Εικαστικα

Η ελληνική ναυτική ιστορία ταξιδεύει στο χρόνο

Η έκθεση «Πλεύσις» παρουσιάζεται στο Μουσείο Ηρακλειδών

112719-625369.jpg
Δανάη Καμζόλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325802-672317.jpg

Μια μεγάλη έκθεση θα παρουσιάσει το Μουσείο Ηρακλειδών με θέμα τη ναυσιπλοΐα και τη ναυπηγική των Ελλήνων. Υπό τον τίτλο «Πλεύσις» παρουσιάζονται περίπου σαράντα χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων (0,60 μ. έως 1,50 μ.), κατασκευασμένα με παραδοσιακό τρόπο και με γνήσια αυθεντικά υλικά, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα και ξετυλίγουν μια ναυτική ιστορία.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει με κατανοητό τρόπο στους επισκέπτες την ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας, καθιστώντας τους κοινωνούς σε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο και αναδεικνύοντας το διαχρονικό, στενό δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΤΝΙΚΥΘΗΡΩΝ

Η ιστορία της ελληνικής Πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, η ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων ενέπνευσαν τον Δημήτρη Μάρα (Μηχανολόγος-Μηχανικός M. Sc., Μικροναυπηγός) για τη δημιουργία των εκθεμάτων. Ο ίδιος έχει εντρυφήσει στη μελέτη της ναυπηγικής ιστορίας του ελλαδικού χώρου αλλά και στην κατασκευή μικρογραφικών ομοιωμάτων πλοίων ενώ στην έκθεση συμμετέχει και η ζωγράφος-χαράκτρια Μαίρη Σχοινά.

Η Μαίρη Σχοινά με επιλεγμένα έργα της από τις ενότητες «Αιγαιίς» (Αρχαίες Ελληνικές Γραφές), «Ωδές Αιγαίου» και «Ωδές Αιγαίου τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων», εμπνευσμένα από τη θάλασσα του Αιγαίου, συνεχίζει τη γεμάτη δέος περιπέτεια με τη μυστηριακή Αιγαιίδα Θάλασσα. Τον Μουσειολογικό Σχεδιασμό και την Επιμέλεια της έκθεσης έχει η Νικολέτα Ξυδέα (Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ).

ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

Επιπλέον στην έκθεση θα παρουσιαστούν όργανα ναυσιπλοΐας αλλά και ένα ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Στις διαδραστικές ξεναγήσεις ειδικότερα, οι επισκέπτες θα μπορούν να πειραματιστούν με όλες τις γνωστές, σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες, λειτουργίες του πάνω σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μοντέλο (επιστημονικός σύμβουλος: Ξενοφών Δ. Μουσάς, Αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος ΕΚΠΑ, τ. Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής & Αστεροσκοπείου ΕΚΠΑ, κατασκευαστής: Διονύσης Γ. Κριάρης, Μαθηματικός-Κατασκευαστής ομοιωμάτων αρχαίων οργάνων).

ΦΡΕΓΑΤΑ ΕΛΛΑΣ

Η «Πλεύσις» πλαισιώνεται από πλούσιο εποπτικό υλικό, χάρτες, βιντεοπροβολές, σχεδιαστικές επεξηγηματικές αναπαραστάσεις του αρχαιολόγου Γιάννη Νάκα και κατάλογο των εκθεμάτων, ενώ θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις καθώς και ειδικές οργανωμένες επισκέψεις για σχολικές ομάδες, έτσι ώστε οι μαθητές να μυηθούν με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στην πλούσια ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας.

Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.


iNFO: Πλεύσις - Ναυπηγική και Ναυσιπλοϊα των Ελλήνων. Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο, 2103461981. Διάρκεια: 1 Οκτωβρίου 2016 - 28 Μαΐου 2017. Καθημερινά & Σαβ/κο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00. Τιμή εισόδου €6, 4

ΤΡΙΗΡΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο μαρμάρινος κατάλογος. Επιμελητική αυτομυθοπλασία» του Χριστόφορου Μαρίνου
Μαρμάρινος Κατάλογος: Ο Χριστόφορος Μαρίνος παρουσιάζει 155 έργα από την προσωπική του συλλογή

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.

Συλλογική Συνείδηση | Μιχαέλα-Μαρία Καραθάνου-Νικολαΐδη | Λάδι σε καμβά
Τέχνη για το εδώ και τώρα 2: Το δεύτερο μέρος της πολυπολιτισμικής έκθεσης έρχεται στο Art Showroom Nyfadopoulos

46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας

Κοσμάς Νικολάου, Κωνσταντίνος Δουμπενίδης, Βέρα Χοτζόγλου, Σοφία Κουλουκούρη, Μαργαρίτα Αθανασίου,  Βαλίνια Σβορώνου,
6 καλλιτέχνες που έκαναν residency στο εξωτερικό μέσω του ΕΜΣΤ μοιράζονται την εμπειρία τους

H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY