Εικαστικα

Flashback! Αλλά και χρόνια πολλά, γκαλερί Blender!

Έγινε κιόλας 5 χρονών η γκαλερί που αναστατώνει με τέχνη τα νότια προάστια της Αθήνας

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28071137_766832976854456_7955560574959572936_o.jpg

Και το γιορτάζει με ένα flashback: ένα πανόραμα από καλλιτέχνες που στηρίζει και τη στηρίζουν, και μια γιορτή που ξεκινάει την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου. Μια ομαδική έκθεση με 16 συνοδοιπόρους, που μοιάζει να επισκοπεί την εξελικτική τους πορεία.

Γκαλερί στη Γλυφάδα, μακριά δηλαδή από τη συνηθισμένη νόρμα που θέλει τους εικαστικούς τόπους, να αναπτύσσονται πέριξ του κέντρου. Στην Αθήνα, ισχύει αυτό, γιατί στις έξω μητροπόλεις, όλα συμβαίνουν παντού. Ας είναι κι έτσι. Πώς πήρατε την απόφαση να στεγαστείτε εκεί; Συνήθως ο κόσμος κατεβαίνει για πλαζ το καλοκαίρι ή για συγκεκριμένη ανάγκη διασκέδασης: σερφ, μπέργκερ, καφεδάρες! Πώς είναι και νιώθετε, πράττετε, λοιπόν, εκεί στα νότια, ω, Blender people; 
Οι διευθυντές της γκαλερί προχώρησαν σε αυτή την πράγματι ριψοκίνδυνη κίνηση έχοντας ως στόχο να καλύψουν αυτό το μεγάλο καλλιτεχνικό κενό στα Νότια Προάστια. Είναι γεγονός ότι ειδικά στην αρχή της λειτουργίας της γκαλερί, το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών της ερχόταν από το κέντρο της Αθήνας. Γρήγορα όμως κεντρίσαμε το ενδιαφέρον και των Νοτίων φιλοξενώντας και άλλες δράσεις στον χώρο. Το κοινό της Γλυφάδας δεν είναι τόσο εξοικειωμένο με τον κόσμο της τέχνης, λόγω έλλειψης καλλιτεχνικών δράσεων συγκριτικά με το κέντρο. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται σημαντική και στοχευμένη προσπάθεια από τον Δήμο Γλυφάδας για την προώθηση των πολιτιστικών. Οι Νότιοι είναι ανοιχτόμυαλοι, και το σημαντικότερο, έχουν περιέργεια και όρεξη. Γιατί να μην αποκτήσουν άλλο ένα ενδιαφέρον πέραν των δραστηριοτήτων που αναφέρετε… Όλοι επιδιώκουν ή μπορούν να εκπαιδευτούν να επιδιώκουν την ψυχική ανάταση στην καθημερινότητά τους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Εμείς καλλιεργούμε το έδαφος για αυτόν τον τρόπο!
Επίσης είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ίσως να μην είχαμε τη δυνατότητα να βρούμε ένα τόσο μεγάλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Το όραμά μας ήταν να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο τέχνης με προδιαγραφές εξωτερικού. Σε αυτό η Γλυφάδα μας βοήθησε αρκετά!

anastasakos.jpg
Manolis Anastasakos: from the series Personhood The presence of the absence love 200x150cm Acrylic and oil on Canvas

Έχετε ένα αισιόδοξο σλόγκαν για τα πέμπτα γενέθλιά σας: «Γιορτάζουμε το χθες, καλωσορίζουμε το αύριο». Ανάγοντάς το στο στιλ της γκαλερί σας, όντως οι εκθέσεις που φιλοξενείτε και οι καλλιτέχνες σας κατ' επέκταση έρχονται από ένα εικαστικό φρέσκο παρόν που δεν πολυέχει σχέση με το παρελθοντόλαγνο τοπίο που μαστίζει πολλούς χώρους της Αθήνας. Υπήρξατε από την αρχή και συνεχίζετε να υπερασπίζεστε – προωθείτε έργα από σύγχρονα, ατίθασα και δημιουργικά πεδία. Τι κόστος έχει αυτή η προσήλωσή σας στο μέλλον, που είναι τώρα; Σε ελεύθερη μετάφραση και συγχωρέστε με, γιατί μαζί σας είμαι: Πουλάτε; Πορεύεστε ανυποχώρητα με αξιοπρέπεια ή ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να αναγκαστείτε να νερώσετε «ιδανικά και αρχές»; 
Πάντα παραμονεύουν κίνδυνοι – εσωτερικοί και εξωτερικοί-, ειδικά όταν μια ομάδα νέων ανθρώπων με πρότυπα εξωτερικού προσπαθεί να κάνει καινούργιες προτάσεις και να συνεισφέρει στο ήδη διαμορφωμένο αθηναϊκό τοπίο τέχνης. Αυτή την πρόκληση τη γνωρίζαμε από day one! Ωστόσο, μαζί με τη φράση «γιορτάζουμε το χθες, καλωσορίζουμε το αύριο», που εύστοχα βαφτίζετε σλόγκαν μας, θα μπορούσαμε να παραθέσουμε και μια δεύτερη σκέψη που συνοψίζει τη φιλοσοφία μας και τον τρόπο που δουλεύουμε αυτά τα πέντε χρόνια: Μπροστά πάει κανείς με όπλο τη γνήσια εμπιστοσύνη στη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, των συνεργειών και της ομαδικότητας. Ακόμα πιο μπροστά θα πάει, όταν και οι υπόλοιποι υιοθετούν την ίδια στάση! Τα καλά νέα είναι ότι σιγά σιγά αναζωπυρώνεται αυτή η διάθεση στον κόσμο.
Και για να μην πείτε ότι αποφεύγουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, η απάντηση στο ερώτημα εάν πουλάμε είναι ότι υπάρχουν φορές που πάμε πολύ καλά, και άλλες που απογοητευόμαστε, που οι πωλήσεις μας δεν τρέχουν με την ίδια συχνότητα, αλλά όλα είναι μέρος του παιχνιδιού και έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας!

avlamis.jpg
Alexis Avlamis Through a wolf’s eyes, 2017 100x100cm Acrylic and image transfer on Canvas

Δανείζομαι στίχους από τον καλλιτέχνη σας Μανώλη Αναστασάκο: «Σε περίοδο που τα θαύματα θεωρούνται φαντασιώσεις, είναι θαύμα να παίρνεις κουράγιο από την ακίνητη εικόνα». Και σας καλώ να αναπτύξετε λίγο περισσότερο, μιας και θεωρώ πως ειδικά για τα πέμπτα γενέθλια, πρέπει ο εορτάζων- εσείς, εσείς, λίγο πριν φυσήξουμε να σβήσει το κερί, πρέπει να μας πει μερικά πράγματα. Λόγο, λόγο, βγάλτε λόγο! 
Ε, λοιπόν, δεν θα χάσουμε αυτή την ευκαιρία για λόγο! Η πορεία μας αυτά τα 5 χρόνια ήταν πολύ πλούσια σε εμπειρίες, εμπνεύσεις και φυσικά εικόνες. Βουτήξαμε στον κόσμο της αθηναϊκής τέχνης σε μια περίοδο δύσκολη και αυτό που είδαμε είναι ότι υπάρχει όχι μόνο τρομερό ταλέντο, αλλά και πολλή ενέργεια για όμορφες συνεργασίες, εξωστρέφεια και όρεξη! Αυτό μας έδωσε πολύ κουράγιο. Η ουσία είναι ότι μοιραζόμαστε με τους καλλιτέχνες την ίδια αγωνία και πάθος για αυτό που κάνουμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Πιστεύουμε στη σύγχρονη ελληνική τέχνη και στους θησαυρούς που υπάρχουν κρυμμένοι στα ατελιέ των νέων ζωγράφων.

nikolaou.jpg
Nick Nikolaou In Aktun Ha 80x120cm Photography in metal sublimation printing Cenote, Tulum,2018

Γι' αυτούς που σήμερα, χάρις σ' αυτό το mini happy birthday interview, σας μαθαίνουν, αλλά και ένεκα απολογισμού αυτής της επετείου, τι νιώθετε πως καταφέρατε; Και τι άλλο να περιμένουμε από εσάς, πριν σας ευχηθώ να τα εκατοστήσετε;
Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου μας εμπιστεύτηκαν τη δουλειά τους και μας στηρίζουν και ανυπομονούμε για τους νέους που θα έρθουν κοντά μας. Η πορεία της gallery καθώς και η ταυτότητά της από το Σεπτέμβριο του 2018 θα αλλάξει λίγο και είστε οι πρώτοι που μαθαίνετε για αυτό το νέο πλάνο. Η gallery, λοιπόν, ξεκινάει μια διαδρομή πολύ στοχευμένη πλέον προς στη σύγχρονη τέχνη, με εμπλουτισμό στην καλλιτεχνική μας ομάδα και δημιουργία μιας μόνιμης classic collection στην οποία θα δούμε έργα μεγάλων σύγχρονων εικαστικών, ιδιαίτερα σπάνια, αλλά και νέες συνεργασίες με καλλιτέχνες. Πιστεύουμε στην έννοια της «ομάδας» και εάν η ελληνική καλλιτεχνική σκηνή (χώροι τέχνης) ήμασταν ενωμένοι, τότε η πορεία της καλλιτεχνικής ελληνικής δημιουργίας θα εκτοξευόταν. Είμαστε περήφανοι που ξεκινάμε συνεργασία  με άλλους σημαντικούς χώρους τέχνης, με αποτέλεσμα να διευρύνουμε το πελατολόγιό μας, τις καλλιτεχνικές μας επιλογες και άλλα πολλά που οδηγούν σε ένα σύνολο θετικών αποτελεσμάτων και εξέλιξης.

tsakiris.jpg
Antonis Tsakiris The Drone Catcher, (2015) 43x29,5cm Ink on paper

The Blender Gallery, Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα, 213 0280597, 

Στην έκθεση συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι καλλιτέχνες: Μανώλης Αναστασάκος, Αλέξης Αυλάμης, Κωνσταντίνος Μπερδέκλης, Bleeps, Δημήτρης Δάλλας, Δημήτρης Ντόκος,  Johnston Foster, Διονύσιος Φραγκιάς, Kron, Δημήτρης Μεράντζας, Νίκος Νικολάου, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Mr. Savethewall, Ταξιάρχης Μερμίρης,  Αντώνης Τσακίρης και Philip Tsiaras.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ