- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
«Νεκρός» φυσητήρας εκβράστηκε στον Σηκουάνα (εικόνες, video)
Η παρέμβαση της Captain Boomer Collective για την προστασία του περιβάλλοντος
Το πρωί της Παρασκευής, 21 Ιουλίου, κάτοικοι και επισκέπτες του Παρισιού που περπάτησαν κατά μήκος του Σηκουάνα αντίκρισαν ένα μακάβριο θέαμα.
Το «κουφάρι» ενός φυσητήρα είχε εκβραστεί στις όχθες του ποταμού. Δεν επρόκειτο για πραγματικό γεγονός αλλά για μια... οφθαλμαπάτη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βελγική κολεκτίβα Captain Boomer Collective, η οποία βρίσκεται πίσω από αυτό το project.
Οι Βέλγοι ακτιβιστές «εκβράζουν» από το 2013 ομοιώματα (σε φυσικό μέγεθος) φαλαινών για κάνουν ένα σχόλιο αναφορικά με το πώς η κοινωνία και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων επηρεάζουν αρνητικά το φυσικό περιβάλλον.

«Το ξέβρασμα στην ακτή μια φάλαινας ήταν πάντα ένα μαγικό γεγονός. Οι χωρικοί έτρεμαν και ξεσηκώνονταν όταν συνέβαινε. Αυτό είναι που αναπαριστούμε. Ταυτόχρονα, η ξεβρασμένη φάλαινα είναι μια γιγάντια μεταφορά της διαταραχής του οικολογικού μας συστήματος. Ο κόσμος νιώθει ότι έχει διαταραχθεί ο δεσμός του με τη φύση. Το παιχνίδι μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας ενισχύει αυτήν τη συναίσθηση διαταραχής» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.
Η ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη της παρέμβαση στις όχθες του Τάμεση, στο Λονδίνο, το 2013. Έκτοτε, το «κουφάρι» εκβράστηκε στη Βαλένθια, την Οστάνδη, την Αντβέρπη, το Ντούισμπουργκ, τη Ρεν. Για να γίνει πιο πιστευτό, ηθοποιοί, ντυμένοι ως επιστήμονες, είναι παρόντες για να δώσουν στους ξαφνιασμένους περαστικούς πληροφορίες για το περιβαλλοντικό πρόβλημα.

«Το ψυχολογικό αρχέτυπο του νεκρού μεγάλου ψαριού δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Προκαλεί αίσθηση σε μια τοπική κοινότητα και την κινητοποιεί» εξηγούν τα μέλη της κολεκτίβας. «Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μας, βλέπουμε έντονη διάδραση στο πλήθος των παρευρισκομένων. Άνθρωποι απευθύνονται ο ένας στον άλλο, κάνουν υποθέσεις και απορούν. Προσφέρονται για βοήθεια, ζητούν πληροφορίες. Κάποιοι γνωρίζουν ότι είναι ένα έργο τέχνης, αλλά ενισχύουν τη ψευδαίσθηση των άλλων. Η φάλαινα φυσητήρας αγγίζει όλους. Είναι το μέρος που όλοι έρχονται μαζί, ο ένας με τον άλλο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Στην Παλαιά Βουλή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ξετυλίγει τα 110 χρόνια που γέννησαν τη σύγχρονη πρωτεύουσα
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.