- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η πρώτη ελληνική διαδικτυακή γκαλερί
Εκθέτει αποκλειστικά φωτογραφίες και ο ιδρυτής της μίλησε στο site της Α.V.
Τέλεια ξενάγηση. Δεν χρειάζεται να σηκωθείς από την καρέκλα σου, αφού με το ποντίκι σου μπορείς να περιηγηθείς στους χώρους της χαζεύοντας και ζουμάροντας στις φωτογραφίες, σαν να «περπατάς» στους διαδρόμους μιας κανονικής γκαλερί. Ο ιδρυτής της πρώτης ελληνικής διαδικτυακής γκαλερί , Ariadne Photo Gallery, Κωστής Αντωνιάδης μας ξενάγησε στην… ιδέα του.
«Με απασχολούσε καιρό. Η σχέση μου με τη φωτογραφία εξάλλου είναι επαγγελματική. Είμαι καθηγητής φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθηνών, ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου Αθηνών, διετέλεσα διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, επιμελήθηκα πολυάριθμες εκθέσεις και την έκδοση φωτογραφικών λευκωμάτων, φωτογραφίζω εγώ ο ίδιος… Ο τρόπος που χειρίζονται οι άνθρωποι του ίντερνετ τη φωτογραφία είναι χαοτικός. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που ονόμασα την γκαλερί “Αριάδνη”.

Στον ιντερνετικό λαβύρινθο θέλει να υπενθυμίσει πως η φωτογραφία είναι αντικείμενο τέχνης - τη βάζουμε σε κάδρο, ίσως έτσι αποκτήσει το χαμένο της περιεχόμενο. Γι’ αυτό κάθε έκθεση έχει έναν επιμελητή. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει την έκθεση “Βραβεία Κυθήρων” και τώρα στα πλαίσια του Athens Photo Festival την έκθεση «Είσαι ο καθρέπτης μου». Η “Αριάδνη” δεν έρχεται ν’ αποκαταστήσει μια αληθινή γκαλερί αλλά προσφέρει ευκαιρίες για μια πρώτη γνωριμία με το έργο φωτογράφων. Όχι, δεν πουλάμε φωτογραφίες. Προσφέρουμε το περιβάλλον, ώστε αν κάποιος ενδιαφερθεί να αγοράσει, να πάει κατευθείαν στο σάιτ του φωτογράφου και να συνεννοηθεί μαζί του. Μπορείς να ισχυριστείς πως επειδή μεσολαβεί η οθόνη του υπολογιστή κάποιος δεν μπορεί να δει με ευκρίνεια τις λεπτομέρειες μιας φωτογραφίας. Όμως, πιστεύω πως το μάτι είναι πιο εξοικειωμένο γιατί όλοι πια βγάζουν ψηφιακές φωτογραφίες. Θα συνεχίσουμε, θέλουμε να κάνουμε συνέργιες και με μουσεία, διαγωνισμούς, να συνεργαστούμε με έλληνες και ξένους επιμελητές και να δείχνουμε δουλειές που πιστεύουμε. Γι’ αυτό και αρνούμαστε πολλές προτάσεις που στερούνται σοβαρότητας».


Στην έκθεση «Είσαι ο καθρέπτης μου» έξι γυναίκες φωτογράφοι δείχνουν τη δουλειά τους: Olya Ivanova, Rania Matar, Rachelle Mozman, Margo Ovcharenko, Nadia Sablin, Anna Skladmann. Όπως εξηγεί ο Κωστής Αντωνιάδης: «Παιδιά, νεαρές γυναίκες και έφηβοι, ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό, κοιτάζουν τη φωτογράφο που στέκεται μπροστά τους και διαμέσου αυτών, εμάς. Θα περίμενε κανείς η εξοικείωσή τους με τη φωτογραφία να έχει εξαφανίσει κάθε ίχνος “πόζας” την κρίσιμη στιγμή της φωτογράφησης. Αυτό όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει. Στα χέρια αυτών των δημιουργών η μαγική δύναμη του καθρέπτη εμφανίζεται και πάλι ακμαία. Πώς φαίνομαι; Πως μοιάζω; Είμαι έτσι όπως θα ήθελα να είμαι; Θα με δουν οι άλλοι έτσι όπως βλέπω εγώ τον εαυτό μου; Αμέτρητες ερωτήσεις, που κουβαλάμε μέσα μας από την πρώτη συνάντηση με την εικόνα του εαυτού μας, την πρώτη φορά που είδαμε το είδωλό μας μέσα σε ένα καθρέπτη. Είμαστε εμείς σε μια συγκεχυμένη, ανολοκλήρωτη εικόνα που από τότε ζητάμε να συνθέσουμε μέσα από τα είδωλα που μας επιστρέφουν οι καθρέπτες, οι φωτογραφίες μας, κάθε βλέμμα που στρέφεται πάνω μας, κάθε πρόσωπο ή αντικείμενο που επιθυμούμε ή φοβόμαστε».
Περιηγηθείτε στην Ariadne Photo Gallery
Διάρκεια έκθεσης: Ως 30/11.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.