- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε σε ηλικία 87 ετών η κόρη του Πάμπλο Πικάσο, Μάγια
Ήταν η πρώτη κόρη του και της μούσας του, της Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ
Γαλλία: Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών η κόρη του Πάμπλο Πικάσο, Μάγια
Η Μάγια Ρουίθ-Πικάσο, η κόρη του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, την οποία απαθανάτισε σε πολλούς πίνακές του, πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά της.
«Η Μάγια Ρουίθ-Πικάσο πέθανε γαλήνια το πρωί, περιστοιχισμένη από την οικογένειά της» ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δικηγόρο Ρισάρ Μαλκά, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Η Μαρία δε λα Κονθεπθιόν ή Μάγια, όπως ήταν το χαϊδευτικό της, γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1935 και ήταν η πρώτη κόρη του Πικάσο και της μούσας του, της Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, με την οποία διατηρούσε σχέση από το 1927. Η γέννηση αυτού του κοριτσιού έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή του καλλιτέχνη, ο οποίος απέκτησε συνολικά τέσσερα παιδιά.
Αυτήν την περίοδο στο Εθνικό Μουσείο Πικάσο του Παρισιού παρουσιάζεται μια έκθεση με αντικείμενο τη σχέση της Μάγιας με τον πατέρα της. «Η Μάγια με την κούκλα» (1938), «Η Μάγια με κούκλα και άλογο» (1938), «Η Μάγια με ναυτικό κοστούμι» (1938), «Η Μάγια με ποδιά» (1938) είναι μόνο μερικά από τα πορτρέτα της μικρής κόρης του Πάμπλο Πικάσο.
«Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που ξέρω που δεν μιλάει για τον Πάμπλο Πικάσο αλλά για τον μπαμπά (…) Πιστεύω ότι αυτό μαρτυρά την ειδική σχέση που είχε μαζί του», είπε ο γιος της, ο Ολιβιέ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Γαλλία και η Ισπανία θα τιμήσουν το 2023 τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Πάμπλο Πικάσο, μέσα από πολλές εκθέσεις έργων του και στις δύο χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Μια γραμμή κύμα» αποκαλύπτει τον ποιητικό κόσμο του ζωγράφου
Από το μεγάλο αφιέρωμα στον Στίβεν Αντωνάκος και τη μεγάλη έκθεση «Είσαι ό,τι φοράς» στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την ατομική έκθεση του Μιχάλη Κιούση στην Γκαλερί Άλμα
Ταξίδι στον πόνο, τον έρωτα και τη δημιουργικότητά της μέσα από μια βιωματική έκθεση
Ο Σταύρος Δίτσιος δεν ζωγραφίζει τοπία. Και καλά κάνει.
130 χρόνια ζωγραφικής, από τον ιμπρεσιονισμό έως την pop art
Η έκθεση με τον τίτλο«Stephen Antonakos: Υστερόγραφα Χρόνου και Χώρου» εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου- το εξώφυλλο του καλλιτέχνη στην Athens Voice το 2008
Ένας νέος εικαστικός χώρος στην πλατεία Μαβίλη φιλοξενεί ταλέντα και ιδέες που σπαρταράνε
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.