Εικαστικα

Flaw Project: Δύο κορίτσια μετατρέπουν πήλινα πιάτα σε έργα τέχνης

Τίποτα το αψεγάδιαστο, όλα μοναδικά

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
flawproject.jpg
@flaw_project

Στέλλα και της Ελευθερία Ιωσηφίδου δημιούργησαν το Flaw Project. Ζωγραφική πάνω σε πήλινα πιάτα!

Μία από τις πιο ευχάριστες ασχολίες στις οποίες μπορείς να αφιερώσεις τον χρόνο σου όσο χαζεύεις στα social media είναι να αναζητάς ελληνικά προφίλ γεμάτα τέχνη και πρωτότυπες ιδέες. Κάπως έτσι μπορείς να πέσεις επάνω στο Flaw Project, μία υπέροχα δημιουργική προσπάθεια δύο κοριτσιών από την Δράμα, που αποφάσισαν να μετατρέψουν τα πήλινα σκεύη τους σε αριστουργήματα. Η Στέλλα και της Ελευθερία Ιωσηφίδου λοιπόν αποφάσισαν να υποκύψουν στην αγάπη τους για τα καλλιτεχνικά και το DIΥ, κατασκευάζοντας από την αρχή δικά τους πιάτα (και όχι μόνο), ενώ έπειτα τα γεμίζουν χρώμα και όμορφες ζωγραφιές.

2019-03-25_05.51.31_1.jpg

Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς προέκυψε το Flaw Project σαν ιδέα.
Το σπίτι της γιαγιάς μας στη Δράμα, μια μονοκατοικία όπου έχουμε περάσει άφθονες ώρες ανεμελιάς καθόλη τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, είχε διακοσμημένους τους τοίχους με μικρά και μεγάλα πιατάκια με ποικίλες αποτυπώσεις της φύσης. Με το πέρασμα των χρόνων αρχίσαμε να επιζητούμε τις vintage αυτές πινελιές για τη διακόσμηση του προσωπικού μας χώρου, γιατί –καθώς φαίνεται– διαμόρφωσαν την άποψή μας για το Ωραίο. Επιπλέον, τα πιατάκια αυτά μας ενέπνευσαν να πλάσουμε εμείς οι ίδιες και να ζωγραφίσουμε απ’ την αρχή διάφορα πήλινα διακοσμητικά στοιχεία που να συνδυάζουν την παλιότερη αυτή αισθητική με πιο σύγχρονη θεματολογία. Η τριβή με το αντικείμενο μας οδήγησε ένα αυγουστιάτικο μεσημερι ραστώνης να σκαρώσουμε το Flaw, αφενός γιατί επιθυμούσαμε να δείξουμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια, αφετέρου επειδή συνειδητοποιήσαμε το πόσο θα μας εξέφραζε να ασχοληθούμε και επαγγελματικά με αυτό.

2019-03-25_06.23.29_1.jpg

Από ό,τι βλέπω τα σχέδιά σας έχουν ως βάση την γυναίκα και την γυναικεία φύση, σωστά; Ποιες είναι μερικές γυναίκες που θαυμάζετε;
Πράγματι, πιστεύουμε σταθερά στη δυναμική της γυναίκας και τη θεωρούμε ένα πλάσμα πολυδιάστατο. Για τους παραπάνω λόγους μπορεί κανείς να δει στα σχέδιά μας ποικίλες αποτυπώσεις της, όπως για παράδειγμα αυτή της μητέρας, της φίλης, τη γυναίκα με την ερωτική της πλευρά ή/και τη γυναίκα κατά τη διάρκεια διαφόρων ενασχολήσεων χωρίς να της αποδίδεται απαραιτήτως μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Είναι σημαντικό το ότι οι γυναικείες αναπαραστάσεις εμπλουτίζονται διαρκώς καθώς επηρεάζονται από την αυτοεικόνα των γυναικών και τον τρόπο που θέλουν να αποτυπωθεί στο πιατάκι που ζητούν. Αν αναφέραμε κάποια ονόματα από όλες τις γυναικείες προσωπικότητες που θαυμάζουμε θα μπορούσαν να είναι αυτά των Susan Sontag, Judith Butler και, οπωσδήποτε της Frida Kahlo.

 

Με ένα scroll down στο λογαριασμό σας στο ινσταγκραμ, κανείς διαπιστώνει μία ιδιαίτερη αγάπη στην Frida Khalo. Ποια είναι τα στοιχεία αυτής της λαμπερής προσωπικότητας που σας εμπνέουν;
Η Frida Kahlo υπήρξε μια υπέροχη και δυναμική γυναίκα, ένα φωτεινό σύμβολο του φεμινισμού. Οι παράγοντες που την καθιστούν στα μάτια μας πολύ ξεχωριστή είναι η ίδια η αισθητική του καλλιτεχνικού έργου που κληροδότησε, το συγκλονιστικό υλικό που συστήνει τη βιογραφία της αλλά και η καλλιτεχνική αξιοποίηση του ίδιου της του σώματος ειδικά των ζωτικών της οργάνων στο πλαίσιο των αυτοαναπαραστάσεών της.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Clay decorative/jewelry dishes (@flaw_project) on

 

Το όνομα του project σας είναι Flaw, δηλαδή ψεγάδι. Πόσο σημαντικό είναι, πιστεύετε, να αποδεχόμαστε τα ψεγάδια μας στην σημερινή εποχή;
Είναι σήμερα περισσότερο από βέβαιο ότι η τυποποίηση που έχει επέλθει σε κάθε είδους αντικείμενο αλλά –δυστυχώς– και στους ανθρώπους, από άποψη φιλοσοφίας, γούστου και, τελικά, αυτοεικόνας, έχει γίνει ολότελα βαρετή. Το ψεγάδι, μια εκπτωση υποτίθεται στην προσπάθειά μας για τελειότητα αποδεικνύεται μια μορφή αντιπρότασης στη μαζοποιημένη αισθητική, το στοιχείο που τελικά μας καθιστά μοναδικούς και ανεπανάληπτους.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Clay decorative/jewelry dishes (@flaw_project) on

 

 

Ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις του να δουλεύεις με πηλό;
Καθώς κανείς επεξεργάζεται τον πηλό για να του δώσει την επιθυμητή μορφή, αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες που σχετίζονται ίσως σε κάθε περίπτωση με την οριστικότητα του αποτελέσματος. Συνιστά ένα υλικό που δεν επιδέχεται διορθώσεις ούτε στο τελικό σχήμα που προέκυψε ούτε στη ζωγραφιά που έχουμε κάνει πάνω στο πιατάκι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Clay decorative/jewelry dishes (@flaw_project) on

 

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε νεαρούς έλληνες καλλιτέχνες που θέλουν να εκμεταλλευτούν επαγγελματικά το ταλέντο τους;
Μέσα σε αυτό το κλίμα επαγγελματικής και οικονομικής ανασφάλειας καθώς επίσης και λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων που έχει ο καθένας μας, είναι κατανοητή η δυσκολία να βρει κανεις το θάρρος και το χρόνο να αφοσιωθεί σε αυτό που τον εκφράζει και να αξιοποιήσει επαγγελματικά το ταλέντο. Ωστόσο πιστεύουμε ότι, αν κανείς αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει, μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Θεωρούμε βασικό οι νέοι καλλιτέχνες να κάνουν κάποια βήματα εξωστρέφειας αξιοποιώντας τις δυνατότητες δικτύωσης που προσφέρουν τα social media και να επιχειρήσουν να καλλιεργήσουν το αρχικό τους ταλέντο με υπομονή. Αν κάτι είναι φτιαγμένο με μεράκι, θα έχει την ανταπόκριση του κόσμου, κάτι που συνέβη αναπάντεχα και με το Flaw. Τέλος, είναι σημαντικό να να κατανοήσουν τι είναι αυτό που αρέσει στον κόσμο, χωρίς όμως να αλλοιώσουν την ταυτότητα και τον ξεχωριστό χαρακτήρα του εγχειρήματός τους.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Clay decorative/jewelry dishes (@flaw_project) on

 

 

Ποια είναι η δημιουργική σας διαδικασία, από την σύλληψη της ιδέας μέχρι και το τελικό αποτέλεσμα;
Στο Flaw ο καταμερισμός έχει γίνει με κριτήριο την κλίση και τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα της καθεμιάς μας. Η Ελευθερία πλάθει το πιάτο και η Στέλλα το ζωγραφίζει. Μέχρι το τελικό αποτέλεσμα υπάρχουν αρκετά στάδια της δημιουργικής διαδικασίας. Πρώτα πλάθουμε το πιάτο και το αφήνουμε μερικές μέρες να στεγνώσει επαρκώς. Ακολουθεί η ζωγραφική, όπου τα σχέδια προκύπτουν από πράγματα που μας εμπνέουν ή από custom παραγγελίες. Αφού στεγνώσουν τα χρώματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντοχή και η ανθεκτικότητα των χρωμάτων, λουστράρουμε το πιάτο. Η δουλειά όμως δεν τελειώνει εδώ. Καθώς χρησιμοποιούμε το Instagram για την προώθηση της δουλειάς μας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη φωτογράφιση των πιάτων. Επιλέγουμε προσεκτικά στοιχεία και αντικείμενα που θα συστήσουν το κατάλληλο concept για το εκάστοτε πιάτο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Clay decorative/jewelry dishes (@flaw_project) on

 

 

Μερικοί άλλοι καλλιτέχνες/δημιουργοί του ελληνικής πραγματικότητας που θαυμάζετε;
Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες και δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό τους οποίους θαυμάζουμε για πολλούς και ξεχωριστούς για τον καθένα λόγους. Φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σε γνωστά ονόματα καθώς εκεί έξω υπάρχουν απίστευτα ταλαντούχα άτομα με πρωτότυπες ιδέες, αστείρευτη έμπνευση και θαυμαστές δεξιότητες που σίγουρα δεν μας αφήνουν ασυγκίνητες. Αν πρέπει όμως να αναφερθούμε σε κάποιον συγκεκριμένο έλληνα καλλιτέχνη, σίγουρα θα αναφέραμε τον κ. Καρακίτσο ο οποίος αποτελεί ένα από τα κορυφαία ονόματα στον χώρο της κεραμικής τέχνης.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ