Εικαστικα

Monaksxá, αληθινές μαρτυρίες σε μια παράσταση για τη μοναξιά

Ένα διαχρονικό θέμα από την Ειρήνη Φαναριώτη και την ομάδα Terre de Semis έρχεται στο Φεστιβάλ

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131870-299549.jpg

Νέα παιδιά, όρεξη και φρέσκα πρόσωπα μιλούν για τη μοναξιά σε μια αλλιώτικη παράσταση. Μα νέοι καλλιτέχνες και Monaksxá; Κι όμως η ομάδα δε διστάζει, μπαίνει σε βαθιά νερά και μιλά για το μεγάλο βάσανο του ανθρώπου.

Τι είναι μοναξιά; Τι σημαίνει για τον καθένα; Είναι ως έννοια σύμφυτη με τον άνθρωπο; Ποιες εκφάνσεις της παρατηρούμε γύρω μας καθημερινά και ποιες κρύβονται πίσω από επιλογές, δράσεις και σύγχρονες συμπεριφορές;

image

Φωτό: Κική Παπαδοπούλου

Τέτοιου είδους ερωτήματα, συζητήσεις, έρευνες, προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά γεγονότα αποτελούν το αντικείμενο της νέας παράστασης της ομάδα Terre de Semis. Χρησιμοποιώντας ως μέσο την αφήγηση και τις τεχνικές της, η ομάδα βασίστηκε και σε αποσπάσματα κειμένων της παγκόσμιας λογοτεχνίας για να προσεγγίσει επαρκώς το πολύπλοκο ζήτημα της μοναξιάς.

Η Ειρήνη Φαναριώτη και η ομάδα μίλησαν με ανθρώπους από διάφορες κοινωνικές ομάδες και συγκέντρωσαν μαρτυρίες. Αυτό ήταν και το πιο σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής διαδικασίας, η συλλογή των συνεντεύξεων και των μαρτυριών από ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν τα παιδιά και άνοιξαν τις ψυχές τους.

Ωστόσο, η μοναξιά βρίσκεται συνήθως ανάμεσα στον πολύ τον κόσμο κι έτσι οι εκπλήξεις κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων δεν είχαν τέλος. Με κόπο και υπομονή τα παιδιά κατάφεραν τελικά να κάνουν το υλικό που συγκέντρωσαν παράσταση, αν και το κομμάτι της σύνθεσης ήταν το πιο δύσκολο, όπως έχει πει σε συνέντευξή της στο Πρώτο Θέμα η σκηνοθέτης.

image

Φωτό: Κική Παπαδοπούλου

«Το κείμενο αλλάζει συνεχώς θέσεις και σειρά. Είναι το κείμενο οριγκάμι, που λέει και η Χαρά Κότσαλη, που υπογράφει την κινησιολογία της παράστασης. Ο κάθε ηθοποιός είναι και ένας χαρακτήρας. Είναι όμως ταυτόχρονα και αφηγητής κάποιου άλλου χαρακτήρα. Ανοίγουν μικρά κεφάλαια για τον καθένα, τα οποία τα μοιράζονται κειμενικά ο αφηγητής και ο ρόλος. Είναι αποσπασματικά γεγονότα, αλλά και συνθήκες κατά τις οποίες ο καθένας από τους χαρακτήρες αυτούς έχει νιώσει μόνος. Δεν ασχολούμαστε τόσο με τα ιστορικά γεγονότα του κάθε χαρακτήρα. Αφήνουμε τον θεατή να καλύψει τα κενά στην εικόνα».

Αν θέλεις να συμπληρώσεις τα κομμάτια του παζλ της μοναξιάς η Πειραιώς 260 σε περιμένει για αναζήτηση, ταξίδι εσωτερικό και σκέψη. Η μοναξιά, άλλωστε, όπως λένε και οι καλλιτέχνες είναι θέμα υποκειμενικό.


Info:

Ειρήνη Φαναριώτη-Terre de Semis; Monaksxá (a lonely planet), 30 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2016, 21:00, Πειραιώς 260 Ε

​Σύλληψη-δραματουργία-σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, Terre de Semis

Μουσική σύνθεση: Κωστής Μαραβέγιας

Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη

Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα

Παίζουν: Άρης Λάσκος, Μυρτώ Γράψα, Δημήτρης Μοθωναίος, Ειρήνη Φαναριώτη, Δήμητρα Μητροπούλου, Βασίλης Σαφός.

Εισιτήρια από €5. Εκπτώσεις για φοιτητές, καλλιτέχνες, παιδιά, άνω των 65, μικρά και μεγάλα γκρουπ. Περισσότερες πληροφορίες στο: http://tickets.greekfestival.gr/more-info/

Online αγορά εισιτηρίων: στο www.greekfestival.gr μέσω πιστωτικής κάρτας και στο viva.gr. Όχι κρατήσεις.

Τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων:Γίνεται με χρέωση πιστωτικής κάρτας.Τηλεφωνικό Κέντρο: 2103272000

Εκδοτήρια

Κεντρικά: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου). Δευτ.-Παρ. 9.00-17.00, Σάβ. 9.00-15.00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη. Καθημερινά: 9.00-14.00 & 18.00-21.00

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Δευτ.-Πέμ. 9.00-19.00, Παρ.- Σάβ. 9.00-21.00 (Σε ημέρες παραστάσεων, μία ώρα πριν από την προβλεπόμενη έναρξή τους, τα Εκδοτήρια των συγκεκριμένων θεάτρων εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας).

Λοιποί χώροι

Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων.

Εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας.

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε και από τα καταστήματα Public, Reload και Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης.

Κεντρική φωτογραφίια: Κική Παπαδοπούλου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ