- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
#ODE_COUTURE, μια διαφορετική έκθεση μόδας στο Μουσείο Μπενάκη
Εμβληματικά φορέματα διάσημων σχεδιαστών επαναδημιουργούνται σε μια μοναδική έκθεση
Η Μαρία Διαμάντη με την ομάδα της παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο #ODE_COUTURE, το απόγευμα της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου, στο μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.
Η Μαρία Διαμάντη «συνθέτει» με κλωστές και υφάσματα μια «ωδή στη ραπτική» και μαζί με τους μαθητές της τιμούν τους σπουδαίους Έλληνες Διεθνείς Σχεδιαστές μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση του έργου τους, μέσω του οποίου κάποτε κατέκτησαν το διεθνές στερέωμα. Παράλληλα απαντά σε τι βαθμό και για πόσο το μεγάλο αυτό γένος των Ελλήνων δημιουργών επηρέασε τη μόδα διεθνώς αλλά και ποια θέση τελικά κατέκτησε η ελληνική μόδα στον παγκόσμιο χώρο.
Το επίσημο midi φόρεμα της δεκαετίας του '50 φορεμένο από την Marilyn Monroe στην ταινία ''As young as you feel''. Ενώ ο σχεδιασμός κουστουμιών στην ταινία είχε ανατεθεί στον διάσημο για την εποχή και υποψήφιο για όσκαρ καλύτερης Ενδυματολογίας σε ταινία Renié, η Marilyn επέλεξε τον Έλληνα Τζέιμς Γαλανό προκειμένου να σχεδιάσει το τελικό κοστούμι της ταινίας. Το φόρεμα πειράχτηκε ελάχιστα, κεντήθηκε και αποτέλεσε το φόρεμα σύμβολο για την αφίσα της έκθεσης.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του 'Έλληνα Γιάννη Ευαγγελίδη, η αυθεντική βρίσκεται στο αρχείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο. Στην έκθεση παρουσιάζεται ως μια σύγχρονη δημιουργία με Dior αναφορές.
Με την ιστορική φράση της Coco Chanel: «Μόνο εκείνοι που δεν έχουν μνήμη επιμένουν για την πρωτοτυπία τους» και με τους εμπνευσμένους στίχους του Μιχαήλ 'Αγγελου σχετικά με το έργο του χρόνου*, η Μαρία Διαμάντη μας παρουσιάζει το θέμα το οποίο μελετά και εργάζεται εδώ και δυο χρόνια η ίδια και η ομάδα της στην έκθεση με τίτλο #ODE_COUTURE, το απόγευμα της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου, στο μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Η έκθεση συνίσταται από καινούριες δημιουργίες ρούχων που εμπνέονται από το έργο 4 εμβληματικών ελλήνων σχεδιαστών που σημάδεψαν την ιστορία της ελληνικής μόδας -και όχι μόνο- του 20ου αιώνα και διέπρεψαν στο εξωτερικό.
Εξώφυλλο του περιοδικού ''La mode Greque'' στην τριμηνιαία τουριστική έκδοση ''En Grece'' του Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού την περίοδο Άνοιξη - Καλοκαίρι 1939, ζωγραφισμένο από τον Νίκο Εγγονόπουλο, ήταν αυτό το σύνολο του 'Ελληνα Γιάννη Ευαγγελίδη που στην έκθεση θα παρουσιαστεί η σύγχρονη εκδοχή του με επιρροές Delpozo.
Δημιουργίες των Jean Desses, George Stavropoulos, James Galanos, Yiannis Evangelides απετέλεσαν το χώρο έρευνας, ανάλυσης και επαναδημιουργίας εμβληματικών φορεμάτων που σημάδεψαν την μόδα τα τελευταία εκατό χρόνια. Στόχος είναι να ξανασυστηθεί στο κοινό το έργο τους, αναδημιουργώντας αυθεντικές δημιουργίες τους, «πειράζοντας» εν τούτοις το πρωτότυπο έργο τους και αλλάζοντας στοιχεία της δουλειάς τους, ώστε να αναδειχθεί η επικαιρότητά τους.
* (''Whoever is born arrives at death through time's swift passage; and the sun leaves nothing alive. What is sweet and what brings pain, man's thoughts and words, all disappear; and our ancient lineages are as shadows to the sun, smoke to the wind. Like you we were men, happy and sad, as you are; but now we are, as you see, dust in the sun, deprived of life. Everything arrives at death. Once our eyes were fully formed, shining in both sockets; now they are empty, horrid and black: such is the work of time''. Michelangelo, c. 1520)
Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Ένα ονειρικό εικαστικό τοπίο γεμάτο χρώμα, μνήμη και κίνηση.
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η τολμηρή περφόρμερ και εικαστικός σε μια προσωπική έκθεση με νέα και παλαιότερα έργα οκτώ στενών καλλιτεχνικών συνεργατών και φίλων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.