Εικαστικα

Big city, αυτή είναι η πόλη μας

Έκθεση της A.V. και της γκαλερί Ζουμπουλάκη «Big City»

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 378
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Λαγός
Νίκος Λαγός

Έχω σκεφτεί πάνω από 100 φορές ότι η Νέα Υόρκη είναι μια καταστροφή κι άλλες 50 ότι η Νέα Υόρκη είναι μια υπέροχη καταστροφή» είπε κάποτε ο Le Corbusier, δίνοντας την ουσία της ταυτότητας των μεγάλων πόλεων: ατέλειωτο τσιμέντο vs μιας καθημερινότητας γεμάτης εκπλήξεις, νέες εικόνες κι ευκαιρίες. Τις οποίες οι Αθηναίοι νομίζουν ότι έχουν χάσει οριστικά.

«Τι νιώθουμε αυτή τη στιγμή για την πόλη μας; Ότι περνάει μια κρίση. Παράλληλα ότι θέλουμε να την προστατεύσουμε από αυτό που της συμβαίνει. Αυτή ήταν και η ιδέα για τη διοργάνωση της ομαδικής έκθεσης “Μεγάλη Πόλη”» μας λέει η Δάφνη Ζουμπουλάκη, ιδιοκτήτρια της γκαλερί. «Επέλεξα έργα καλλιτεχνών που ζουν στην Αθήνα και την αποτυπώνουν στα έργα τους. Κάποια είναι αναπαραστατικά, άλλα εγείρουν ζητήματα. Οι Χάρης Κοντοσφύρης και Άρης Κατσιλάκης (KAKO project) έχουν δημιουργήσει μια εγκατάσταση με ένα ανθρώπινο γλυπτό από τσιμέντο και γύρω του το… σπίτι του – χάρτινες κούτες καλυμμένες με εφημερίδες. Το ζήτημα των άστεγων είναι κάτι που βλέπουμε να παίρνει ραγδαίες διαστάσεις στην Αθήνα». 

Το ενδιαφέρον είναι ότι δίπλα σε αυτό το έργο υπάρχει ένα άλλο που «μαλακώνει» το βλέμμα. Τα pop αμαξάκια του ζωγράφου Νίκου Λαγού κάνουν την πολύχρωμη πόλη να μοιάζει με αλλόκοτη παιδική χαρά. Αισιοδοξία πλανάται και στην ατμόσφαιρα της πόλης-μινιατούρας (σε τρισδιάστατη εγκατάσταση) του Διαμαντή Αϊδίνη. Μια μητρόπολη σε μέγεθος τσέπης με νανοκτίρια από σίδηρο και μπρούντζο.

Οι εναλλαγές συνεχίζονται με τη νοσταλγική εγκατάσταση του Γιάννη Γκανά: χρωματιστές πόρτες από αλουμίνιο και βινύλιο, αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησε στην πόλη ο καλλιτέχνης. Ακόμα είναι τα μαυρόασπρα σχέδια με μολύβι σε χαρτί της Μυρτούς Σταμπούλου, που αποτύπωσε υπαρκτούς χώρους της πόλης (όπως ξενοδοχεία ή το Mall), αλλά και τα ζωγραφικά έργα του Κώστα Χριστόπουλου που εστιάζουν στη βία και τη διαμαρτυρία στους δρόμους. Καθώς θα παρατηρείτε όλα αυτά θα φτιάχνετε τις δικές σας ιστορίες για την Αθήνα με κίνητρο το ζωγραφικό κείμενο του δικού μας Γιάννη Νένε, που έντυσε φραστικά την έκθεση. Και τέλος μία πολύ ιδιαίτερη ματιά, αυτή του μοναδικού «εξωτερικού παρατηρητή», είναι το υπέροχο γραφιστικό - animation video «Leaving Home» του Daniel Egneus, μία σύγχρονη, ποιητική αφήγηση για την πόλη.

Και βέβαια, δεν ξεχνάμε τον ήχο της αγάπης στη Μεγάλη Πόλη, τα τραγούδια του Leon που μας παρουσίασε ζωντανά ο ίδιος, το βράδυ των εγκαινίων, στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Διαβάστε συνέντευξη του Leon εδώ.


Το Chivas κοντά στην τέχνη

Η Μεγάλη Πόλη είναι ένα θέμα που συγκινεί και εμπνέει όλους όσους τη ζουν. Κάθε δημιουργία αντανακλά την ελευθερία των ανθρώπων αλλά και την ανάγκη τους για επικοινωνία, επαφή, φιλία. Αξίες που ταυτίζονται με αυτές που εκπροσωπεί το Chivas και αποφάσισε να «συναντήσει τους φίλους» χορηγώντας την έκθεση «Βig City», καθώς και με άλλες ενέργειες σε στέκια της Αθήνας για όσους είναι ακόμα φανατικοί του κέντρου. Έτσι, κάθε Πέμπτη, από 9/2 μέχρι 10/3, σε αγαπημένα σημεία της μεγάλης μας πόλης, το Chivas επιφυλάσσει εκπλήξεις: ειδικά εμπνευσμένα Chivas cocktails και drinks στην τιμή του απλού ποτού. Σημειώστε στο χάρτη σας: Mommy’s  22.00-02.00, Tokyo 22.00-02.00 και Circus 21.00-01.00.


*Info Εγκαίνια 9/2, διάρκεια έως 10/3. πλ. Κολωνακίου 20, 210 3608.278.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ