- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Εάν ήσουν εδώ»
Η αίσθηση της απώλειας. Όλα αυτά που περιμέναμε και δεν ήρθαν στην ώρα τους. Ή αυτά που ήρθαν και χάθηκαν πριν από εμάς. Τα έργα του Χρήστου Παλλαντζά αφηγούνται τη γαλήνη και την ηρεμία της ψυχής μέσα από την αναβίωση του χαμένου χρόνου. Στους πίνακές του, ο χρόνος έχει παγώσει και το ανθρώπινο σώμα, απελευθερωμένο από τα κοινωνικά στερεότυπα αναζητεί την κάθαρση. Οι πρωταγωνιστές των έργων έχουν πρόσωπα οικεία και σώματα με τη δικιά τους ιστορία.
Με αυτούς τους ήρωες θα συνομιλήσουμε στην καινούρια έκθεση του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου, που επιστρέφει έπειτα από 10 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και σημαντικών εκθέσεων στο εξωτερικό. Η έκθεση έχει τίτλο εἰ ἦς ὧδε (Εάν ήσουν εδώ) και θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Ευριπίδη μέχρι τις 26 Μαρτίου 2016.

«Η φράση «εἰ ἦς ὧδε Κύριε...» (κεφ. ια. παρ.21). παρμένη από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, είναι αυτή που ορίζει το μέγεθος του δράματος που προηγείται της Αναστάσεως του Λαζάρου(…). Οι αρετές της υπομονής και της καρτερικότητας, όροι αντίθετοι με το πνεύμα του εφήμερου και του αναλώσιμου, έρχονται για να ορίσουν ξανά τη σχέση μας με το Θείο» αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης και προσθέτει: «Εἰ ἦς ὧδε...οποιοσδήποτε ή οτιδήποτε αλλά περισσότερο αυτό που θα ορίσει το μέγεθος της ψυχής μας στην ουσία της, το άλλο μας μισό που έχουμε απωλέσει».
Η ζωγραφική του Χρήστου Παλλάντζα διακρίνεται για τη στέρεα τεχνική της, το σχέδιο που ακουμπάει τις αξίες της ζωγραφικής και τις δυνατές χρωματικές φόρμες, που καθορίζουν τον χώρο και τον χρόνο συνδέοντας τον μύθο με την πραγματικότητα, αναζητώντας την αλήθεια ενάντια στα στερεότυπα.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση «… ο Χρήστος Παλλαντζάς φαίνεται να συμμερίζεται την παραδοσιακή άποψη ότι το πορτραίτο και η ανθρώπινη μορφή ανήκουν στην υψηλότερη, την ευγενέστερη και τη δυσκολότερη κατηγορία στην ιεραρχία των τεχνών. Η λέξη «δυσκολότερη» αποτελεί κλειδί για να διεισδύσουμε στον κόσμο του Παλλαντζά. Ο ζωγράφος δεν σταματά να πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες που βάζει στον εαυτό του όταν «σκηνοθετεί» τα μοντέλα του μέσα στον χώρο του εργαστηρίου, ξεκινώντας από τις περίπλοκες στάσεις των σωμάτων, τους φωτισμούς, τα στοιχεία της σύνθεσης ή από τον χρωματικό πλούτο που τα περιβάλλει….».

Στο δικό της κείμενο η Διευθύντρια της ιταλικής Α100 Gallery, κ. Νunzia Perrone, επισημαίνει : «Ο Παλλαντζάς, όπως οι μεγάλοι καλλιτέχνες, δεν μπορεί κατ’ ουσίαν να ετικετοποιηθεί ποτέ. Η ζωγραφική του ενίοτε με έκανε να σκεφτώ τον Freud, αλλά και τον Caravaggio, τον Rembrandt, τον Soutine. Ο Παλλαντζάς είναι ζωγράφος τελεία και παύλα(….)Γιατί δεν προσπαθεί να ζωγραφίσει την πραγματικότητα αλλά την ψυχή του ανθρώπου. Απεικονίζει τα πρόσωπα όπως είναι. Ή ακόμα καλύτερα, όπως ο ίδιος τα γνώρισε, χωρίς καμία πρόθεση αντικειμενικότητας, χωρίς να θέλει να προσδώσει σε κάθε έργο του κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα. Αντιθέτως, το ξεχωριστό μήνυμα αναδύεται περισσότερο με τρόπο έμμεσο από το σύνολο της δουλειάς του. «Για να μας συγκλονίζει η ζωγραφική δεν πρέπει να περιορίζεται στο να μας θυμίζει την ύπαρξη της ζωής, αλλά να έχει η ίδια τη δική της ζωή».

Στην απώλεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στα έργα του Χρήστου Παλλαντζά αναφέρεται o Επίκουρος Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Βασίλης Τσάφος, υπογραμμίζοντας : «Απώλεια, μια επώδυνη εμπειρία, ένας οριστικός και αναπόδραστος αποχωρισμός. Μια ρωγμή που πολλές φορές αφήνει να φανεί το τραύμα, κρυμμένο συχνά, μαζί του όμως και η προσδοκία επούλωσης… Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα μας μεταφέρει ο Παλλαντζάς επεκτείνοντας τον κόσμο του - μαζί και τον δικό μας - καθώς συνεχίζει την αναμέτρησή του με τη ζωή και την τέχνη σε δύσβατες περιοχές στοχασμών, αισθημάτων, αλλά και ζωγραφικών αναζητήσεων».

Η ιδιοκτήτρια της Γκαλερί Ευριπίδη, κα Νάσια Ευριπίδου, προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό να επισκεφθεί την νέα έκθεση του Χρήστου Παλλαντζά και τονίζει: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς που μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε αυτή την Έκθεση «σταθμό» στη μοναδική καλλιτεχνική πορεία του Χρήστου Παλλαντζά. Παρακολουθώ τα έργα του σε μια εξελικτική πορεία τουλάχιστον 10 χρόνων, κατά την οποία ωρίμασαν και τελειοποιήθηκαν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη μέσα από μια διαδικασία συνεχούς αναζήτησης και αυτοκριτικής. Πιστεύω στη ζωγραφική του, τον κατατάσσω στους κορυφαίους του είδους του, και εκτιμώ ότι η νέα του έκθεση «εἰ ἦς ὧδε» αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύχρονης και επιτυχημένης διαδρομής».
Eγκαίνια Έκθεσης : Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 20.00.
Διάρκεια Έκθεσης : 18 Φεβρουαρίου έως 26 Μαρτίου.
Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι , 210 3615909, www.evripides-art.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή: 11.00 - 20.30,
Σάββατο: 11.00 -15.00.
Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.