- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Γιατί δίνουν στη Σίφνο ραντεβού οι φιλότεχνοι
Προορισμός με έντονο εικαστικό ενδιαφέρον χάρη στο «ΜuSifanto» και τη «Διαδρομή Σύγχρονης Τέχνης»
Το σιφνέϊκο τοπίο συνθέτει ένα σκηνικό ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με υπέροχους παραδοσιακούς οικισμούς, όμορφες παραλίες, γραφικά μονοπάτια που οδηγούν σε ακρογιαλιές, μοναστήρια ξωκλήσια, αρχαίους, πύργους και απομεινάρια ορυχείων.
Τα ήθη και τα έθιμα, τα πανηγύρια, η γαστρονομική παράδοση, καλούν τους επισκέπτες να συμμετάσχουν και να απολαύσουν όλα όσα προσφέρει αυτό το γοητευτικό κυκλαδονήσι, τόσο με το φως της ημέρας όσο και όταν νυχτώνει.
Η Σίφνος υπήρξε ένα από τα πλουσιότερα μέρη του αρχαίου κόσμου, χάρη στα χρυσωρυχεία, τα αργυρωρυχεία και την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης. Στη πάροδο του χρόνου ο πλούτος σε άργυρο και χρυσό μεταλλάχθηκε σε πνευματικό πλούτο, λόγω της μεγάλης ακμής στα γράμματα και τις τέχνες, γεγονός που αναγνωρίστηκε από τον Ελβετικό Οργανισμό Τουρισμού και η Σίφνος βραβεύθηκε το 2007 ως «το Νησί των Ποιητών και του Πολιτισμού».

Κάστρο, Επταμάρτυρες
Η πλούσια αυτή πολιτιστική παράδοση συνεχίζεται ως τις μέρες μας και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις, με στόχο να προσελκύσουν επισκέπτες που αναζητούν την ποιότητα και έχουν ενδιαφέροντα που ξεφεύγουν από τα αμιγώς τουριστικά.
Συναυλίες, προβολές και διαδρομές με έργα σύγχρονης τέχνης περιμένουν και φέτος το φιλότεχνο κοινό για να κάνουν όλοι μαζί ένα μουσικό και εικαστικό ταξίδι στο φιλόξενο νησί.

Παραλία Αποκοφτό
Ενδεικτικά, δύο από τις αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι το «ΜuSifanto» και η «Διαδρομή Σύγχρονης Τέχνης».
Το Φεστιβάλ «MuSifanto 2016» οργανώνεται, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από τον σύνδεσμο «Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας» και θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 11 Ιουλίου 2016, με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Αρτεμώνας
Το «ΜuSifanto», είναι μια συνάντηση καταξιωμένων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ γίνονται, σε εσωτερικούς και υπέροχους εξωτερικούς χώρους, καθημερινές συναυλίες με πολλά και διαφορετικά είδη κυρίως κλασσικής μουσικής καθώς επίσης ειδικές προβολές, διαλέξεις και σεμινάρια. Η επαφή των μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου της Σίφνου με τους μουσικούς συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη και μετέπειτα μουσική παιδεία αυτών.
Μπορείτε να βρείτε τα ονόματα των συμμετεχόντων μουσικών, καθώς και το λεπτομερές πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

Απολλωνία
Η «Διαδρομή Σύγχρονης Τέχνης», η φιλόδοξη ιδιωτική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πέρσι με επιτυχία, από μία ομάδα φιλότεχνων φίλων και παραθεριστών του νησιού, με στόχο τον χαρακτηρισμό της Σίφνου ως τουριστικό προορισμό με έντονο εικαστικό ενδιαφέρον, θα πραγματοποιηθεί από τις 9/7 έως τις 24/08, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Μέσα από αυτή τη «διαδρομή» ο επισκέπτης θα μπορεί να έλθει σε επαφή τόσο με τους αξιόλογους 16 Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, οι οποίοι εκθέτουν έργα τους σε επιλεγμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους τριών παραδοσιακών οικισμών - Απολλωνία, Αρτεμώνας, Κάστρο, καθώς και στο γραφικό μονοπάτι Αποκοφτό – Φάρος, όσο και με τον περιβαλλοντικό και πολιτισμικό πλούτο του νησιού. Μπορείτε να βρείτε τα ονόματα των καλλιτεχνών, καθώς και το λεπτομερές πρόγραμμα των εκθέσεων και παράλληλων εκδηλώσεων εδώ.
Τέλος, αν εκτός από τις γνωστές παραλίες του νησιού θέλετε να γνωρίσετε και τη «γειτονιά», στον «παράδεισο του Αιγαίου», με διάφανα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε και ακρογιαλιές που θυμίζουν καραϊβική κι αν θέλετε να κολυμπήσετε σε σπηλιές και να μάθετε όλα μαγευτικά γεωλογικά «κόλπα», απευθυνθείτε στους ανθρώπους της «a la mer». Με τον εξοπλισμό, την εμπειρία και το κέφι τους θα σας «μαρτυρήσουν» όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά. http://www.alamer.gr/el/

Φάρος
Κεντρική φωτογραφία: Χρυσοπηγή
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Στην Παλαιά Βουλή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ξετυλίγει τα 110 χρόνια που γέννησαν τη σύγχρονη πρωτεύουσα
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.