Design & Αρχιτεκτονικη

Ανθοκομική έκθεση στην Πλατεία Κοτζιά

Πωλούνται άνθη-χαρίζονται σκυλιά!

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80176-161954.jpg

Παρασκευή μεσημέρι και η πλατεία Κοτζιά έχει φορέσει λουλουδάτο φόρεμα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών κάνουν αργά-αργά βόλτες γύρω από τα περίπτερα της ανθοκομικής έκθεσης, σταματώντας πού και πού, χαζεύοντας, και μυρίζοντας τις τριανταφυλλιές. Νεαρά ζευγάρια, μεγάλες κυρίες, πιτσιρίκια, μπαμπάδες…«έλα πάμε, πρέπει να περάσω να πάρω την Εύα από το σχολείο», λέει ένας κύριος στη γυναίκα του που έχει κολλήσει σε μια μπιγκόνια. Δίπλα μια νεαρή κοπέλα ζαχαρώνει ένα χιώτικο γιασεμί. «Τι διαφορά έχει από το κανονικό γιασεμί;», ρωτάει τον κύριο στο περίπτερο. «Έχει πιο έντονο άρωμα», της απαντά.

n

Αρωματικά φυτά και βότανα από €1, τριανταφυλλιές από €4 (αλλά και νάνες από €2,5), χρυσάνθεμα σε όλα τα χρώματα από €1, σκυλάκια στην ίδια τιμή. Μικροί ιβίσκοι στα €3, μεγάλοι στα €5. Τα κυκλάμινα και τα γεράνια στα €2. Τα κηπευτικά (σέλινο, άνηθος, μαϊντανός) έχουν από €0,40. Βρήκα και βολβούς ορχιδέας με €2 και μικρά κακτάκια με €1,5. Οι πανέμορφες φούξια βουκαμβίλιες –μεγάλη αδυναμία- έχουν μόλις €4, το ίδιο και τα μοσχομυριστά γιασεμάκια. Λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, ολόκληρα δέντρα αντί €15. Όμορφες μοβ καμπανούλες σε επίσης όμορφες μοβ γλάστρες €3.

n

Η έκπληξη παραμονεύει πιο πέρα. Δύο σκυλάκια (τα τετράποδα όχι τα φυτά) σε περιμένουν σαν…δώρο. Σε ένα μικρό περιφραγμένο χώρο, οι άνθρωποι του Δήμου Αθηναίων, έχουν στήσει το δικό τους περίπτερο. Δύο όμορφες σκυλίτσες (η μία δύο ετών και η άλλη 15 μηνών), δίνονται δωρεάν με την προϋπόθεση να τους χαρίσεις ένα ζεστό σπίτι και την αγάπη σου. Και τις δύο τις έχει μαζέψει ο Δήμος από το δρόμο εδώ και 1,5 χρόνο. Είναι εμβολιασμένες και πολύ φιλικές. «Πάρε μία», μου λέει ο ένας φύλακας «θέλουμε να τις δώσουμε σε ανθρώπους που αγαπάνε τα σκυλιά». Το βλέμμα της μικρής, καθώς γλύφει το χέρι μου με κάνει να λιώνω. Δεν την πήρα, είναι ακόμα εκεί. Δώστε της μια ευκαιρία, αν θέλετε ένα πιστό φίλο.

Πήρα όμως μια μικρή τριανταφυλιά με μοβοκόκκινα μπουμπούκια. «Χρειάζεται μεταφύτευση;» ρωτάω τη μικρή Μαντώ στο περίπτερο. «Δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν είναι να την μεταφυτεύσεις πρέπει να το κάνεις τώρα ή την άνοιξη. Όχι όταν έχει πολύ κρύο, ούτε όταν έχει πολλή ζέστη».

n

Οι πωλητές είναι εξυπηρετικοί, απαντάνε στις απορίες και σου προτείνουν φυτά ανάλογα με τις ανάγκες σου: «Αυτό θέλει πολλή φροντίδα και σκιά. Εγώ σπίτι μου έχω αυτό που είναι πολύ ανθεκτικό και δεν χρειάζεται να ασχολείσαι πολύ». Και ο κόσμος; Ψωνίζει; «Όχι πολύ», μου λένε όλοι «παρόλο που έχουμε ρίξει πολύ τις τιμές».

Πράγματι, οι τιμές είναι ίδιες με τη λαϊκή της γειτονιάς μου και η ποικιλία σαφώς μεγαλύτερη. Άρα αξίζει μια βόλτα. Μετά θα έχεις ένα μπαλκόνι χρωματιστό και μυρωδάτο με λιγότερο από €10 καθώς και όλη την γκάμα των μυρωδικών για να ανεβάσεις τις μαγειρικές σου επιδόσεις. Ίσως και ένα σκυλάκι που θα έχει βρει σπίτι…

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

Info: Η ανθοκομική έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, κάθε μέρα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λευκή πλαστική καρέκλα
Η λευκή πλαστική καρέκλα στα σημαντικότερα έπιπλα του αιώνα

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί στα πανηγύρια, στις αυλές της επαρχίας και στις παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times

Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη
Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη

Ιππότης, βαρόνος, κάτοχος του βραβείου Pritzker και καμιά 400αρια ακόμα, ο sir Norman Foster θεωρείται και είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονας της εποχής μας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.