Εικαστικα

Το «S.O.S» ενός Έλληνα μαθητή για τις «ψυχές μας και των προσφύγων» στον κόσμο (εικόνες)

Ο 15χρονος Αχιλλέας Σούρας  μιλάει στη γερμανική SZ για τo προσφυγικό ιγκλού του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324891-670055.jpg

Ένα ιγκλού φτιαγμένο από πορτοκαλί σωσίβια. Αυτά που φορούν οι άλλοτε δεκάδες και άλλοτε εκατοντάδες των προσφύγων που φθάνουν στις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια. Ένα ιγκλού που στέλνει ένα σήμερα κινδύνου στον κόσμο. «S.O.S. Save our souls» είναι ο τίτλος της εικαστικής παρέμβασης του 15χρονου Έλληνα μαθητή Αχιλλέα Σούρα με αφορμή την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση.

Ο Αχιλλέας πηγαίνει σχολείο στη Βαρκελώνη, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Κάπως έτσι εμπνεύστηκε το τελευταίο καλλιτεχνικό πρότζεκτ του.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Αχιλλέας Σούρας είπε: «Με το ιγκλού που έφτιαξα ήθελα να δείξω συμβολικά ότι η κατασκευή ενός προσφυγικού καταλύματος μπορεί τελικά να μην είναι μια τόσο δαπανηρή υπόθεση. Όταν σκέφτομαι το προσφυγικό πρόβλημα αμέσως έρχονται στο μυαλό μου πολλά συναισθήματα, αυτή τη φορά όμως θέλησα να συμβάλω με έναν τρόπο πιο δημιουργικό».

Για την κατασκευή του ιγκλού ο Έλληνας μαθητής επικοινώνησε και συνεργάστηκε με τον δήμαρχο της Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, από τον οποίο προμηθεύτηκε τα σωσίβια. Ο 15χρονος έραψε τα σωσίβια με το χέρι και έφτιαξε τα ιγκλού με μια τεχνική τρισδιάστατου σχεδιασμού.

«Χρειάστηκα τρεις εβδομάδες περίπου για να το ολοκληρώσω», λέει ο ίδιος. Η προσφυγική σκηνή του νεαρού μαθητή εκτίθεται ήδη σε μουσείο της Βαρκελώνης, και όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, το έργο θα μπορούσε να συγκριθεί με αντίστοιχες εικαστικές παρεμβάσεις του Κινέζου εικαστικού Άι Γουέι Γουέι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.