Εικαστικα

Τα βραβευμένα κολάζ του John Stezaker

Ρετρό φωτογραφίες σε ένα σουρεαλιστικό αποτέλεσμα

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25511-59330.jpg

Γεννήθηκε στο Worcester, ζει στο Λονδίνο, διδάσκει στο Royal College of Art. Ρετρομανιακός με καρτ ποστάλ, παλιές φωτογραφίες από εμβληματικές ταινίες, περιοδικά και εφημερίδες, περίεργες και πάντα παλιές διαφημιστικές κάρτες.

image

Με αυτά τα υλικά ο καλλιτέχνης John Stezaker συνθέτει σουρεαλιστικά κολάζ. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Τη Δευτέρα κέρδισε το βραβείο φωτογραφίας Deutsche Börse που παρέλαβε από τον φωτογράφο Juergen Teller, νικητή του ίδιου διαγωνισμού το 2003. Με έπαθλο τριάντα χιλιάδες λίρες.

n

image

 Οι ΄"κανονικοί" φωτογράφοι θα χλώμιασαν με το αποτέλεσμα καθώς ο Stezaker δεν είναι φωτογράφος με τη συμβατική και φωτομετρική έννοια του όρου. Χωρίς τα κλικ της μηχανής ανακηρύχτηκε νικητής με την ομοφωνία της κριτικής επιτροπής που επιβράβευσε σύμφωνα με την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής της Photographers' Gallery Μπρετ Ρότζερς έναν παραγνωρισμένο για καιρό καλλιτέχνη με μεγάλη επιρροή στην επόμενη γενιά που ανακαλύπτει μια νέα δύναμη στα κολάζ.

image

.image

 Είναι όμως αυτό φωτογραφία; Η απάντηση είναι “έχει σημασία;” O Λονδρέζος καλλιτέχνης έχει το δικό του τρόπο να χρησιμοποιεί φωτογραφικό υλικό για να επανασηματοδοτήσει το παρελθόν με ένα νέο παράδοξο αλλά πάντα ουσιαστικό τρόπο. Τις περισσότερες φορές συνδυάζοντας δύο μόνο φωτογραφίες σαν readymades που συνθέτουν μια νέα σουρεαλιστική φόρμα. Μια ρετρό καρτ ποστάλ στο πρόσωπο ενός ηθοποιού.  Ένα πρόσωπο που σχηματίζεται κατά το ήμισυ από ένα αντρικό και ένα γυναικείo. Ένα γυναικείο πρόσωπο πίσω από μια καρτ ποστάλ με ένα τούνελ. Προσδίδει έτσι με σουρεαλιστικό τρόπο ένα νέο νόημα στις φωτογραφίες που δημιουργεί μέσα από μια ρετρό τράπουλα στην οποία το "φύλο" δεν παίζει καμία σημασία.

  image

image

image

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ