- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Βίλα Ιόλα, ταξίδι στον χώρο και χρόνο
Ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό οδοιπορικό στους χώρους που έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης
Ένα ντοκιμαντέρ - αρχιτεκτονικό και ιστορικό οδοιπορικό στους χώρους της Βίλας που έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας, θα προβληθεί σήμερα στις 19.30 στο Σπίτι της Κύπρου, σε πρώτη δημόσια προβολή στην Ελλάδα.
Το «Βίλα Ιόλα. Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο» είναι ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό οδοιπορικό στους χώρους της Βίλας-Μουσείο, όπου έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας και η οποία φιλοξένησε ορισμένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα τέχνης. Μέσα από σπάνιο υλικό και από την εις βάθος έρευνα αναγεννιούνται και ταυτοποιούνται οι χώροι του σπιτιού, όπως επίσης και ορισμένα από τα σπουδαία έργα τέχνης που κατά διαστήματα φιλοξένησε.

Πρόκειται επίσης για μια γέφυρα μνήμης από το 1950 μέχρι σήμερα, που η οικία στέκει πλέον γυμνή και συλημένη στην οδό Δημοκρατίας 6-8 στην Αγία Παρασκευή. Σαν μοναδικό μνημείο μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα του ιδιοκτήτη και τη σημασία του ως κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης όπως επίσης την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας που το οδήγησε στην παρακμή και την απαξία.
Για πρώτη φορά από το 1987 η περίφημη «Βίλα» έρχεται στο φως και ζωντανεύει μέσα από το σπάνιο υλικό και τις ιστορίες της ανιψιάς του Λένας Κουτσούδη - Ιόλα και του συζύγου της Γκυ Νατάν.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ, τον σκηνοθέτη, παραγωγό Θάνο Αγγέλη, τον διευθυντή φωτογραφίας, παραγωγό Αλέξανδρο Καραΐσκο, τον ερευνητή, παραγωγό Μανώλη Οικονόμου και τον συνθέτη Γιάννη Κονσολάκη.
«Βίλα Ιόλα. Ταξίδι στον Χρόνο και Χώρο». Σενάριο: Μανώλης Οικονόμου - Θάνος Αγγέλης. Σκηνοθεσία: Θάνος Αγγέλης. Διάρκεια: 60΄
13 Ιουνίου 2017, 19.30. Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα, 2103734934
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Στην Παλαιά Βουλή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ξετυλίγει τα 110 χρόνια που γέννησαν τη σύγχρονη πρωτεύουσα
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Περισσότερα από 60 έργα παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.