- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μία online έκθεση με 26.500 έργα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Όλες οι συμμετοχές του διαγωνισμού
Η online παιδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου»
Πώς βλέπουμε τον εαυτό μας; Ή ίσως είναι πιο ενδιαφέρον το ερώτημα πώς βλέπουν τα παιδιά τον εαυτό τους. Την απάντηση σε αυτό ανακαλύπτουμε μέσα από την έκθεση παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου».
Η έκθεση μεταφέρεται στο διαδίκτυο, μιας και οι εγκαταστάσεις του Μουσείου παραμένουν κλειστές λόγω των συνθηκών. Με αυτήν περιηγούμαστε σε 26.500 έργα παιδιών 4 έως 15 ετών από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τις δημιουργίες των συμμετεχόντων στον ομώνυμο διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου», στον οποίο παιδιά από Ελλάδα και εξωτερικό, με τις περιοχές προέλευσής τους να φτάνουν από την Ηρακλειά μέχρι τη Μελβούρνη, μάς «μαρτυρούν» πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Αφορμή ήταν ένας χάλκινος καθρέφτης από την Κύπρο του 1200 με 1050π.χ., ο οποίος βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ο οποίος αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης των μικρών διαγωνιζόμενων, που κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα προσωπικά τους πορτραίτα και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.
Από τους δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, 132 κατάφεραν να διακριθούν και 36 να στεφθούν νικητές του «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου». Την επιλογή έκανε η κριτική επιτροπή, που φέτος απαρτιζόταν από τον εικαστικό Γιάννη Βαρελά, τη γλύπτρια Νικομάχη Καρακωστάνογλου, τον φωτογράφο Πάνο Κοκκινιά, την επιμελήτρια Πολύνα Κοσμαδάκη και την αρχιτέκτονα, εικαστικό και designer Χαρά Μαραντίδου.
Οι πέντε τους δεν ανέδειξαν μόνο εκείνους που έλαβαν το έπαθλο του Cycladic Art Box. Δημιούργησαν εικαστικές εφαρμογές, με τις οποίες τα παιδιά από το σπίτι μπορούν να δημιουργήσουν διαδικτυακά, και τις συναντάμε στην ιστοσελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, όχι μόνο δίπλα στα έργα της έκθεσης «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου», αλλά και στα καλλιτεχνικά δρώμενα που δημιούργησαν οι μαθητές των σχολών Θεάτρου, Χορού και Μουσικής, σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών.
Οι δράσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου» δεν τελειώνουν εκεί. Το Μουσείο συνεργάστηκε με το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με αποτέλεσμα 700 συμμετοχές του διαγωνισμού να προέρχονται από την πόλη και να έχουμε σύντομα την ευκαιρία να τις δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Καλαμάτας.
Έργα των νικητών του διαγωνισμού «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.