- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βίλα Ιόλα, ταξίδι στον χώρο και χρόνο
Ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό οδοιπορικό στους χώρους που έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης
Ένα ντοκιμαντέρ - αρχιτεκτονικό και ιστορικό οδοιπορικό στους χώρους της Βίλας που έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας, θα προβληθεί σήμερα στις 19.30 στο Σπίτι της Κύπρου, σε πρώτη δημόσια προβολή στην Ελλάδα.
Το «Βίλα Ιόλα. Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο» είναι ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό οδοιπορικό στους χώρους της Βίλας-Μουσείο, όπου έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας και η οποία φιλοξένησε ορισμένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα τέχνης. Μέσα από σπάνιο υλικό και από την εις βάθος έρευνα αναγεννιούνται και ταυτοποιούνται οι χώροι του σπιτιού, όπως επίσης και ορισμένα από τα σπουδαία έργα τέχνης που κατά διαστήματα φιλοξένησε.

Πρόκειται επίσης για μια γέφυρα μνήμης από το 1950 μέχρι σήμερα, που η οικία στέκει πλέον γυμνή και συλημένη στην οδό Δημοκρατίας 6-8 στην Αγία Παρασκευή. Σαν μοναδικό μνημείο μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα του ιδιοκτήτη και τη σημασία του ως κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης όπως επίσης την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας που το οδήγησε στην παρακμή και την απαξία.
Για πρώτη φορά από το 1987 η περίφημη «Βίλα» έρχεται στο φως και ζωντανεύει μέσα από το σπάνιο υλικό και τις ιστορίες της ανιψιάς του Λένας Κουτσούδη - Ιόλα και του συζύγου της Γκυ Νατάν.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ, τον σκηνοθέτη, παραγωγό Θάνο Αγγέλη, τον διευθυντή φωτογραφίας, παραγωγό Αλέξανδρο Καραΐσκο, τον ερευνητή, παραγωγό Μανώλη Οικονόμου και τον συνθέτη Γιάννη Κονσολάκη.
«Βίλα Ιόλα. Ταξίδι στον Χρόνο και Χώρο». Σενάριο: Μανώλης Οικονόμου - Θάνος Αγγέλης. Σκηνοθεσία: Θάνος Αγγέλης. Διάρκεια: 60΄
13 Ιουνίου 2017, 19.30. Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα, 2103734934
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Μια γραμμή κύμα» αποκαλύπτει τον ποιητικό κόσμο του ζωγράφου
Από το μεγάλο αφιέρωμα στον Στίβεν Αντωνάκος και τη μεγάλη έκθεση «Είσαι ό,τι φοράς» στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την ατομική έκθεση του Μιχάλη Κιούση στην Γκαλερί Άλμα
Ταξίδι στον πόνο, τον έρωτα και τη δημιουργικότητά της μέσα από μια βιωματική έκθεση
130 χρόνια ζωγραφικής, από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ
Ο Σταύρος Δίτσιος δεν ζωγραφίζει τοπία. Και καλά κάνει.
Η έκθεση με τον τίτλο«Stephen Antonakos: Υστερόγραφα Χρόνου και Χώρου» εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου- το εξώφυλλο του καλλιτέχνη στην Athens Voice το 2008
Ένας νέος εικαστικός χώρος στην πλατεία Μαβίλη φιλοξενεί ταλέντα και ιδέες που σπαρταράνε
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.