Εικαστικα

Όταν ο Σαλβαδόρ Νταλί μοιράστηκε τις φαντασιώσεις του στο Playboy

Η ανατρεπτική συνάντηση του μεγαλοφυούς ζωγράφου με το διάσημο ερωτικό περιοδικό 

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357516-740773.jpg
Salvador Dali & Pompeo Posar / PLAYBOY.COM

Μια σειρά σουρεαλιστικά καλοκαιρινών εικόνων που δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Δεκεμβρίου του 1974 και παραμένουν μέχρι και σήμερα εντυπωσιακές. Δεν έκρυψε ποτέ τις εμμονές της σεξουαλικής του ζωής, στην οποία όπως είχε παραδεχτεί, προτιμούσε να παρακολουθεί, παρά να συμμετέχει.

 

Οι φήμες για τα φετίχ του εκκεντρικού εικαστικού υπήρξαν πολλές και σε πολλές περιπτώσεις αβάσιμες.

Όταν ο Σαλβαδόρ Νταλί μοιράστηκε τις φαντασιώσεις του με το Playboy

Στην ακτή του Καντακές, στη βορειοανατολική Ισπανία, εκεί που έβρισκε καταφύγιο στα παιδικά του χρόνια, ο «Βασιλιάς του Υπερρεαλισμού» αποφάσισε να στήσει τις ερωτογενείς σκέψεις του που αποτύπωσε με το φακό του ο φωτογράφος Πομπέο Πόζαρ. Ένα γιγαντιαίο αυγό, πολλά γυμνά και ημίγυμνα κορίτσια, τριχωτά αιδοία, ένας αινιγματικός κύκνος, μια ερπετοειδής περίπτυξη και άλλα ασυνήθιστα θεάματα μορφοποιήθηκαν έτσι ώστε να φιλοξενηθούν στο περιοδικό που άνοιξε δρόμους, σε μια εποχή που η σεμνοτυφία κρατούσε καλά.

Όταν ο Σαλβαδόρ Νταλί μοιράστηκε τις φαντασιώσεις του με το Playboy

«Το νόημα της δουλειάς μου είναι ένα από τα πιο αγνά κίνητρα-το χρήμα. Ό,τι έκανα για το Playboy είναι πολύ καλό και η ανταμοιβή σας είναι αντάξια του θέματος» είχε δηλώσει.

Όταν ο Σαλβαδόρ Νταλί μοιράστηκε τις φαντασιώσεις του με το Playboy

Στα 69 του, κάτω από τον καυτό ισπανικό ήλιο, ο Σαλβαδόρ Νταλί σκηνοθετούσε τα «κουνελάκια» του, αναστατώνοντας αρχικά τους κατοίκους της φιλήσυχης περιοχής με τα καμώματά του και στη συνέχεια εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σε μια έκδοση που έμεινε στην ιστορία. Ένα τολμηρό παιχνίδι συμβολισμών, καλλιτεχνικής απελευθέρωσης και προσωπικών σκέψεων. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.