Εικαστικα

Μια φαντασµαγορική σωµατογραφία τού Κώστα Μητρόπουλου

Index- Το φως του σώματος

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
115525-257311.jpg

Γράφει ο Δημήτρης Δημητριάδης για το Index:

Το σώµα είναι ανεξάντλητο. Είναι απείρως περισσότερο από κάθε χρήση και κατάχρησή του. Κάθε κατάκτησή του είναι και µία διαψευσµένη απόκτηση. Κάθε αποτύπωσή του αποδεικνύει την αντίστασή του στην τυποποίηση. Όσο και αν το προσλάβει η όραση, όσο και αν το συλλάβει το µάτι τής κάµερας, όσο και αν το απορροφήσει ο φακός, αυτό παραµένει ανέγγιχτο, αµείωτο, ακµαίο, λες και η κάθε λήψη του ανανεώνει την ακεραιότητά του, καθιερώνει την λάµψη του, αναδεικνύει την αντίστασή του στην άλωσή του από την πείνα των αισθήσεων, από την λαιµαργία τού µυαλού, από την βουλιµία των άλλων σωµάτων, από την ασυδοσία όλων των µέσων αναπαραγωγής του σε αναρίθµητες καταγραφές του.

Η φαντασµαγορική σωµατογραφία τού Κώστα Μητρόπουλου εκθέτει αυτό το γεγονός µε τρόπο καταιγιστικό και ολιστικό. Η απέραντη φωτογραφική καταγραφή του επαναλαµβάνει κατακερµατισµένο αλλά συνεκτικό ένα σύµπαν σάρκας από όλες τις γωνίες θέασής του. Το αποτέλεσµα είναι µία Κοσµική ερωτική εξοµολόγηση, µία διαστρική οµολογία λατρείας γι’ αυτήν την θνητή, πρόσκαιρη θεότητα, η οποία, όχι µόνον απετέλεσε πρότυπο για οποιαδήποτε αναπαράσταση ή επινόηση τού θηλυκού Όλου, τής Ουράνιας Γυναίκας, αλλά συνιστά και την µοναδική απόδειξη ότι χωρίς αυτήν την ένσαρκη οντότητα δεν θα υπήρχε η θεία.

image

Το πολυεστιακό αυτό πανόραµα, µε τα χιλιάδες «στιγµιότυπά» του, εµφανίζει, και µε την έννοια τής φανέρωσης και µε την έννοια τής φωτογραφικής «εµφάνισης», διατρέχοντας και εκθέτοντας το γυναικείο σώµα σε όλες τις στάσεις και διαστάσεις του, την αναίρεση τής τρέχουσας κοινοτοπίας διότι καθιστά εξαιρετικό το γνωστό, άγνωστο το εξαντληµένο, πρωτοφανές το εξαντλητικά εµφανές.

Με αυτήν την ψηφιδωτή ταπισερί, ο Κώστας Μητρόπουλος υψώνει ένα ιερό τέµπλο από γυναικεία µέλη τα οποία, ως φωτοσύνολο, συνθέτουν ένα πολυφωνικό µέλος που εξυµνεί και δοξάζει το ύψιστο Κάλλος, το ανθρώπινο. Ο ήχος του µας τρυπάει τα µάτια.

image

image

image

image 

Δείτε εδώ το έργο του Κώστα Μητρόπουλου σε 3D

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.