Εικαστικα

#ODE_COUTURE, μια διαφορετική έκθεση μόδας στο Μουσείο Μπενάκη

Εμβληματικά φορέματα διάσημων σχεδιαστών επαναδημιουργούνται σε μια μοναδική έκθεση

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
photo.jpg

Η Μαρία Διαμάντη με την ομάδα της παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο #ODE_COUTURE, το απόγευμα της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου, στο μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

Η Μαρία Διαμάντη «συνθέτει» με κλωστές και υφάσματα μια «ωδή στη ραπτική» και μαζί με τους μαθητές της τιμούν τους σπουδαίους Έλληνες Διεθνείς Σχεδιαστές μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση του έργου τους, μέσω του οποίου κάποτε κατέκτησαν το διεθνές στερέωμα. Παράλληλα απαντά σε τι βαθμό και για πόσο το μεγάλο αυτό γένος των Ελλήνων δημιουργών επηρέασε τη μόδα διεθνώς αλλά και ποια θέση τελικά κατέκτησε η ελληνική μόδα στον παγκόσμιο χώρο.

2.jpg

Το επίσημο midi φόρεμα της δεκαετίας του '50 φορεμένο από την Marilyn Monroe στην ταινία ''As young as you feel''. Ενώ ο σχεδιασμός κουστουμιών στην ταινία είχε ανατεθεί στον διάσημο για την εποχή και υποψήφιο για όσκαρ καλύτερης Ενδυματολογίας σε ταινία Renié, η Marilyn επέλεξε τον Έλληνα Τζέιμς Γαλανό προκειμένου να σχεδιάσει το τελικό κοστούμι της ταινίας. Το φόρεμα πειράχτηκε ελάχιστα, κεντήθηκε και αποτέλεσε το φόρεμα σύμβολο για την αφίσα της έκθεσης.

5.jpg

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του 'Έλληνα Γιάννη Ευαγγελίδη, η αυθεντική βρίσκεται στο αρχείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο. Στην έκθεση παρουσιάζεται ως μια σύγχρονη δημιουργία με Dior αναφορές.

Με την ιστορική φράση της Coco Chanel: «Μόνο εκείνοι που δεν έχουν μνήμη επιμένουν για την πρωτοτυπία τους» και με τους εμπνευσμένους στίχους του Μιχαήλ 'Αγγελου σχετικά με το έργο του χρόνου*, η Μαρία Διαμάντη μας παρουσιάζει το θέμα το οποίο μελετά και εργάζεται εδώ και δυο χρόνια η ίδια και η ομάδα της στην έκθεση με τίτλο #ODE_COUTURE, το απόγευμα της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου, στο μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Η έκθεση συνίσταται από καινούριες δημιουργίες ρούχων που εμπνέονται από το έργο 4  εμβληματικών ελλήνων σχεδιαστών που σημάδεψαν την ιστορία της ελληνικής μόδας -και όχι μόνο- του 20ου αιώνα και διέπρεψαν στο εξωτερικό.

3.jpg

Εξώφυλλο του περιοδικού ''La mode Greque'' στην τριμηνιαία τουριστική έκδοση ''En Grece'' του Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού την περίοδο Άνοιξη - Καλοκαίρι 1939, ζωγραφισμένο από τον Νίκο Εγγονόπουλο, ήταν αυτό το σύνολο του 'Ελληνα Γιάννη Ευαγγελίδη που στην έκθεση θα παρουσιαστεί η σύγχρονη εκδοχή του με επιρροές Delpozo.

arg_0545.jpg

Δημιουργίες των Jean Desses, George Stavropoulos, James Galanos, Yiannis Evangelides απετέλεσαν το χώρο έρευνας, ανάλυσης και επαναδημιουργίας εμβληματικών φορεμάτων που σημάδεψαν την μόδα τα τελευταία εκατό χρόνια. Στόχος είναι να ξανασυστηθεί στο κοινό το έργο τους, αναδημιουργώντας αυθεντικές δημιουργίες τους, «πειράζοντας» εν τούτοις το πρωτότυπο έργο τους και αλλάζοντας στοιχεία της δουλειάς τους, ώστε να αναδειχθεί η επικαιρότητά τους.

arg_0476.jpg

ODE COUTURE 2019 Fashion Exhibition Official Video Teaser | Maria DiamanDi | The Benaki Museum


* (''Whoever is born arrives at death through time's swift passage; and the sun leaves nothing alive. What is sweet and what brings pain, man's thoughts and words, all disappear; and our ancient lineages are as shadows to the sun, smoke to the wind. Like you we were men, happy and sad, as you are; but now we are, as you see, dust in the sun, deprived of life. Everything arrives at death. Once our eyes were fully formed, shining in both sockets; now they are empty, horrid and black: such is the work of time''. Michelangelo, c. 1520)


Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ