Εικαστικα

40 χρόνια Αρκάς στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο

Μια έκθεση αφιερωμένη στο χιούμορ του έλληνα γελοιογράφου

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
γελοιογραφία του Αρκά με μια χελώνα και ένα σαλιγκάρι να μιλάνε

Έκθεση «Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ» για τα 40 χρόνια του Αρκά στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο.

Δεν είναι μυστικό ότι όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, το χιούμορ είναι ένας τρόπος να πάρουμε κουράγιο και δύναμη. Γιατί να χάσουμε λοιπόν την έκθεση «Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ» που είναι αφιερωμένη στον σκιτσογράφο, γελοιογράφο, συγγραφέα και εικαστικό δημιουργό Αρκά για τα 40 χρόνια έντυπης καλλιτεχνικής παρουσίας;

Ο Αρκάς, με το καταλυτικό κι εμπνευσμένο χιούμορ του, αλλά και το πηγαίο του ταλέντο, αποτελεί σημείο αναφοράς για πάρα πολλούς ανθρώπους όλων των ηλικιών, των ενδιαφερόντων και των γεωγραφικών περιοχών της πατρίδας μας, όπως και αρκετών χωρών του εξωτερικού, αφ’ ης στιγμής γνωρίζουμε ότι πολλά albums του και γελοιογραφίες έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε 9 τουλάχιστον γλώσσες.

40 χρόνια Αρκάς στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο

Κατά την διάρκεια των 40 αυτών χρόνων της δημιουργίας του, ο Αρκάς μέσα από τους «ήρωες κι αντι-ήρωες» που διαμορφώνει, αντανακλά προσωποποιήσεις και συμπεριφορές, που εκφράζουν ως κρυμμένες αλήθειες κι ευτράπελα της ζωής, τα προβλήματα και τις αντιδράσεις μας, τις μύχιες σκέψεις και τις ανομολόγητες ορέξεις μας, τις φαντασιώσεις και τους δισταγμούς μας, τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας, τους φόβους και τις ελπίδες ή τις λαχτάρες μας, μεταμφιεζόμενος εκείνος σε έναν κλαυσίγελο. Το λυτρωτικό και πολυεπίπεδο χιούμορ του Αρκά γίνεται ένας οδηγός αυτεπίγνωσης, αποτελώντας κάθε φορά ένα καίριο αποτύπωμα της πολιτισμικής μας ιστορίας, καθώς αποδίδει –σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, χωρίς μάσκες και προκαλύμματα- τις περισσότερες πτυχές των ηθών, των συμπεριφορών και νοοτροπιών της καθημερινότητάς μας.

Ο ίδιος ο Αρκάς (που υπογράφει πάντα τα έργα του με αυτό το ψευδώνυμο), ποτέ δεν εμφανίζεται σαν πρόσωπο, όχι από ιδιοτροπία αλλά από επιλογή να γνωστοποιείται μόνον μέσα από τα εικαστικά του δημιουργήματα. Είναι παντού και πουθενά, υπάρχοντας στην συνείδηση και διαβάζοντας την ίδια στιγμή το υποσυνείδητό μας. Ενώ μας είναι άγνωστος, τον αισθανόμαστε ως άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας, μέσα από τις ιστορίες του, που μας είναι οικείες κι απροσδόκητες, ευφάνταστες κι ευρηματικές, βγάζοντας στην επιφάνεια όψεις κι εκδοχές από τον κρυμμένο μας εαυτό.

40 χρόνια Αρκάς στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο

Ο Αρκάς είναι, εκτός των άλλων, ο καλλιτέχνης που πρώτος και μάλιστα σε καθημερινή σχεδόν βάση, ανταποκρίθηκε δημιουργικά και «σχολίαζε» από την πρώτη κιόλας στιγμή, με το λεπτό του χιούμορ ή με σαρκασμό κι άλλοτε πάλι με ειρωνεία ή υπομειδίαμα, τα του κορονοϊού και της πανδημίας. Η έκθεση αυτή, όντας επίκαιρη, παρουσιάζει κι ένα εσωτερικό αφιέρωμα, από τον Αρκά, στον κορονοϊό (!) αντικαθρεφτίζοντας τις ποικίλες μας αντιδράσεις. Αυτός ήταν κι ένας επιπρόσθετος λόγος που επελέγη φέτος ο Αρκάς ως τιμώμενος καλλιτέχνης του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ», ο οποίος φιλοξενείται στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, στην Άνδρο.

Στην παρουσιαζόμενη έκθεση θα υπάρχουν 185 μεγεθυμένες αναπαραγωγές από τα albums του καλλιτέχνη, όπως επίσης και 65 πρωτότυπα, χειροποίητα έργα του. Επιμελήτρια της έκθεσης, καθώς και του συνοδευτικού της εικαστικού Καταλόγου, είναι η Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) κ. Αθηνά Σχινά.

40 χρόνια Αρκάς στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο

Η έκθεση (χωρίς ειδικά εγκαίνια, λόγω αποφυγής συνωστισμού), θα ανοίξει το Σάββατο 1 Αυγούστου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης. Έως 27 Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ