Εικαστικα

Ζωγραφίζοντας τριχωτά κορίτσια

Η καλλιτέχνιδα που σχεδιάζει γυναίκες με τρίχες. Μακριές, μαύρες, ατίθασες.

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125625-281989.jpg

Η Ayqa Khan γεννήθηκε από Πακιστανούς γονείς στη Νέα Υόρκη. Εκεί έζησε και όλη της τη ζωή. Είναι δηλαδή αυτό που λέμε «μετανάστρια δεύτερης γενιάς» και δηλώνει Πακιστανο-Αμερικανίδα. Είναι μία αυτοδίδαχτη καλλιτέχνιδα που φτιάχνει εικόνες στον υπολογιστή της ενώ δηλώνει και φωτογράφος. Και είναι μόλις 20 χρονών.

Σχετικά με τη μανία της αυτή να σχεδιάζει τρίχες η ίδια έχει πει: «Στόχος μου είναι να δείξω πόσο ανθρώπινες είναι οι τρίχες στο σώμα. Είναι κάτι που δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί τόσο μεγάλο ζήτημα. Είναι φυσιολογικές και το να τις βγάζουμε με τόση μανία ήταν ανέκαθεν μία κατασκευασμένη ανάγκη της κοινωνίας. Η κριτική που δέχεται κανείς και το κόστος που έχει αφήνοντας τις τρίχες του να μεγαλώνουν, είναι επώδυνα και πρέπει να σταματήσουν».

image

image

Τριχωτή και η ίδια στο σώμα, παραδέχεται πως έχει δεχτεί και κριτική αλλά και πολλά αρνητικά σχόλια από φίλους και συγγενείς. Όλοι της έλεγαν ότι οι μαύρες σκούρες μακριές της τρίχες σε φρύδια, χέρια, πόδια και μασχάλες είναι αντιερωτικές, άγριες και καθόλου μα καθόλου γυναικείες. Δεν πτοήθηκε και πολύ και συνέχισε να τις μακραίνει, να τις κοιτάει και να ζωγραφίζει κορίτσια τριχωτά σαν και την ίδια.

Οι καλλιτεχνικές της επιρροές, όπως η ίδια τις περιγράφει, είναι κυρίως η κουλτούρα της Νότιας Ασίας, ιδίως τα ρούχα και το σινεμά αλλά και τα κατά καιρούς νεανικά καλλιτεχνικά κινήματα της Αμερικής. Τα έργα της είναι γεμάτα έντονα χρώματα, ρεαλισμό, γυναίκες και τρίχες. Στην προσωπική της ιστοσελίδα, όπου παρουσιάζονται όλα της τα έργα, δέχεται σχόλια στα οποία απαντάει ενώ αναφέρει και το προσωπικό της e-mail και ωθεί τον κόσμο να της γράψει. Γουστάρει να απαντάει, να ανοίγει διάλογο, να μοιράζεται και να νιώθει ότι και οι επισκέπτες μοιράζονται μαζί της. «Όταν κάποιος με ρωτάει προσωπικές ερωτήσεις ή μου μιλάει για ένα πρόβλημα που πιστεύω ότι μπορεί να αφορά και άλλους, θεωρώ σημαντικό να απαντάω δημόσια. Θέλω να δημιουργήσω έναν ασφαλή χώρο όπου οι άνθρωποι που υποφέρουν θα μπορούν να έρχονται και να θεραπεύονται».

image

image

image

image

image

image

*Όλα τα σχέδια της Ayqa Khan έχουν δουλευτεί στο πρόγραμμα Illustrator, ενώ τελευταία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί και το γνωστότερο Photoshop. Της αρέσει να σχεδιάζει και με το χέρι σε χαρτί αλλά προς το παρόν κανένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει δημοσιευθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ