- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βερολίνο: Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει έξι χρόνια μετά
Η Νέα Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει την έκθεση του δημοφιλούς Αμερικανού γλύπτη και καλλιτέχνη, Αλεξάντερ Κάλντερ.
Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη στο Βερολίνο πρόκειται να ανοίξει ξανά για το κοινό το καλοκαίρι του 2021, μετά από έξι χρόνια «λουκέτου» λόγω ανακαίνισης.
Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη (Neue Nationalgalerie) στο Βερολίνο πρόκειται να ανοίξει ξανά για το κοινό το καλοκαίρι του 2021, περισσότερο από έξι χρόνια μετά το κλείσιμο για ανακαίνιση. Η Νέα Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει την έκθεση του δημοφιλούς Αμερικανού γλύπτη και καλλιτέχνη Αλεξάντερ Κάλντερ, στον ψηλότερο όροφο του κτιρίου, το οποίο υπέστη τη μεγαλύτερη ανακαίνιση.
Σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε, το μουσείο σύγχρονης τέχνης που άνοιξε για πρώτη φορά το 1968, βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού κόστους 100 εκατομμύρια ευρώ και ανακαίνισης από τον Βρετανό αρχιτέκτονα, με έδρα το Βερολίνο, Ντέιβιντ Αλαν Τσίπερφιλντ. Ο ανακαινισμένος χώρος περιλαμβάνει νέο κλιματισμό, επιπλέον ασφάλεια, νέο φωτισμό, καλύτερη πρόσβαση για άτομα με αναπηρία και βελτιωμένες υπηρεσίες για τους επισκέπτες όπως βεστιάριο, καφετέρια και το πωλητήριο του μουσείου.
«Η ανακαίνιση δεν συμβολίζει μια νέα ερμηνεία, αλλά μια σεβαστή επιδιόρθωση αυτού του κτιρίου-ορόσημου του διεθνούς στιλ», αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο David Chipperfield Architects σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Art Newspaper. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ εκσυγχρονισμού στη γερμανική ιστορία.
Σε Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε, η Πινακοθήκη αναφέρει: «Δεν έχει γίνει καμία τόσο μεγάλη εργασία στο κτίριο από τότε που άνοιξε το 1968, σχεδόν 50 χρόνια πριν. Στόχος της ανακαίνισης της Νέας Εθνικής Πινακοθήκης είναι να επιδιορθώσει όλα τα κατεστραμμένα χαρακτηριστικά και να διορθώσει σοβαρά ελλείματα ασφαλείας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς, ανακαίνιση του εξωτερικού χώρου, επισκευή του εξωτερικού καλύμματος του σκυροδέματος και ανανέωση της τεχνολογίας του κτιρίου».
Το μουσείο θα παρουσιάσει επίσης μια κινηματογραφική εγκατάσταση της εικαστικού Ρόζα Μπάρμπα, καθώς και μια νέα έκθεση της μόνιμης συλλογής, με όνομα «The Art of Society».
Σύμφωνα με το Art Newspaper, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός νέου μουσείου τέχνης του 20ού αιώνα, δίπλα στη Νέα Εθνική Πινακοθήκη που όμως δεν διαθέτει το χώρο για να εκθέσει το πλούσιο υλικό μοντέρνας τέχνης του Βερολίνου. Το χαμηλό κτίριο, μια κατασκευή από τούβλα σχεδιασμένη από το ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog & de Meuron, εκτιμάται να κοστίσει 450 εκατομμύρια ευρώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Σταύρος Δίτσιος δεν ζωγραφίζει τοπία. Και καλά κάνει.
Η έκθεση με τον τίτλο«Stephen Antonakos: Υστερόγραφα Χρόνου και Χώρου» εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου- το εξώφυλλο του καλλιτέχνη στην Athens Voice το 2008
Ένας νέος εικαστικός χώρος στην πλατεία Μαβίλη φιλοξενεί ταλέντα και ιδέες που σπαρταράνε
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.