Εικαστικα

Τα μαγευτικά Δύο Χωριά και η έκθεση Δε Laundry Basket

Ο εικαστικός Σπύρος Αγγελόπουλος παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική του έκθεση που «επιτίθεται στους αγέλαστους» σε μια από τις πιο αγαπημένες μου γκαλερί

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Δημήτρης Παπαδόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπύρος Αγγελόπουλος, «Δε Laundry Basket», γκαλερί Δύο Χωριά

Ο Σπύρος Αγγελόπουλος παρουσιάζει online τη νέα του έκθεση με τίτλο «Δε Laundry Basket» σε συνεργασία με την γκαλερί Δύο Χωριά στη Μύκονο (ως 11 Απριλίου)

Επιθυμία για γέλιο. Αυτό είναι το πρόταγμα για το 2021. Γνώρισα τα Δύο Χωριά, την γκαλερί που με αποφασιστικά βήματα συστήνει τη νέα τέχνη σ’ ένα ολοένα διευρυμένο κοινό πριν 4-5 χρόνια στη Μύκονο. Ανάμεσα στα καταστήματα με τα ρούχα και με τα σοκάκια να μυρίζουν αυτόχθον Ilang Ilang και White Mask, η όαση των Δύο Χωριών λειτούργησε σαν σιγαστήρας της εξωτερικής βαβούρας. Δύο χρόνια μετά, στον Φάρο του Ψυχικού, συνέχισαν, στον εξαιρετικό χώρο που επέλεξαν, να μας συστήνουν καλλιτέχνες του σήμερα και του αύριο, όπως της Μάγια Τζόρτζεβιτς, του Σαμ Φρίντμαν και της Τρούντι Μπένσον. Με τις φωτεινές δουλειές τους δείχνουν τον δρόμο της τέχνης, τη χαρά και τον προβληματισμό.

Σπύρος Αγγελόπουλος, «Δε Laundry Basket», γκαλερί Δύο Χωριά
Lee van Cleef / Σπύρος Αγγελόπουλος

Στα highlands του Ψυχικού
Τον τελευταίο καιρό μετακόμισαν στα highlands του Ψυχικού, όμως το Warehouse τους παρέμενε σκοτεινό. Στις βραδινές βόλτες της καραντίνας και την ποδηλατάδα της μετακίνησης 6, ανυπομονούσα για το επόμενο βήμα τους. Δεν είναι μόνο η τέχνη που παρουσιάζουν αλλά και το δικό τους branding, το γεγονός ότι τα Δύο Χωριά (όνομα εμπνευσμένο από το βιβλίο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη «Δύο Χωριά της Μυκόνου») έχει μια τόσο συμπαγή και ωραία ταυτότητα που κάποιες φορές υπερβαίνει την τέχνη που παρουσιάζει. Αξίζει να ρίξετε και μια ματιά στα αντικείμενα και τα βιβλία του e-shop: είναι όλα φανταστικά, έργα τέχνης από μόνα τους.  

Σπύρος Αγγελόπουλος, «Δε Laundry Basket», γκαλερί Δύο Χωριά
At the Bar / Σπύρος Αγγελόπουλος

Δε Laundry Basket
Εδώ και μερικές ημέρες, το Warehouse γέμισε από το φως, το χρώμα και την κοφτερή ματιά του εικαστικού Σπύρου Αγγελόπουλου, ο οποίος παρουσιάζει διαδικτυακά τη δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο «Δε Laundry Basket». Εκείνος βουτάει στην παιδική ανάμνηση και στην pop κουλτούρα και δημιουργώντας τους ήρωες ενός freak show, άλλοτε σαν φιγούρες δανεισμένες από τον Κραγκιόζη κι άλλοτε με χρώματα ζωντανά ν’ αναπαριστούν τις εμμονές του σήμερα, παρουσιάζει τη δική του καρναβαλική fête d’ hiver. Με πολύ χιούμορ και ευφυία, δημιούργησε έναν κόσμο με έργα ζωγραφικά, γλυπτικές εγκαταστάσεις και μια πειραματική βουβή ταινία που «όλα μαζί κατασκευάζουν το σύμπαν του καλλιτέχνη ως “μπουλουκτσή” και επιτίθενται στους αγέλαστους».

Σπύρος Αγγελόπουλος, «Δε Laundry Basket», γκαλερί Δύο Χωριά

Το αναγεννητικό και καταστροφικό γέλιο
Η έκθεση Δε Laundry Basket έχει τη μορφή ενός freak show, μία τελετουργική γιορτή του καρναβαλιού όπου παίρνουν μέρος διάσημοι, νάνοι, διάφορα τέρατα, ζώα που μιλούν και παιχνίδια, όλα γεννήματα της φαντασίας του καλλιτέχνη που στήνουν έναν κόσμο φαντασμαγορικό και πολύχρωμο μέσα σε γέλια, κατάρες, εξωφρενικούς προπηλακισμούς και ύβρεις. «Πρόθεση του Αγγελόπουλου», όπως σημειώνει στο πρόγραμμα της έκθεσης η Έφη Φαλίδα, «είναι να αναδείξει το δύσμορφο, το παράδοξο και το υπερβολικό, το γκροτέσκ. Αυτό που ενοχλεί στο μάτι, ακριβώς επειδή ως “τέρας” συμπυκνώνει όλες τις “πιθανές μικροανωμαλίες” που εκδιπλώνονται μέσα από τα παιχνίδια της ίδιας της φύσης. Ο Αγγελόπουλος καταφεύγει στο γέλιο, ή μάλλον καλύτερα, στην επιθυμία του γέλιου. Στην καταστροφική και ταυτόχρονα αναγεννητική δύναμή του».

Σπύρος Αγγελόπουλος, «Δε Laundry Basket», γκαλερί Δύο Χωριά
«Karagiozis Skaramoushe» / Σπύρος Αγγελόπουλος

Μια μασκαράτα με μνήμες
Σε αυτήν τη μασκαράτα, το γέλιο πρωταγωνιστεί και διατηρεί τη μνήμη του καρναβαλιού, του πανηγυριού, της λαϊκής πλάκας, του καραγκιοζοπαίχτη, των πλανόδιων ηθοποιών και μουσικών, των πραματευτών, της πλατείας, της μαγγανείας, της μαντείας και γενικά της λαϊκής κουλτούρας. Το καλάθι με τα άπλυτα του Γιώργου Αγγελόπουλου περιλαμβάνει τη Μισή Candy «που παραμένει Candy» και τον Καραγκιόζη μαζί με τον Μπάτμαν Γιώργο, γοητευτικές φιγούρες με ωραία περιγράμματα, ένα γουρουνάκι στον θρόνο του. «Η νέα δουλειά του Σπύρου Αγγελόπουλου “βγαίνει στο πλύσιμο” και παρουσιάζει τη μυστική δύναμη του κάθε αντιήρωα: Την επίθεση στους αγέλαστους». Αυτός ο παιχνιδιάρικος κόσμος περιμένει το κοινό να περπατήσει ανάμεσα του. Μέχρι τότε, βλέπουμε την έκθεση διαδικτυακά και παρακολουθούμε τη βουβή ταινία που δημιούργησε ο καλλιτέχνης.

Σπύρος Αγγελόπουλος, «Δε Laundry Basket», γκαλερί Δύο Χωριά


Info
Η έκθεση διαρκεί ως τις 11 Απριλίου. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ