- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Μαρίνα Αθανασιάδου, Ιστορικός και σύμβουλος τέχνης, συνάντησε την καλλιτέχνιδα Γεωργία Δαμοπούλου στο στούντιό της και της έδωσε μερικές λέξεις κλειδιά... Διαβάστε τις απαντήσεις.
Καθημερινότητα
Όταν ήμουν μικρή, συνηθίζαμε να παίρνουμε πρωινό για πολύ ώρα όλοι μαζί και να κουβεντιάζουμε. Εδώ και χρόνια, ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί, χειμώνα ή καλοκαίρι και πίνω καφέ στη βεράντα μου με θέα το λόφο του Στρέφη και τηλεφωνώ στη μαμά μου. Αυτή η πολύ μικρή συνήθεια αναπαράγει την ανάμνηση των πρωινών των παιδικών μου χρόνων.
Έμπνευση
H συνάντηση με την έμπνευση είναι το «ραντεβού» με το «θείο». Είναι η απόλυτη επικοινωνία με το μέσα, με το έξω, με το μεταφυσικό, με την αξία της ύπαρξης, με την ουσία του καλλιτέχνη, με τη συμπύκνωση του σύμπαντος. Eμπνέομαι από τη λογοτεχνία, από την ιστορία, από όνειρα, από γεγονότα που ανασύρει η μνήμη, από θρύλους, από συναισθήματα κι από στιγμές που «παγώνουν» στο χρόνο.
Vion Anthosparton, 1998
Αγαπημένο έργο ή καλλιτεχνικό γεγονός
Η Μπιενάλε της Βενετίας συνεχίζει να είναι ένα από τα αγαπημένα μου καλλιτεχνικά γεγονότα. Πολλά έργα, πολλοί καλλιτέχνες, μια πόλη που «μεταμορφώνεται» κάθε φορά, όπως την περιγράφει και ο Ιταλοκαλβίνο στις «Αόρατες Πόλεις» του. Κάθε φορά γυρνάς πιο πλούσιος, με περισσότερη όρεξη για δημιουργία, με πιο πολλά ερεθίσματα για συνομιλία, αλλά και με μεγαλύτερη λύπη για τα ελληνικά εικαστικά δρώμενα…
Artworld, τι σημαίνει για σένα
Εκθέσεις, παραστάσεις, συναυλίες, ταξίδια, συζητήσεις με φίλους από διαφορετικούς εκφραστικούς χώρους… ίσως αυτό να μου αρέσει πιο πολύ γιατί μπορούμε να αντιληφθούμε τον εαυτό μας μέσα από τη ματιά του άλλου.

Odalisque, 2006
Αγαπημένη προσωπική στιγμή
Όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά το βλέμμα του γιού μου με το δικό μου, την ημέρα που γεννήθηκε.
Χάθηκε ξαφνικά η έννοια του «εγώ».
Σημαντικό επαγγελματικό γεγονός
Υπάρχουν δύο συνιστώσες που μου επιτρέπουν να αποτιμήσω ένα γεγονός σαν επαγγελματική επιτυχία.
Αφενός, είναι το εμπνευσμένο έργο και αφετέρου, είναι η αξιοποίηση αυτού του έργου, η ανάδειξή του, η προώθησή του. Οπότε, άλλες φορές υπάρχει η ικανοποίηση που έρχεται από την πρώτη συνιστώσα και αξιολογείς κάτι σαν πετυχημένο και σημαντικό, άλλες φορές η δεύτερη και η καλύτερη όλων είναι η συνάντηση και των δύο.
Ειδικότερα στη δουλειά μου που πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίσω και να βρω λύσεις σε δύσκολα εικαστικά και πρακτικά στοιχήματα η πραγματοποίηση του έργου είναι από μόνη της ένα ακόμη επαγγελματικό στοίχημα το οποίο έχω κερδίσει. Τρανταχτά παραδείγματα το πρότζεκτ Maltadona στον Πύργο Τριγωνίου στη Θεσσαλονίκη, η εγκατάσταση Βίαιων Ανθόσπαρτον στο Σπίτι της Κύπρου, η παρέμβαση Δεσμοί στο Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα. Ίσως τελικά αυτό να είναι και η επιτυχία του επαγγέλματος.
The Sleeping Lady, 2006
Αγαπημένο μέρος στην Αθήνα
H φιλελεύθερη ζώνη των Εξαρχείων και η οδός Ευριπίδου για τους ήχους, τις μυρωδιές και την πραγματικότητά της.
Αγαπημένο μέρος στον κόσμο
Θα έλεγα ότι το καλύτερο μέρος στον κόσμο (μου) είναι ο μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμος του καλλιτέχνη !
Έχω βέβαια μια φυσική έλξη για το Παρίσι και το Βερολίνο, δύο πόλεις, όπου νιώθω πιο εσωτερικά, σκέφτομαι πιο ουσιαστικά, παίρνω απόσταση από την καθημερινότητα.
Αξεπέραστες παραμένουν για μένα και οι αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων, ειδικά σε transit…αν και εν καιρώ κρίσης, θα ήθελα να ζω στο διάστημα !
Αγαπημένο μότο σου
«Υπομονή και επιμονή»
Info: H Γεωργία Δαμοπούλου έχει πραγματοποιήσει έργα μεγάλης κλίμακας, εικαστικές παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις και πολυσύνθετα γλυπτά σε σημαντικές εκθέσεις σε μουσεία, γκαλερί και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει μεγάλα πρότζεκτ όπως το Κamikaze & Cherry Blossoms (2009) στη Batagianni Gallery, Τα Υλικά Σώματος (2000) και το Fabric (2005) στη Zina Athanassiadou Gallery και το Does not Exist στο Lab Art Projects (2003) σε επιμέλεια της Μαρίνας Αθανασιάδου, την Maltadona (2002) στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών και στον Πύργο του Τριγωνίου, με επιμέλεια της Λ. Τσίκουτα, την Κοιμωμένη (2006) στο Εργοστάσιο και στην Πινακοθήκη Εμφιετζόγλου. Συμμετείχε σε εκθέσεις όπως στις Μεταμφιέσεις στο Κρατικό Μουσείο, στον Κώδικα Τέχνης στον Ιανό, στο Northwest Passages στο Koυρσούμ Τζαμί, στο Κατανάλωση Συναισθήματος στο Σπίτι της Κύπρου (1998, 2009), στο Μακεδονικό Μουσείο, στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ , στην 1η Μπιενάλε της Κορέας, στην 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Louviere στις Βρυξέλλες, στη Miart στο Μιλάνο, στην Καζαμπλάνκα, στη Βηρυτό, στην Άγκυρα, στη Σμύρνη, στη Φλωρεντία και αλλού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο καλλιτέχνης παρουσίασε το έργο που θα εκπροσωπήσει το Ελληνικό Περίπτερο στη διοργάνωση
Ένα ταξίδι 2.300 ετών μέσα από τη σιωπή του τοπίου
Ο καλλιτέχνης φέρεται να πραγματοποιεί πλέον ιδιωτικές πωλήσεις σε επιλεγμένους συλλέκτες
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Μια γραμμή κύμα» αποκαλύπτει τον ποιητικό κόσμο του ζωγράφου
Από το μεγάλο αφιέρωμα στον Στίβεν Αντωνάκος και τη μεγάλη έκθεση «Είσαι ό,τι φοράς» στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την ατομική έκθεση του Μιχάλη Κιούση στην Γκαλερί Άλμα
Ταξίδι στον πόνο, τον έρωτα και τη δημιουργικότητά της μέσα από μια βιωματική έκθεση
130 χρόνια ζωγραφικής, από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ
Ο Σταύρος Δίτσιος δεν ζωγραφίζει τοπία. Και καλά κάνει.
Η έκθεση με τον τίτλο«Stephen Antonakos: Υστερόγραφα Χρόνου και Χώρου» εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου- το εξώφυλλο του καλλιτέχνη στην Athens Voice το 2008
Ένας νέος εικαστικός χώρος στην πλατεία Μαβίλη φιλοξενεί ταλέντα και ιδέες που σπαρταράνε
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.