- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Νίκος Σταμπολίδης γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης
Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος, πανεπιστημιακός και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εξελέγη πρώτος Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης
Νίκος Σταμπολίδης: Ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εξελέγη ως πρώτος Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης.
Μια ανακοίνωση που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία του πλέον δημοφιλούς ελληνικού μουσείου έκανε μόλις το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή στο Μουσείο Ακροπόλεως, ανακοίνωσε σήμερα στην υπουργό, δια του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου και Προέδρου της Επιτροπής καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, την επιλογή, στην οποία κατέληξε και αφορά στο πρόσωπο του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη.
Το έργο, η εμπειρία και η προσωπικότητα του νέου γενικού διευθυντή αξιολογήθηκαν με άριστα από τη διεθνή επταμελή επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή και μέλη τον ακαδημαϊκό και καθηγητή Μανόλη Κορρέ, τον ακαδημαϊκό και τέως Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Αλαίν Πασκέ, τους καθηγητές Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και Βασίλη Λαμπρινουδάκη, τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων του Βερολίνου δρ Αντρέας Σολ και τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων της Ιταλίας δρ Μάσιμο Οσάνα.
«Είναι η πρώτη φορά που πληρούται με διεθνή διαγωνισμό η θέση Γενικού Διευθυντή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα», δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Και συνεχίζει: «Το Μουσείο Ακροπόλεως συμπεριλαμβάνεται στα καλλίτερα μουσεία του κόσμου, ενώ κατά την δωδεκαετή λειτουργία του δημιούργησε νέα δεδομένα στο μουσειακό τοπίο της χώρας. Η επιλογή του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη δημιουργεί νέες προοπτικές και προσδίδει δυναμική σε ένα μουσείο που έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και την προτίμηση των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος με βραβευμένο έργο, πέρα από επιστήμονας με εξαιρετική κατάρτιση, είναι ένας άνθρωπος με σύγχρονη αντίληψη τόσο για την αρχαιολογία όσο και για τη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνία. Διαθέτει τις γνώσεις, τη διάθεση και το όραμα, ώστε το Μουσείο Ακροπόλεως να συνεχίσει δυναμικά το ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο του, να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τις δραστηριότητές του».
Η σχετική με την αποδοχή της εκλογής του κ. Σταμπολίδη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες μέρες. Ο Γενικός Διευθυντής θα αναλάβει τα καθήκοντά του εντός τριών μηνών από την δημοσίευση της πράξης στο ΦΕΚ.
Ποιος είναι ο Νίκος Σταμπολίδης
Ο νεοεκλεμένος γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, όπου σπούδασε με καθηγητές τον Μανώλη Ανδρόνικο και τον Γιώργο Δεσπίνη. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βόννη της Γερμανίας και έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το ΑΠΘ με άριστα.
Έχει ανασκάψει στη Βεργίνα, τους Φιλίππους, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο κ.ά. Ιδιαίτερα έχει συνδέσει την πορεία του με την Ελεύθερνα, τόσο ως ανασκαφέας όσο και ως εμπνευστής και δημιουργός του αρχαιολογικού πάρκου και του μουσείου της. Συγχρόνως, είναι Διευθυντής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και έχει δημιουργήσει δεκάδες αρχαιολογικών και άλλων εκθέσεων. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πλήθος βιβλίων, καταλόγων εκθέσεων και άρθρων στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα και συμμετοχή σε διεθνή και τοπικά συνέδρια και συμπόσια.
Από το 1984 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, όπου και παραμένει καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας έχοντας διατελέσει συνδιευθυντής (από το 1990) και διευθυντής (2005-2016) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Αρχαίος Κόσμος» του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, πρόεδρος του Τμήματος (το διάστημα 1991-93) και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1993-1996). Είναι τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων. Μεταξύ άλλων: αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (1992), Ασημένιο Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης για την προσφορά στην επιστήμη και την κοινωνία (1994), Μεγαλόσταυρος του Ταξιάρχη της Τιμής (Commendatore) από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για τα Γράμματα και τις Τέχνες (2008), Βραβείο Τουρισμού για την προσφορά του στην ανάπτυξη του Τουρισμού της Κρήτης, (2015), Μεγαλόσταυρος του Ταξιάρχη της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, τη δημιουργία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Ελεύθερνας και την εν γένει προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό (2016), Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας. Πανεπιστήμιο Κρήτης (2016), Βραβείο Πολιτισμού «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (2018).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Στην Παλαιά Βουλή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ξετυλίγει τα 110 χρόνια που γέννησαν τη σύγχρονη πρωτεύουσα
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Περισσότερα από 60 έργα παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.