Εικαστικα

Η Αθήνα μητρόπολη της street art

Ανάμεσα στις 5 πόλεις  όπου η street art κουλτούρα έχει πολλά να πει, σύμφωνα με τον Independent

35003-709273.jpg
Καρολίνα Νιαμονιτάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327911-677870.jpg

Αθήνα, Βερολίνο, Βαλπαραΐσο, Μπρίστολ και Μελβούρνη.  5 πόλεις που αναδύουν έναν καλλιτεχνικό αέρα και μια πολύχρωμη, άλλοτε πολιτικοποιημένη και άλλοτε απλώς εντυπωσιακή αύρα καθώς περπατάς στις γειτονιές τους. Σύμφωνα με τον Independent αυτές είναι οι 5 πόλεις όπου η street art έχει αναπτυχθεί, είτε θέλοντας να θίξει πολιτικά ή κοινωνικά προβλήματα είτε απλώς να ομορφύνει τους δρόμους και το τσιμέντο.

Αθήνα

αθηνα

Όπως αναφέρει ο Independent για την πόλη μας, η street art έχει αποκτήσει έναν κοινωνικοπολιτικό τόνο μετά την κρίση. Περιοχές που μπορείς να θαυμάσεις τα περισσότερα από τα έργα τέχνης στους δρόμους είναι κυρίως το Γκάζι, Μοναστηράκι, Ψυρρή και Θησείο.

Βερολίνο

βερολινο

Μια πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με την street art κουλτούρα. 1,3 χιλιόμετρα του Τείχους ήταν  καλυμμένα με γκράφιτι καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, κάποια από τα οποία έχουν διασωθεί μετά το γκρέμισμα το 1990.

Βαλπαραΐσο

Βαλπαραΐσο

Στα τέλη της δεκαετίας του 60 άρχισε να σχηματίζεται η street art κουλτούρα στο Βαλπαραΐσο, με σκοπό να δείξει ότι η τέχνη πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και να καθιερώσει την πόλη ως καλλιτεχνική πρωτεύουσα της Χιλής.

Μπρίστολ

Μπρίστολ

Το μεγαλύτερο street art festival της Ευρώπης πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μπρίστολ, την πατρίδα του Banksy, ελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο να θαυμάσουν εκατοντάδες έργα τέχνης στους δρόμους, κάποια από τα οποία διατηρούνται μόνιμα.

Μελβούρνη

Μελβούρνη

Η καλλιτεχνική πόλη της Αυστραλίας ξέρει να εκτιμά την street art κουλτούρα, καθώς μάλιστα οι κάτοικοι της μπορούν να παραχωρήσουν άδεια σε καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν τα σπίτια τους. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί υπόγειοι καλλιτεχνικοί θησαυροί που πρέπει να ψάξεις για να τους ανακαλύψεις. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ