Εικαστικα

Η εικαστική έκθεση Around & About έρχεται στη Νάξο το καλοκαίρι και δίνει νέα όψη σε όλα

Στον Πύργο Μπαζαίου οι Ναξιώτες και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναρπαστική έκθεση

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_tour_bazeos_1.jpg

Λίγο πριν την έναρξη του 18ου Φεστιβάλ Νάξου, η έκθεση Around & About θα κάνει την εμφάνισή της στο νησί των Κυκλάδων εγκαινιάζοντας τις εκδηλώσεις με τις ανατρεπτικές διαθέσεις της. Η πολυσυλλεκτική ομάδα καλλιτεχνών έρχεται στη Νάξο με διάθεση να εγκαταστήσει νέες δημιουργίες στον Πύργο Μπαζαίου, στη ρημαγμένη οικοδομή στην παραλία στο Αλυκό και αλλού στο νησί. Να φωτίσει, να εμπλουτίσει και να αναπλαισιώσει παλαιότερα έργα εικαστικών από προηγούμενες διοργανώσεις και να ανοίξει τις εργασίες του Φεστιβάλ με αυτόν τον εικαστικό τρόπο.

naxos-1289084_1920.jpg

Η πολυπολιτισμική ομάδα των Wild Drawing, Patricia Garcia-Gomez, Lisa Marie Kaftori, Aris Marakis και Laurent Reynes θα επιλέξει τα υλικά της και θα αναπτύξει τον δικό της δημιουργικό διάλογο με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του χώρου. Θα διαμορφώσουν με την ευρηματικότητά τους την ιδανική συνθήκη για να βιώσει το κοινό την αισθητική διάσταση που εμπεριέχει η εμπειρία μιας γόνιμης περιήγησης στον πρόσφορο τόπο του νησιού και όλα αυτά σε ένα διάστημα 4 μηνών, καθ’ όλη την καλοκαιρινή δηλαδή περίοδο.

Είναι άλλωστε τόσο συναρπαστικό για τους τουρίστες ενός πολύπτυχου νησιού, όπως είναι η Νάξος, να γνωρίζουν ταπεινά ή θαυμαστά ανθρώπων έργα, τοπία και στοιχεία της φύσης. Tο καλοκαίρι, η αύρα της έκθεσης, η χαλαρότητα των διακοπών προσφέρουν το πλέον κατάλληλο πλαίσιο, για τη γνωριμία αυτή.

Πύργος Μπαζαίου
Στο κεντρικό δρόμο που ενώνει τη Χώρα της Νάξου με τη νησιωτική της ενδοχώρα, δεσπόζει στον κάμπο της Αγιασσού ο Πύργος Μπαζαίου.

Ο πύργος –παλαιό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού– χρονολογείται περίπου στο 1600. Από το τέλος του 19ου αιώνα πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Μπαζαίου (Baseggio), στους απογόνους της οποίας ανήκει έως σήμερα.

thumbnail_aroundabout_bazeos_tower_naxos_festival_2018.jpg

Από το 2001, όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αναστήλωσης, ο πύργος παραμένει ανοιχτός στο κοινό κάθε καλοκαίρι, κατά το διάστημα που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νάξου. Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ενός ολοένα αυξανόμενου φιλότεχνου κοινού.


Λίγα λόγια για την ομάδα της Around & About

Wild Drawing (IDN/GR)
O WD (Wild Drawing) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπαλί της Ινδονησίας κι έχει πτυχία στις Καλές Τέχνες και στις Εφαρμοσμένες Τέχνες. Η δράση του στο δρόμο ξεκινάει το 2000, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν έπαψε να δουλεύει στο εργαστήριό του. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις κι έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ή graffiti/street art φεστιβάλ, σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική. Το καλλιτεχνικό και κοινωνικό του background Ανατολής-Δύσης συνδυάζεται με μοναδικό τρόπο κι αυτό είναι που κάνει τα έργα του ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα.

Patricia Garcia-Gomez (USA)
Η Πατρίτσια Γκαρσία-Γκομέζ ζει στη Νέα Υόρκη. Είναι καλλιτέχνης που δουλεύει με τη φωτογραφία και τον ήχο. Ταξιδεύει συστηματικά σε όλο τον κόσμο συλλέγοντας φωτογραφίες και καταγράφοντας ιστορίες ανθρώπων και ανθρωπολογικά στοιχεία πολιτισμών. Ήταν από τους πρώτους Δυτικούς που είχαν πρόσβαση στη μητριαρχική φυλή Miao στην απομακρυσμένη Κίνα. Πρόσφατα, ξεκίνησε να δουλεύει με τον ήχο για να δημιουργήσει μεταμορφωτικές εμπειρίες και εμβριθείς ακροάσεις. Στον Πύργο Μπαζαίου ενδιαφέρεται να προσαρμόσει τον ήχο και τις εικόνες για να ενεργοποιήσει τη φαντασία, να οξύνει τις αισθήσεις και να επεκτείνει την αντίληψη για τον τόπο και το χρόνο. Έργα της είναι μέρος των μόνιμων συλλογών της Tate Modern στο Λονδίνο, το Μουσείο Τεχνών και Σχεδιασμού στη Νέα Υόρκη, τη Συλλογή Henry Buhl στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Τέχνης της Σάντα Μπάρμπαρα στη Καλιφόρνια και το μουσείο Harwood στο Νέο Μεξικό.

Lisa Marie Kaftori (USA)
Η Λίζα Μαρί Καφτόρι σπούδασε καλές τέχνες και γλυπτική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην Santa Barbara των Η.Π.Α. όπου και ζει. Κινείται και δραστηριοποιείται διεθνώς ως οικολόγος καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός τέχνης. Ενδιαφέρεται για τις συνθήκες και τα πλαίσια μέσα στα οποία δημιουργούνται οι αισθητικές εμπειρίες. Το έργο της εξετάζει συχνά τη σχέση της ιστορίας, της μνήμης και του τόπου με την ατομική και πολιτιστική ταυτότητα. Η Λίζα δημιουργεί έργα τέχνης που δίνουν έμφαση στη διάθεση της κατανόησης και της συνοχής μεταξύ των ανθρώπων ενδυναμώνοντας το σεβασμό και την αρμονική συμβίωση με την φύση και το περιβάλλον. Έχει δημιουργήσει εικαστικές εγκαταστάσεις ειδικά για συγκεκριμένες τοποθεσίες, ενώ συμμετέχει συστηματικά σε εκθέσεις στην στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία, την Ισλανδία, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Χιλή και το Ισραήλ.

Aris Marakis (IT/GR)
Ο Άρης Μαράκης γεννήθηκε στο Μπρόνι της Ιταλίας το 1989. Σπούδασε γλυπτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρέρα στο Μιλάνο, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα (magna cum laude) παρουσιάζοντας ως διπλωματική εργασία την εγκατάσταση: Icoglipto (Ηχόγλυπτο). Το 2015, πήρε μέρος με το Ηχόγλυπτο στον διαγωνισμό σύγχρονης τέχνης Milano Città Mondo, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Το 2017 πήρε μέρος στη διεθνή έκθεση Laguna Art Prize της Βενετίας, ενώ προσκλήθηκε επίσης να παρουσιάσει το γλυπτό του In_vaso_re στον πύργο μουσείο Βισκόντι στην Παβία. Έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις ελληνικές του ρίζες και την ηχο-γλυπτική, τα έργα του διερευνούν την τέχνη της γλυπτικής και τον ήχο με χαρακτηριστικό πρωτόγονο τρόπο, και συνεχώς επιδιώκει τον συγκερασμό της γνησιότητας και της αμεσότητας στα έργα τέχνης του. Όταν κάποιος φυσάει αέρα μέσα στις ποικίλες εγκαταστάσεις του, αυτές παράγουν ενδιαφέροντες ήχους (ηχο-μορφωτική τέχνη). Για αυτό τον λόγο αποκαλούνται και βαζόφωνα, δηλ. βάζα ήχων. Ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται μεταξύ Παβίας, Μιλάνου και του ελληνικού νησιού της Νάξου.

Laurent Reynès (FR)
Ο Λωράν Ρεϋνέ πήρε το πτυχίο του αρχιτέκτονα DPLG το 1986 και το διδακτορικό Καλών Τεχνών το 2005. Το έργο του είναι ένα μίγμα πλαστικών τεχνών και αρχιτεκτονικής. Ο συνδυασμός της ζωγραφικής και της γλυπτικής εμπνέεται από το χώρο, το τοπίο και την αρχιτεκτονική. Στα περισσότερα ζωγραφικά έργα και γλυπτά του μπορεί να διακρίνει κανείς τις βασικές αρχές που συνδέουν το χώρο με την κατασκευή και το περιβάλλον. Την ίδια προσέγγιση χρησιμοποιεί και όταν διδάσκει τα μαθήματά του στη Σχολή Αρχιτεκτονικής στο Στρασβούργο. Όταν κάποιος βλέπει για πρώτη φορά ένα έργο του, βλέπει πολλά διαφορετικά στοιχεία μεταξύ τους. Η Περιπλανητική Κατασκευή, οι Ηρακλήδες, τα Εξανθήματα, τα Ψυχικά Τοπία, τα εσωτερικά τοπία, τα μικρά τοπία, είναι οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους εκφράζει αυτές τις ιδέες. Επανέρχεται μόνιμα στη συνθήκη της ανάμιξης των πλαστικών τεχνών με την αρχιτεκτονική, η οποία άλλωστε συναντάται πάντοτε στην ιστορία της τέχνης και της αρχιτεκτονικής.


INFO

Διάρκεια: 26/5-27/9/2018
Καθημερινά: 10:00 – 17:00
Επιμέλεια: Μάριος Βαζαίος
Συνεργαζόμενος Επιμελητής: Klaus Pfeiffer
Επιμέλεια χώρου: Κατερίνα Ζουράρη
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Πύργος Μπαζαίου: 12o χλμ. Οδού Χώρας Νάξου – Αγιασσού
Επικοινωνία: Κατερίνα Ζουράρη Τ.6932427577

www.bazeostower.grwww.naxosfestival.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ