Εικαστικα

Φώτης Παπαστεφάνου: Η Γοητεία του Διπλανού Καρέ

Επεισόδιο 5: Θάνατος στην Αθήνα

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 557
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
320003-629138.jpg

Με αφορμή την ιστορία για τον «Βρικόλακα» του Πολιντόρι και τη σχέση του με την Αθήνα των αρχών του 19ου αι., ο αρχιτέκτονας και κομίστας Φώτης Παπαστεφάνου δημιουργεί για την A.V. έναν κύκλο από ιστορίες που αφορούν την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην οποία η Αθήνα ήταν μία μικρή κωμόπολη, πολύ διαφορετική από τη μητρόπολη που είναι σήμερα.


Η τρίτη και τελευταία ιστορία από το βιβλίο του Κυριάκου Σιμόπουλου «Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα» (εκδόσεις Στάχυ, Αθήνα, 2001) δεν έχει έναν αλλά τρεις πρωταγωνιστές. Ο πρώτος είναι ο Άγγλος αρχαιολόγος John Tweddell ο οποίος πέθανε στην Αθήνα το 1799. Το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν απαιτητικό και πολλοί ταξιδιώτες υπέκυπταν από τις κακουχίες. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους τέσσερις Σουηδούς που επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον 17ου αι. οι τρεις πέθαναν στη διάρκεια του ταξιδιού από κάποια ασθένεια. Η περίπτωση του Τweddell μου θύμισε τον ήρωα του Τόμας Μαν γι’ αυτό και ο τίτλος παραπέμπει στον «Θάνατο στη Βενετία».

Ο δεύτερος πρωταγωνιστής είναι ο Γάλλος πρόξενος της Αθήνας, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε με ευφάνταστο τρόπο το θάνατο του Τweddell για να κάνει αρχαιολογικές έρευνες.

Ο τρίτος πρωταγωνιστής δεν είναι άνθρωπος αλλά κτίριο. Πάντα αναρωτιόμουν γιατί το Θησείο, σε αντίθεση με άλλα κτίρια της αρχαιότητας, διατηρείται σε τόσο καλή κατάσταση. Ανακάλυψα πως πίσω από την οικεία όψη του κρύβει αναπάντεχα μυστικά.

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ