- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Βουλή προετοιμάζεται για τη μεγάλη έκθεση για το 1821 (εικόνες)
Σημαντικά έργα τέχνης και ιστορικά κειμήλια
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Βουλή για τη μεγάλη έκθεση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821
Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με μία μεγάλη έκθεση.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε 3 αίθουσες και δίνει δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακολουθήσει μια πολυπρισματική προσέγγιση των μεγάλων γεγονότων και προσωπικοτήτων της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Όπως αναφέρει η παρουσίαση της έκθεσης, ως πρώτος εκθεσιακός χώρος θα λειτουργήσει το Περιστύλιο, στο ισόγειο του μεγάρου της Βουλής. Στον ανοικτό χώρο έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας πρόκειται να παρουσιαστεί η Αφύπνιση του Ελληνισμού την περίοδο 1770-1820 εξετάζοντας καταρχήν την πρώιμη φιλελληνική τάση και στη συνέχεια τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την πατριωτική του συνειδητοποίηση.
Στο Περιστύλιο το κοινό θα γνωρίσει, μέσω των εκδόσεών τους, τους Έλληνες λόγιους, κοινωνούς του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, που με τη σειρά τους διακηρύττουν τις ιδέες του φιλελευθερισμού μέχρι την κορύφωση της ιδεολογικής προπαρασκευής της Επανάστασης.
Το κυρίως τμήμα της έκθεσης αναπτύσσεται στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής, στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τον επισκέπτη πριν εισέλθει να βρίσκεται νοερά στην περίοδο της προετοιμασίας του Αγώνα κατά τις παραμονές της Επανάστασης από την Φιλική Εταιρεία.
Εντός της αίθουσας Τροπαίων, η ζωγραφική ζωφόρος με σκηνές από τα πολεμικά επεισόδια αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις κατά την επαναστατική περίοδο, από την αρχή της (1821) μέχρι την οριστική συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους (1833), αποτελεί μοναδικό μνημείο. Τα ιστορικά γεγονότα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη χωρισμένα σε 6 ενότητες από την έκρηξη της Επανάστασης μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας και τον πρώτο κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια έως την έλευση του Όθωνα ως πρώτου βασιλιά των Ελλήνων.
Στην μικρότερη αίθουσα Υπασπιστών κυριαρχούν οι προσωπογραφίες 14 αγωνιστών, που είχαν καθοριστική συμβολή στον εθνικό απελευθερωτικό Αγώνα με το θεατή να ταξιδεύει στον χωροχρόνο της Επανάστασης. Το τελευταίο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει κείμενα και εικόνες των χρόνων, που ακολούθησαν τα μεγάλα γεγονότα, αποτελώντας έναν πραγματικό ύμνο του Αγώνα των Ελλήνων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.