- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εθνική Πινακοθήκη Βρετανίας: Άλλαξε ονομασία πίνακα από Ρωσίδες χορεύτριες σε Ουκρανές χορεύτριες
Πρόκειται για έργο του Edgar Degas
Βρετανία: Η Εθνική Πινακοθήκη άλλαξε τον τίτλο του πίνακα «Οι Ρωσίδες χορεύτριες», και το μετονόμασε «Οι Ουκρανές χορεύτριες».
Οι εκπρόσωποι του Μουσείου αναφέρουν ότι έλαβαν γνώση εις ό,τι αφορά το όνομα του εν λόγω πίνακα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, από μία Ουκρανή που ζει στο Λονδίνο, την Tania Kolotusha, η οποία τους επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι εικονιζόμενες χορεύτριες στον πίνακα του Edgar Degas είναι μάλλον Ουκρανές παρά Ρωσίδες, διότι φέρουν στο κεφάλι κορδέλες μπλε και πορτοκαλί, χρώματα τα οποία σαφώς παραπέμπουν στην ουκρανική σημαία. Την επομένη ημέρα το Μουσείο ανακοίνωσε την αλλαγή του τίτλου του πίνακα του Degas, ο οποίος παρουσιάζει χορεύτριες που φέρουν κορδέλες στα μαλλιά. Στις 14 Μαρτίου η Tania Kolotusha έγραψε στο Instagram ότι είναι βέβαιον πως οι χορεύτριες δεν είναι Ρωσίδες και δεν ήσαν ποτέ! Πρόσθεσε δε ότι οι Ρώσσοι οικειοποιήθηκαν πολλά στοιχεία της ουκρανικής κουλτούρας.
Το θέμα της μετονομασίας του πίνακα έλαβε περαιτέρω διαστάσεις όταν η Olesia Khromeychuk, ιστορικός που σπούδασε στην Βρετανία, έγραψε άρθρο στο Der Spiegel, με τίτλο «Η θέση της κουλτούρας στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας», όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι όταν επισκέπτεται κάποιος μια έκθεση που παρουσιάζει τη Σοβιετική τέχνη ή τον Σοβιετικό κινηματογράφο, βγάζει εύκολα το συμπέρασμα ότι το μόνο που υπάρχει είναι μία «άπειρη» Ρωσία. Εξ άλλου, προσθέτει, ο Vladimir Putin διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, αλλά στο οπλοστάσιό του προεξάρχοντα ρόλο έχει η Κουλτούρα και η Ιστορία.
Πηγή: ΕΡΤ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έργο που δεσπόζει στον τοίχο της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει τίτλο «Πρόσεξε τη στιγμή που η περηφάνια γίνεται περιφρόνηση»
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Η Έλσα Κοππάση αναβιώνει μικρούς θησαυρούς με μεγάλες ιστορίες
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένας σχολιασμός της οπτικής κουλτούρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Oι σχεδιαστές που άλλαξαν τη μόδα
Όλα για τη Συλλογή Κωστάκη, τη Ρωσική Πρωτοπορία και την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.