Εικαστικα

Στράτος Καλαφάτης -The pig and other stories

Ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες φωτογράφους. 22 μοναδικές φωτογραφίες από νέα του έκθεση

107302-212813.jpg
Θανάσης Καρατζάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
129417-292559.jpg

Μετά την υπέροχη φωτογραφική δουλειά του στο Άγιο Όρος, ο Στράτος Καλαφάτης εκθέτει κάτι πολύ διαφορετικό αυτή τη φορά. Στα πλαίσια της αισθητικής σφραγίδας του (φλας, μεσαίο φορμά, τετράγωνο καρέ) και κάτω απο τον ιδιαίτερο τίτλο «The pig and other stories» μας παρουσιάζει εξ ολοκλήρου ενδίαμεσες –«αυτόνομες» όπως ονομάζονται– εικόνες. Η νέα του έκθεση εγκαινιάζεται στην γκαλερί Bernier-Eliades της οδού Επταχάλκου την Πέμπτη 26 Μαΐου.

Ο Στράτος Καλαφάτης είναι επίμονος και στοχευμένος φωτογράφος που αφιερώνει όσο χρόνο χρειάζεται για να τελειοποιήσει το κάθε πρότζεκ του με κάθε λεπτομέρεια και για το αποτέλεσμα που παράγει κάθε φορά τον σέβομαι ιδιαίτερα. Σε μια συζήτηση μαζί του, όταν τον ρώτησα πόσες φορές πήγε συνολικά στο Άγιο Όρος για την ολοκλήρωση του «Άθως, τα χρώματα της πίστης», μου απάντησε γελώντας «26 φορές, και έμεινα εκεί περίπου 200 μέρες συνολικά, σε αυτή την έκθεση όμως είναι άλλη η λογική. Μπορώ να πώ, την χαίρομαι πιο πολύ ίσως απο κάθε άλλη».

Ο ίδιος αναφέρει «…Οι φωτογραφίες αυτές δεν εικονογραφούν και ούτε αφηγούνται. Είναι μέρη μικρών ιστοριών, με φαινομενικά διαφορετικούς προορισμούς, έχοντας απαλλαγεί από τον μύθο και την πλοκή. Τι απομένει σε μια ιστορία όταν αφαιρεθεί η αφήγηση; Το δέντρο, το πουλί, το σταυροδρόμι, ο λύκος, η κοπέλα, το παλικάρι, ο έρωτας, η ευχή, η κατάρα. Τελείες που οδηγούν από την προηγούμενη στην επόμενη, ένα παιχνίδι dot to dot που ελπίζεις να φανερώσει τα μυστικά του».

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στην Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως οι Αρχέτυπες Εικόνες, το Ημερολόγιο 1998-2002, η Saga, το Αρχιπέλαγος, ο Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αρχέτυπες εικόνες (1999), Ομόνοια 2000 – Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας (με τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου – 2000), Ημερολόγιο 1998 -2002 (με πρόλογο του Christian Caujolle – 2004), Άθως – Τα Χρώματα της Πίστης (με πρόλογο του Νίκου Ξυδάκη – 2014).


iNFO

Εγκαίνια Έκθεσης : Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, 20:00

Διάρκεια Έκθεσης : 26 Μαΐου έως 12 Ιουλίου 2016

Γκαλερί Bernier/ Eliades

Επταχάλκου 11 Θησείο

Αθήνα

Τηλ. Επικοινωνίας : 210 3413935

Ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως Παρασκευή 10:30- 18:30 / Σάββατο 12:00- 16:00

Η γκαλερί Bernier/Eliades βρίσκεται στoν πεζόδρομο της οδού Επταχάλκου, δύο λεπτά από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου.

www.stratoskalafatis.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.