Εικαστικα

Dogma Athens: Εκεί που η τέχνη συναντά το επιχειρείν

Μια «κοιτίδα» για νέους ή ανερχόμενους καλλιτέχνες

villycalliga.jpg
Villy Calliga
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dogma Athens, Βένια Παστάκα, Κωνσταντίνος Εμμανουήλ
Βένια Παστάκα και Κωνσταντίνος Εμμανουήλ: Δύο από τους εμπνευστές και δημιουργούς του Dogma Athens

Προτζέκτορας: Βένια Παστάκα-Κωνσταντίνος Εμμανουήλ, δύο από τους εμπνευστές και δημιουργούς μιλούν για το Dogma Athens - Οι στόχοι και τα μελλοντικά τους σχέδια

Μια μικρή ομάδα νέων επαγγελματιών στο χώρο του πολιτισμού. Σπούδασαν ιστορία της τέχνης, πολιτιστική διαχείριση, φιλολογία, αρχαιολογία, αρχειονομία… Κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν τις σπουδές τους κάνοντας το διδακτορικό τους. Όταν αρχίσαν να αναζητούν εργασία, ως νέοι, έγιναν θύματα κι αυτοί της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όντας ήδη «θύματα» ενός πολύ δύσκολου τομέα που για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι βιώσιμος. Εν όψει, λοιπόν, των δυσκολιών αυτών και δεδομένης της αγάπης και αφοσίωσής τους στον πολιτισμό και την τέχνη εν γένει, αποφάσισαν να κάνουν κάτι δικό τους. Κι έτσι γεννήθηκε το Dogma Athens.

Στο Dogma Αthens ενώσατε την τέχνη με το επιχειρείν αλλά με μια μορφή διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα όπου το καλλιτεχνικό έργο προωθείται εμπορικά είτε μέσω γκαλερί είτε μεμονωμένα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, με τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Πώς το καταφέρατε αυτό;
Κ.Ε:
Ανακαλύψαμε μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Πρόκειται για την εφαρμογή της κοινωνικής οικονομίας, ενός «τρίτου δρόμου» στην οικονομία, που έχει ήδη εδραιωθεί σε σημαντικό βαθμό στο εξωτερικό, όπως στη Γαλλία. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, καταφέραμε να συστήσουμε μια επιχείρηση με δικό της καταστατικό και «διοικητικό συμβούλιο», την Dogma Athens Κοιν.Σ.Επ.

Dogma Athens, Βένια Παστάκα, Κωνσταντίνος Εμμανουήλ
Βένια Παστάκα, Κωνσταντίνος Εμμανουήλ (και Poubelle)

Μιλήστε μου για τους στόχους του Dogma Athens.
Β.Π:
Βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία και προώθηση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών έργων και εκδηλώσεων, με έμφαση σε νέους ή ανερχόμενους καλλιτέχνες. Η συσπείρωση διαφορετικών ειδών τεχνών αποσκοπεί στη δημιουργία ενός χώρου έκφρασης, δημιουργικότητας και σκέψης, ώστε να ωφεληθεί η τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία σε πνευματικό, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Παράλληλα, έχουμε ως στόχο να λειτουργήσουμε ως «κοιτίδα» για νέους καλλιτέχνες που επιθυμούν να διευρύνουν το έργο τους.

Dogma Athens. Νίκη Γκουλέμα
Dogma Athens. Νίκη Γκουλέμα

Υπάρχει κάτι που σας κάνει να ξεχωρίζετε από άλλους οργανισμούς ή ομάδες που επιδιώκουν το ίδιο αποτέλεσμα;
Κ.Ε:
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη πολλοί άλλοι οργανισμοί που φιλοδοξούν να κάνουν το ίδιο και τους συγχαίρουμε για αυτό. Αυτό στο οποίο διαφέρουμε εμείς είναι η συγκέντρωση δεξιοτήτων από ένα ευρύ φάσμα της πολιτιστικής διαχείρισης αφ’ ενός και αφ’ ετέρου στο ότι είμαστε πλήρως ανοιχτοί στις συνεργασίες μας, απέχοντας από λογικές «κλίκας» που συχνά συναντούμε στο χώρο μας. Θέλουμε να προωθήσουμε νέους καλλιτέχνες και το κάνουμε σε διεθνές επίπεδο.

Dogma Athens. Παναγιώτα Ζερίτη/Misineza.
Dogma Athens. Παναγιώτα Ζερίτη/Misineza.

Οι δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος;
Β.Π:
Καθώς εργαζόμαστε ανεξάρτητα, χωρίς προς το παρόν να υποστηριζόμαστε από κάποιο χρηματοδοτικό φορέα, οι οικονομικές απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου δεν μας επιτρέπουν την άμεση υλοποίησή του. Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε τη δραστηριότητά μας διαδικτυακά. Συγκεντρώνουμε το έργο κυρίως νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στα εικαστικά, στη χειροτεχνία, στο χώρο του κοσμήματος και στη μεταλλουργία, που τους ενώνει η έμπνευση, η αγάπη για την ελληνική τέχνη και τον πολιτισμό και το ταλέντο.

Dogma Athens. Αντώνης Καπνίσης.
Dogma Athens. Αντώνης Καπνίσης.

Dogma Athens. Κωνσταντίνος Κωτσής.
Dogma Athens. Κωνσταντίνος Κωτσής.

Μέχρι τώρα ποιοι δημιουργοί φιλοξενούνται στο Dogma;

Κ.Ε: Ανάμεσα στους εικαστικούς που φιλοξενούμε αυτή τη στιγμή είναι η ονειρική Νίκη Γκουλέμα, ο πνευματικός Αντώνης Καπνίσης, ο ποιητικός Θάνος Μακρής, ο τελετουργικός Δημοσθένης Μπογιατζής και ο επιστημονικός Τόλης Τατόλας.

Β.Π: Άλλοι δημιουργοί που συνεργαζόμαστε είναι η «Hishuk», που δουλεύει την τέχνη του crochet, η Μαργαρίτα Μυρογιάννη και η «Misineza» με τα μοναδικά κοσμήματά τους, η Ιόλη Λειβάδα, πραγματική τεχνίτισσα του μετάλλου καθώς και η Έλλη Ρασσιά που δημιουργεί μοναδικά σχέδια για μαγιό και ντύνει ονειρικά καλοκαίρια μιας ιδεατής (μετα-)εφηβείας.

Dogma Athens. Κλειώ Λιάκη/Hishuk.
Dogma Athens. Κλειώ Λιάκη/Hishuk.

Dogma Athens. Ιόλη Λειβαδά.
Dogma Athens. Ιόλη Λειβαδά.

Των οποίων το έργο το παρουσιάζετε και προωθείτε ήδη από όσο ξέρω, μέσα από την ιστοσελίδα ενός ηλεκτρονικού concept store που δημιουργήσατε, του «Dogma Athens Concept Store».

Κ.Ε: Είναι σημαντικό για εμάς να προβάλουμε έτσι τη δουλειά ανθρώπων που θέλαμε εξαρχής να συνεργαστούμε και να αναδείξουμε την τέχνη τους. Με τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο και μέσω της αγγλικής γλώσσας, έχουμε την ευκαιρία να απευθυνθούμε πλέον σε ένα διεθνές κοινό, ξεκινώντας φυσικά από την Ελλάδα. Φτιάξαμε έτσι μια σελίδα που είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη στη χρήση και φιλική προς κάθε ενδιαφερόμενο, δεδομένων της μεγάλης ποικιλίας και του όγκου των έργων και αντικειμένων που θα βρει κανείς, αν μας επισκεφθεί.

Dogma Athens. Θάνος Μακρής.
Dogma Athens. Θάνος Μακρής.

Dogma Athens. Δημοσθένης Μπογιατζής.
Dogma Athens. Δημοσθένης Μπογιατζής.

Εκτός του concept store, έχετε δημιουργήσει κι ένα blog.

Β.Π: Είναι ένα blog που μιλάει για την αξία και τις διάφορες εφαρμογές που μπορεί να έχει η τέχνη στην καθημερινή ζωή, αναρτώντας ενδιαφέροντα άρθρα που μπορεί ο καθένας να διαβάσει, να σχολιάσει και να μοιραστεί με τους φίλους και το περιβάλλον του. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να γίνει κανείς μέλος της σελίδας μας και να συμμετάσχει στην κοινότητα του blog μας, αναρτώντας κι ο ίδιος δικές του ενδιαφέρουσες ιστορίες και άρθρα για την τέχνη και τον πολιτισμό στην καθημερινότητα, αλλά και γενικά.

Κ.Ε: Η κοινότητα αυτή θα είναι μια μικρή ομάδα που θα ανταλλάσσει και θα λαμβάνει ωφέλιμες πληροφορίες, ειδικά σήμερα που οι καιροί επιβάλλουν μια επανερμηνεία του τι σημαίνει να είσαι πολίτης και μέλος μιας αστικής κοινωνίας.

Dogma Athens. Μαργαρίτα Μυρογιάννη.
Dogma Athens. Μαργαρίτα Μυρογιάννη.

Dogma Athens. Έλλη Ρασσιά.
Dogma Athens. Έλλη Ρασσιά.

Δεν θεωρείτε ότι η έκθεση αλλά και η αγορά έργων τέχνης περιορίζεται όταν γίνεται μέσα από μια οθόνη;

Κ.Ε: Φυσικά! Και επειδή αντιλαμβανόμαστε το πόσο περιοριστικό είναι φροντίσαμε και κάναμε όσο ήταν δυνατόν τη σελίδα μας πλούσια σε οπτικό υλικό. Προσφέρουμε επίσης τη δυνατότητα να έρθει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος σε επαφή με τον καλλιτέχνη, μέσα από μια επίσκεψη στο στούντιο του, για να δει από κοντά ένα έργο που τον ενδιαφέρει.

Β.Π: Με τον τρόπο αυτό, το κοινό μπορεί να έρθει διά ζώσης, όσο φυσικά αυτή τη στιγμή μας επιτρέπουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, τα οποία σεβόμαστε και τηρούμε απόλυτα, σε επαφή με τους νέους καλλιτέχνες που φιλοξενούμε και το έργο που παρουσιάζουμε.

Dogma Athens. Τόλης Τατόλας.
Dogma Athens. Τόλης Τατόλας.

Dogma Athens. Γιώργος Τούρλας.
Dogma Athens. Γιώργος Τούρλας.

Όλα αυτά δεν είναι τα μόνα σχέδια που έχετε στο μυαλό σας, έτσι δεν είναι;

Κ.Ε: Για το μέλλον, έχουμε στο νου μας να κάνουμε κάποιες δράσεις, pop-up events, ώστε να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο η δια ζώσης επαφή του κοινού με τα έργα και φυσικά να γνωριστούμε όλοι από κοντά: οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι του Dogma Athens και το κοινό.

Β.Π: Περιμένουμε επίσης να τελειώσει επιτέλους η περίοδος αυτή της απομάκρυνσης, του περιορισμού και της προσοχής, που τόσο εξάλλου έχει πλήξει τον τομέα και τους ανθρώπους του πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα, ώστε να γιορτάσουμε και την έναρξη του Dogma Athens Concept Store! Επιφυλασσόμαστε για ένα ωραίο πάρτι!

Βρείτε το Dogma Athens εδώ: www.athensdogma.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ