Εικαστικα

Σύγχρονη τέχνη στο Νεοκλασικό Μέγαρο Δεληγιώργη

Εγκαινιάστηκαν δύο εκθέσεις στον χώρο της Allouche - Benias Gallery

125052-280643.jpg
Έλενα Ντάκουλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Allouche - Benias Gallery / Μέγαρο Δεληγιώργη

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκαν την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου δύο εκθέσεις στον χώρο της Allouche - Benias Gallery: η ατομική του Les Rogers με τίτλο «Prometheus Now» και η ομαδική με έργα δεκατεσσάρων νέων καλλιτεχνών από την Νέα Υόρκη, με τίτλο «New York Now».

Το ευρωπαϊκό παράρτημα της γκαλερί, δημιούργημα του Γάλλου Eric Alllοuche και του Ελληνοαμερικανού George Benias, στεγάζεται στο επιβλητικό Μέγαρο Δεληγιώργη, στην οδό Κανάρη 1, στο Κολωνάκι.

Άνοιξε τις πόρτες της στο αθηναϊκό κοινό τον περασμένο Ιούλιο με στόχο να δημιουργήσει έναν νέο πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο με συμμετοχές τόσο Ελλήνων όσο και διεθνώς καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών από τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. 

Allouche - Benias Gallery / Μέγαρο Δεληγιώργη
Έργα της ομαδικής έκθεσης με τίτλο «New York Now», στον πρώτο όροφο του Μεγάρου

Στο ισόγειο του νεοκλασικού, τα μη παραστατικά, με τα έντονα χρώματα έργα του Les Rogers αναδεικνύονται υπέροχα πάνω στους ανοικτόχρωμους ή επενδυμένους με ξύλο τοίχους, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα έναν ενδιαφέροντα διάλογο με το ιδιαίτερο περιβάλλον του ιστορικού αυτού κτιρίου.

Allouche - Benias Gallery / Μέγαρο Δεληγιώργη
Έργο του Les Rogers

Στον πρώτο όροφο, ο διάλογος του νέου με το παλιό συνεχίζεται με τα έργα σύγχρονης τέχνης των δεκατεσσάρων καλλιτεχνών από τη Νέα Υόρκη να εντάσσονται αρμονικά μέσα στις ευρύχωρες και ψηλοτάβανες αίθουσες με τα έντονα αναγεννησιακά στοιχεία διακόσμησης.

Λίγα λόγια για το Μέγαρο Δεληγιώργη
Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο εκλεκτικιστικού ρυθμού, από τα πρώιμα έργα του Τσίλλερ, χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυτελούς μεγαλοαστικής κατοικίας, το οποίο κτίστηκε το 1882 ως οικία του Λεωνίδα Δεληγιώργη, αδελφού του πρωθυπουργού Επαμεινώνδα Δεληγιώργη. 

Allouche - Benias Gallery / Μέγαρο Δεληγιώργη
Μέγαρο Δεληγιώρη

Ο Λεωνίδας Δεληγιώργης, γεννήθηκε το 1839 στο Μεσολόγγι. Ηταν δικηγόρος, δημοσιογράφος και πολιτικός. Διετέλεσε διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εφημερίς των Συζητήσεων», η οποία υποστήριζε το κόμμα του αδελφού του, καθώς και Υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση του Θεοδώρου Δεληγιάννη. Ήταν παντρεμένος με τη Θεανώ Ζωγράφου και είχαν αποκτήσει πέντε παιδιά. 

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κληρονόμοι μετά τον θάνατο του Λεωνίδα Δεληγιώργη το 1928, τους ανάγκασαν να πουλήσουν το ακίνητο στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), το οποίο ιδρύθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1867 από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δ. Λεβίδη.

Allouche - Benias Gallery / Μέγαρο Δεληγιώργη
Βιτρό μεταξύ ισογείου και πρώτου ορόφου

Από τότε, η πολυτελής αυτή κατοικία με τους τοξωτούς θόλους (που θεωρούνται στοιχείο Art Nouveau) στα ανοίγματα του πρώτου ορόφου και στο υπερυψωμένο πρόπυλο της κυρίας εισόδου, άλλαξε πολλές χρήσεις αλλά και ενοίκους.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έγινε ξενώνας φιλοξενώντας γερμανούς στρατιώτες, ενώ κατά τη διάρκεια της βρετανικής παροικίας στην Ελλάδα (1946-1950) εγκαταστάθηκε εκεί η Αγγλοελληνική Υπηρεσία. Το πειραματικό θέατρο της Μαριέττας Ριάλδη στεγάστηκε στις αρχές του 1960 στο δεύτερο όροφο του κτιρίου και από το 1964 το κτίριο πέρασε στα χέρια της ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Allouche - Benias Gallery / Μέγαρο Δεληγιώργη
Γκαλερί Allouche Benias στο Μέγαρο Δεληγιώργη

Μία μεγάλη φωτιά το 1996 προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο κτίριο, το οποίο έμεινε για πολλά χρόνια κλειστό. Ανακαινίστηκε πρόσφατα και από τον Ιούλιο του 2018 μισθώθηκε από τη γκαλερί της Νέας Υόρκης


ΠΗΓΕΣ

  1. Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών - Μέγαρο Δεληγεώργη
  2. Wikipedia

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ