδετικός ιστός, μας υπενθυμίζει συνειδητά ή ασυνείδητα, τη νομοτέλεια, την ισορροπία, την αρμονία και το μέτρο, ενώ ταυτόχρονα μας δημιουργεί συναισθήματα, διακινώντας λεπτοφυείς, αλλά ισχυρές πλευρές του εαυτού μας. Κατά μία έννοια, η «συνάντηση» με αυτήν είναι ταυτόχρονα και «συνάντηση» με τον εσωτερικό μας εαυτό. Μέσα από τα έργα αυτής της ενότητας, οι αναφορές στη φύση είναι ίσως η αφορμή γι’ αυτό το «αντάμωμα». Πρόκειται για την ενθύμηση της δύναμής της και της ευεξίας που αναδύεται μέσα μας, όταν αντικρίζουμε τα πανίσχυρα σύμβολά της. Επομένως, βρίσκω σίγουρα τη σύνδεση της ζωγραφικής μου με τη σχέση μας με τη φύση, καθώς μέσα από τα στοιχεία που απεικονίζονται στα έργα μου, πρόθεσή μου είναι η ενδυνάμωση και θύμηση της σχέσης μας με αυτήν. Ως προς την κλιματική αλλαγή, αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να ενεργήσουμε ταχύτατα, αποκαθιστώντας τις βλάβες τις οποίες η φύση έχει υποστεί. Η φύση άλλωστε υπήρχε και πάντα μπορεί να υπάρχει χωρίς εμάς. Εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν. Η φύση είναι το πραγματικό μας «σπίτι».
Υπάρχει κάποιο σημείο, κάποιος «κρυφός κώδικας» στα έργα σου που χρειάζεται να δώσουμε την προσοχή μας;
Τα έργα τα αφήνω στην ανάγνωση του θεατή και εκείνος θα συναντήσει ό,τι τον αγγίζει. Έτσι μπορεί να βρει τον δικό του κώδικα επικοινωνίας. Από τη δική μου πλευρά μπορώ να πω πως επιλέγω συνειδητά, όσο είναι δυνατό, τα στοιχεία που εντάσσω στα έργα μου, για όλους τους λόγους που προανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση. Θα ήθελα ενδεχομένως, από τον θεατή που βλέπει τα έργα μου να τα αισθανθεί και να στοχαστεί γύρω από τους δρόμους που του ανοίγουν. Προσωπικά, η δική μου αναζήτηση αφορά στην επαφή με στοιχεία που αναδύουν εσωτερική γαλήνη, πνευματικότητα, ισορροπία και ανάταση. Η καθημερινότητά μας συχνά δεν εμπεριέχει αυτή την πτυχή. Έχουμε απομακρυνθεί, πιστεύω, από αυτό το μέρος του εαυτού μας και αυτή την πλευρά της ζωής. Η ματιά μας είναι στραμμένη από «έξω» προς τα «μέσα», σε καταστάσεις που μας κουράζουν και μας βαραίνουν. Καταλαβαίνω πως τα βαριά, καθημερινά πράγματα είναι εντυπωσιοθηρικά σε αντίθεση με τα πιο χαμηλότονα, που ωστόσο ψιθυρίζουν βαθύτερες αλήθειες. Είναι σημαντικό να στρέψουμε το βλέμμα μας στα στοιχεία που μας ενισχύουν, μας ενδυναμώνουν και μας προκαλούν αισιοδοξία. Χρειάζεται να θυμάμαι και να θυμίζω και αυτή την πλευρά της ζωής, ώστε να μην είναι μονομερής η ματιά μας, αλλά περισσότερο ολοκληρωμένη.
Τι όνειρα κάνει μια εικαστικός όταν κοιμάται; Και τι όνειρα κάνει για το μέλλον της ως εικαστικός;
Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Όταν ήμουν μικρότερη πρωταγωνιστούσαν συχνά στα όνειρά μου άμορφα πλάσματα και σκιές. Κατ’ επέκταση δεν είναι τυχαίο που στο συνειδητό μου δημιουργώ μορφές. Από την άλλη πλευρά, έχω δει και υπέροχες εικόνες, μέρη και σύμβολα, τα οποία έχω απεικονίσει και σε έργα μου, όπως για παράδειγμα μία αιωρούμενη ασημένια κανάτα η οποία πότιζε, με καθαρό νερό, κάποιους καρπούς, απ’ όπου άνθισαν βιολετί λουλούδια. Το όνειρο αυτό το είδα τρεις φορές σε διάστημα ενός μηνός, πριν από αρκετά χρόνια και ακόμα το θυμάμαι. Επιπλέον, έβλεπα και ακόμα ισχύει αυτό, διεξόδους σε κάποιους προβληματισμούς μου.
Ως εικαστικός, αυτή την στιγμή ζω το όνειρο. Γεννήθηκα καλλιτέχνης και νιώθω πως επιτέλους εκφράζεται ο βαθύτερός μου εαυτός και αυτό είναι ευλογία. Έχω μεγάλη χαρά γι’ αυτόν τον δρόμο που αισθάνομαι ότι μπορώ να ανοίξω.
Info
«Αλέα/Alea»
Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιανουαρίου 2023 – 11 Φεβρουαρίου 2023
Ημέρες και ώρες λειτουργίας : Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 12:00 – 21:00, Τετάρτη Σάββατο 12:00 – 15:00
Τοποθεσία: Gallery Genesis, Χάρητος 35, Αθήνα
Πληροφορίες: 211 7100566, gallerygenesisathens.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης – Γιώργος Ρόρρης. Φως και Χώμα» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
Ρεκόρ δημοπρασίας στη Γαλλία
35 καλλιτέχνες από περισσότερες από 30 χώρες συναντιούνται στη δεύτερη Μπιενάλε, με έργα για το αποτύπωμα του λιγνίτη στη γη και το σώμα
Η πρωτοπόρος που η ιστορία της τέχνης σχεδόν ξέχασε
Το μουσείο παρουσιάζει τις εκθέσεις «No Time for Melancholy» και «Ιστορίες σε εκκρεμότητα»
Μια ζωή γεμάτη τέχνη και οι διαφορετικές ζωές του από τη Σουηδία και το Παρίσι μέχρι το Τόκιο και την Αθήνα
Συνέντευξη με τον γνωστό εικαστικό για τη νέα του έκθεση «Χνάρια, μορφές και απόηχοι», τη σχέση του με τη θάλασσα, τη μνήμη και την τέχνη
«Η ζωγραφική αποτελεί τη μόνη πραγματική μου ταυτότητα»
Από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέχρι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Ελληνική μόδα, πολιτισμός και βιωσιμότητα στις Βρυξέλλες, στην έκθεση του Δημήτρη Γραμματικογιάννη
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.