Εικαστικα

Αθήνα - Καρλσρούη σε χρόνο dt

Έλληνες και ξένοι performance-artists συναντιούνται στο 1ο Transmission Arts Festival

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 566
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321338-641940.jpeg

Ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ των τοπικών και παγκόσμιων εμπειριών; Το 1ο Transmission Arts Festival είναι ένα εικαστικό γεγονός που λειτουργεί ως «σταθμός μετάδοσης» μεταξύ της Αθήνας και της πόλης του Karlsruhe της Γερμανίας, συνδέοντας τις δύο πόλεις μέσα από παράλληλα προγράμματα που συμπεριλαμβάνουν ανταλλαγές εικαστικών, παρουσιάσεις performance-art, ομιλίες, εργαστήρια, και εκθέσεις. (Στο πλαίσιο της Athens Biennale 2015-16 «Ομόνοια»).

Το Trasmission Arts Festival δρα ως πλατφόρμα ενίσχυσης της οριζόντιας επικοινωνίας και ανταλλαγής ανάμεσα σε εικαστικούς και ομάδες από Ελλάδα, Γερμανία και άλλα σημεία του κόσμου, αναδεικνύοντας νέες συνεργατικές δυναμικές και προοπτικές και παρουσιάζει στο Ρομάντσο ένα δυναμικό εκθεσιακό περιβάλλον, φέρνοντας στο χώρο τη διεθνή έκθεση video-art Transmission, και παράλληλα προσκαλώντας το κοινό της Αθήνας να διερευνήσει ιδιαίτερες εγχώριες πτυχές και προοπτικές της performance-art και των νέων μέσων.

Αθήνα - Καρλσρούη σε χρόνο dt

Mauricio Saenz, «Ruins», Transmission Arts Festival Athens - Karlsruhe 

Στην έκθεση συμβάλλει η παραγωγός, σκηνοθέτρια και video artist Δήμητρα Μητσάκη (Kolektiva Balkana, The Brother, Stray Dogs) με μια πρωτότυπη ενότητα video-έργων, που ισορροπούν ανάμεσα στο documentary και τη video-art καταγραφή. Η Δήμητρα ακολουθεί με το φακό της μια ομάδα Ελλήνων performance-artists καθώς προετοιμάζονται για μια σειρά παρουσιάσεων και εργαστηρίων στη Γερμανία, στο πλαίσιο του «Transmission Arts Festival», και θα επιχειρήσει με αυτό τον τρόπο να αποδώσει μια αποτύπωση των επιδράσεων, των συνεργατικών δυναμικών και των τοπικοτήτων που επηρεάζουν την εικαστική διαδικασία.

Στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ, τέσσερις νέοι Έλληνες εικαστικοί (Φίλιππος Βασιλείου, Ηλιάνα Νάτσου, Κώστας Βούλγαρης, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου) ταξίδεψαν στην παράλληλη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Karlsruhe για να παρουσιάσουν μια σειρά από έργα performance-art και workshops. Μέσω των ανοιχτών workshops, το κοινό στην Γερμανία είχε την ευκαιρία να διαδράσει άμεσα με τους συμμετέχοντες εικαστικούς, να έρθει σε επαφή με το έργο και τις μεθοδολογίες τους και να εφαρμόσουν τις δικές τους ιδέες, μετατρέποντας το Orgelfabrik σε ένα χώρο παράγωγης νέων εμπειριών.

Αθήνα - Καρλσρούη σε χρόνο dt

Κώστας Βούλγαρης, «Nonidentity», Transmission Arts Festival Athens - Karlsruhe 

Κεντική φωτογραφία: Mauricio Saenz, «Drift», Transmission Arts Festival Athens - Karlsruhe

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ