Εικαστικα

Όλη η πόλη μια περφόρμανς

Τέχνη, κοινωνία και πολιτική γίνονται ένα στο Fast Forward Festival 3

112719-625369.jpg
Δανάη Καμζόλα
ΤΕΥΧΟΣ 566
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321334-641930.jpg

Καλλιτέχνες από το Άμστερνταμ, τη Βηρυττό, τις Βρυξέλλες, το Κέιπ Τάουν, τη Μελβούρνη, τη Ραμάλα, το Σέφιλντ και το Τελ Αβίβ καταργούν τα γεωγραφικά και πολιτισμικά σύνορα με παραστάσεις εντός και εκτός Στέγης από 16 ως τις 31 Μαΐου.

Σε εποχές μεταβατικές, όπου η καθημερινή ρευστότητα υπονομεύει τον κριτικό στοχασμό πάνω στο παρελθόν και το μέλλον, το Fast Forward Festival 3 εστιάζει στο τρίπτυχο «τέχνη, κοινωνία, πολιτική», σε μια απόπειρα να προτείνει −μέσα από αντισυμβατικές αισθητικές εμπειρίες− νέες προοπτικές ανάλυσης, κατανόησης και ποιητικής μετάπλασης του παρόντος.

Οι καλλιτέχνες που έρχονται τον Μάιο στη Στέγη φιλοδοξούν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο της τέχνης στις σύγχρονες ετερογενείς κοινωνίες, καταθέτοντας ριζοσπαστικές δημιουργίες που δεν στέκονται απέναντι στην ιστορία αλλά εγγράφονται σε αυτήν αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της.

Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες των νέων μέσων και της σύγχρονης τεχνολογίας, το τρίτο Fast Forward Festival τοποθετείται σε περιοχές υβριδικές, στα όρια του θεάτρου, του χορού και της σύγχρονης τέχνης, με έμφαση πάντα στο δημόσιο χώρο και με ένα ιδιαίτερο, αυτή τη φορά, ενδιαφέρον για την τέχνη της εγκατάστασης που αποτελεί κυρίαρχη φόρμα τον τελευταίο καιρό στις παραστατικές τέχνες: ο θεατής καλείται να πάρει μέρος σε «ολικές» εμπειρίες που ενεργοποιούν όλες του τις αισθήσεις και οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα να χειριστεί, όπως ο ίδιος επιθυμεί, το χρόνο του – ακριβώς όπως θα συμπεριφερόταν σε ένα μουσείο. Η διαφορά είναι ότι εδώ ο θεατής αποτελεί και ο ίδιος μέρος της εγκατάστασης.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ