Εικαστικα

Ο Γιάννης Μίχας μας ταξιδεύει με τα πολύχρωμα καράβια του

Μέσα από τη νέα του έκθεση «Αξιώθηκαν τα πλοία μου... Για το ουρανόσκαλο να ταξιδεύουν» στην γκαλερί Έρση

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 734
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
giannis michas gallery ersi

Ο Γιάννης Μίχας μιλάει στην ATHENS VOICE για την έκθεση «Αξιώθηκαν τα πλοία μου… Για το ουρανόσκαλο να ταξιδεύουν» που παρουσιάζει στην γκαλερί Έρση.

Σπούδασε Ναυπηγική, διετέλεσε Νομάρχης Πειραιά, ζωγραφίζει λιμενογραφίες με έμπνευση το ελληνικό φως. Ο Γιάννης Μίχας μάς μιλά πριν τη νέα του έκθεση «Αξιώθηκαν τα πλοία μου... Για το ουρανόσκαλο να ταξιδεύουν» που παρουσιάζεται από τις 18 Φεβρουαρίου στην γκαλερί Έρση.

giannis michas gallery ersi

Στα έργα σας μοιάζουν να έχουν αποκρυσταλλωθεί οι ιδέες του αναλυτικού κυβισμού, του φουτουρισμού και των ρωσικών πρωτοποριών στη μη αφηρημένη τους εκδοχή. Με ποιο από τα κινήματα αισθάνεστε μεγαλύτερη συγγένεια και ποιο θεωρείτε ότι είναι το ζωγραφικό στίγμα που προσθέσατε και κατέστησε τη ζωγραφική σας πρωτότυπη και προσωπική;
Με βάση τη ρεαλιστική αναπαράσταση επιχειρώ έναν εικαστικό διάλογο με τις περιπέτειες του φωτός και των αντανακλάσεων, προσπαθώ να κυβίσω τον χώρο χρησιμοποιώντας τους τριγωνισμούς που ανακύπτουν από τις διαγώνιες συναρτήσεις πολλαπλάσιων και υποπολλαπλασίων μιας μετρικής μονάδας, να αποδώσω από τα καράβια μου και τα σπλάχνα, την κορμοστασιά και τις νευροδεσιές τους. Αν μου ζητάτε να μιλήσω για το έργο μου σας εξομολογούμαι πως διαβάζω τα καράβια μου σαν σπασμένα ουράνια τόξα. Αυτή την οσμωτική σχέση τη χρησιμοποιώ στα σχήματα και στα χρώματα, με κυρίαρχες τις αντανακλάσεις τους στα νερά, στα νέφη του ουρανού ή την αίθρα του αέρα. Ο κυβισμός που αναπτύχθηκε από τον Ζορζ Μπρακ και τον Πάμπλο Πικάσο, θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι η βάση για το σύνολο της δουλειάς μου, ακολούθησαν επιρροές από νεότερους σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Λεζέ, ο Σέλερ, ο Φάινινγκερ. Οι επιρροές όμως του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιάννη Μόραλη είναι αυτές που με βοήθησαν περισσότερο, στο σχέδιο, στο χρώμα, στο φως. Ένα στίγμα που αγωνίζεται να αποκρυσταλλώσει τις νωπές εντυπώσεις, τις συγκινησιακά υγρές αναμνήσεις, μετατρέποντάς τις σε εικαστικά αποτυπώματα, αντιπαλεύοντας τη λήθη και το ξεθώριασμα της ψυχής και της εικόνας. Η δουλειά μου είναι τόσο προσωπική, όσο και η προσπάθειά μου να κοινωνήσω την ανείπωτη ομορφιά που συνήθως περνά απαρατήρητη. Αποτυπώνω με τον χρωστήρα μου όσα νιώθω και βλέπω με τα μάτια της ψυχής μου, στις θάλασσες, στα ατλάζια, στις ώχρες, και στο φως, στα λαμπυρίσματα της Ελλάδας.

giannis michas gallery ersi

Πραγματεύεστε ζωγραφικά το ελληνικό φως, κυρίως αυτό των Κυκλάδων, με γεωμετρική αποσπασματικότητα και έντονη χρωματικότητα. Ποια στοιχεία του ελληνικού τοπίου σάς οδήγησαν σε αυτή την καταγραφή;
Μεγάλο μέρος της ζωγραφικής μου περιλαμβάνει όψεις του Αιγαίου και ιδιαίτερα των Κυκλάδων, με συνθέσεις όπου συναντάμε επιβλητικούς όγκους πλοίων να συνδιαλέγονται με παραδοσιακούς οικισμούς. Και το φως. Το αποκαλυπτικό, αιώνιο, όργανο ενός τέλειου ζυγίσματος ορατού και αοράτου. Το φως αυτό κωδικοποιεί τη γεωμετρία, τη φόρμα, τα περιγράμματα των όγκων, απορροφά τα χρώματα, μετουσιώνει το λευκό σε  ουρανί, σε ώχρα και πορφύρα. Είναι η μεταφυσική του κυκλαδίτικου τοπίου. Το κυκλαδίτικο λευκό, το φως των θαλασσινών χωριών και τις ανώσκαλες προς τον ουρανό τους, θέλω να γνωρίσετε μαζί μου, το μυστικό των πλοίων που φτάνουν στα λιμάνια τους. Πίσω από κάθε κλειστό θυρόφυλλο προσμένει και μια κόρη ν’ αγαπηθεί ξανά. Η ευχή μιας Μάνας που θ’ αναστηθεί για τα καλωσορίσματα.

giannis michas gallery ersi

giannis michas gallery ersi

Στο site σας στο internet συχνά συνοδεύετε τη ζωγραφική σας με ποίηση. Θεωρείτε ότι η μια τέχνη συμπληρώνει την άλλη κι αν όχι, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο καταφεύγετε στην ποιητική γραφή;
Σε προηγούμενη ενότητα της δουλειάς μου είχα εμπνευστεί από τον ποιητή της θάλασσας τον μεγάλο Νίκο Καββαδία, στις τελευταίες εικαστικές μου αναζητήσεις εμπνέομαι από στίχους του εξαιρετικού φίλου Τάκη Μιχαλόπουλου και ενίοτε προσπαθώ να αποτυπώσω τις σκέψεις μου βλέποντας τα έργα μου. Πιστεύω πως η τέχνη μπορεί να επιδράσει και να επηρεάσει τη στάση των ανθρώπων, την οπτική τους, την αισθητική τους. Κάθε έργο τέχνης, είτε πρόκειται για ζωγραφικό πίνακα, είτε είναι μουσική σύνθεση, είτε είναι ποίηση, έχει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας.

giannis michas gallery ersi

giannis michas gallery ersi

Ποια από τα στοιχεία της ζωγραφικής σας θεωρείτε πρωτότυπα και σύγχρονα; Δηλαδή ποιος είναι ο δικός σας ιδιαίτερος ζωγραφικός λόγος που συνομιλεί με τη σύγχρονη εποχή και τους προβληματισμούς που αυτή εγείρει;
Δεν γνωρίζω αν κάποια στοιχεία της δουλειάς μου είναι πρωτότυπα ή σύγχρονα, οφείλει όμως η ζωγραφική μου σε μια δύσκολη εποχή για όλους μας να είναι στην υπηρεσία της βαθιάς και επιτακτικής ανάγκης του πολίτη για περισσότερο φως, αισιοδοξία και ελπίδα. Πιστεύω πως είναι πρωτότυπο και σύγχρονο, η τέχνη να μπορεί να επιδράσει και να επηρεάσει θετικά τη στάση των ανθρώπων, την οπτική τους, την αισθητική τους.  

giannis michas gallery ersi

giannis michas gallery ersi


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο Guide της ATHENS VOICE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ