Design & Αρχιτεκτονικη

Στα άδυτα της Google

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29313-66503.jpg

H Google είναι ένας ηλεκτρονικός κυβερνο-γίγαντας που αργοκοιμάται, μεταφέροντας μέσα στον θηριώδη μηχανισμό του μυαλού του πληροφορίες, σκέψεις, εικόνες, αναζητήσεις, αναμνήσεις, στοιχεία, data, όλα όσα είναι θαυμάσια και λίγο τρομακτικά αν τα σκεφτείς εσύ, με το δικό σου mini-me μυαλό.

Όλα στο μυαλό της Google λειτουργούν ομαλά γιατί το συντηρεί ένας παγκόσμιος ιστός από κέντρα που ενώνονται με τον κεντρικό υπολογιστή. Η απρόσκοπτη λειτουργία αυτού του οργανισμού είναι μία σπουδαία αρχιτεκτονική σχεδιασμού, σαν χορογραφία εκατομμυρίων καλωδίων και φωτισμών led που αναβοσβήνουν ήρεμα μέσα στο ημίφως των αιθουσών, στα έγκατα της Google.

Δεν έχει απολύτως καμία σημασία, δεν θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, αλλά είναι μία θεαματική περιπλάνηση «στην καρδιά του θηρίου», αυτή η ξενάγηση που προσφέρει η Google ανοίγοντας τις πόρτες για τους φωτογράφους, στα άδυτά της.

Εύκολο να μαντέψει κανείς, οι εκατοντάδες σωλήνες στην καρδιά των τεράστιων εγκαταστάσεων όπως στο Douglas County της Georgia, είναι χρωματισμένοι ακριβώς όπως το λογότυπο της εταιρίας και δημιουργούν έναν χαώδη λαβύρινθο, ο οποίος όμως πάντα κάπου οδηγεί. Οι εργαζόμενοι αντίθετα, για να κινηθούν μέσα σε αυτό τον λαβύρινθο οδηγούν ποδηλατάκι G-Bike.

image

Στο κέντρο της Google στο Hamina της Φινλανδίας, ένα παλιό εργοστάσιο χαρτιού, δεκάδες servers κινούν ήσυχα και αθόρυβα εκατομμύρια πληροφορίες το κάθε λεπτό.

image

Το οικολογικό σύστημα ψύξης του κέντρου στη Φινλανδία όπου χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό από τον κοντινό Φινλανδικό Κόλπο της Βαλτικής. Δροσιά, υγεία και ομορφιά όλο το χρόνο.

image

Οι σωλήνες ψύξης με το (ακατέργαστο) θαλασσινό νερό του Κόλπου στη Φινλανδία. Χρώματα ακαριαία αναγνωρίσιμα. Design με ωροσκόπο Υδροχόο.

image

Δεν είναι μόνο τα κεντρικά γραφεία της Google στην Καλιφόρνια όμορφα, είναι και τα παραρτήματα όπως αυτό, στο Hamina της Φινλανδίας. Συμφωνία ξύλινης διακόσμησης στο meeting room – το οποίο είναι ακριβώς δίπλα στη σάουνα.

image

Άδυτα Google, στο Mayes County της Oklahoma. Τα κίτρινα καλώδια ενώνονται μόνο με κίτρινα βύσματα, τα κόκκινα μόνο με κόκκινα κ.ο.κ. Πόσο πιο απλό, γρήγορο και λειτουργικό;

image

Λαμπεροί και έντονοι φωτισμοί LED που έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Κάθε server διαθέτει και τον δικό του ξεχωριστό φωτισμό. Οι διακυμάνσεις στην ένταση και στους χρωματισμούς δείχνουν την κατάσταση λειτουργίας της κάθε μονάδας και έτσι είναι πιο ευανάγνωστοι με μια ματιά, κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

image

Αισθητήρες κίνησης. Ο,τιδήποτε κινείται στις αίθουσες των servers προκαλεί αλλαγές στους χρωματισμούς και την ένταση των φωτισμών. Όταν οι αίθουσες είναι άδειες, τα φώτα χαμηλώνουν (εξοικονόμηση ενέργειας) και όλα θυμίζουν ένα τέλειο, εγκαταλελειμμένο night club από το μέλλον.

image

Η κίτρινη δικτύωση κοντά στο ταβάνι της αίθουσας είναι το σύστημα από fiber optic routers για να επικοινωνούν μεταξύ τους οι εργαζόμενοι. Η ταχύτητα σύνδεσης είναι τέτοια που την δική μας οικιακή σύνδεση θα την έκανε σκόνη μέσα σε δευτερόλεπτα.

image

Διάφανα πλαστικά παραπετάσματα ανάμεσα στους servers και τους διαδρόμους κίνησης για να διατηρείται χαμηλή η θερμοκρασία.

image

Οι servers τοποθετημένοι άψογα σε στήλες – αν και θα μπορούσε να είναι ο κόσμος μέσα στο Τρον. Οι χιλιάδες μικροί ανεμιστήρες στο πίσω μέρος από κάθε server μετατρέπουν τη θερμοκρασία που παράγεται, σε ψυχρό αέρα.

image

Χιλιάδες gigabytes στοιβαγμένα σε ένα φουτουρολογικό νεκροταφείο από μητρικές πλάκες. Η πολιτική απορρήτου της Google λέει ότι οι παλιοί drivers των χρηστών της, συγκεντρώνονται και καταστρέφονται μαζικά.

image

Λόγω του οικολογικού τρόπου διαχείρισης του νερού για την ψύξη των εγκαταστάσεων, ένα μεγάλο σύννεφο από μπλε ομίχλη σταγονιδίων νερού βγαίνει από τους τεράστιους ατμοσωλήνες στο κέντρο της Google στο Dalles του Oregon.

image

Εγκαταστάσεις Google στο Βέλγιο. Σειρές από τεράστια τανκ γεμάτα με χιλιάδες γαλόνια νερού για άμεση χρήση σε περίπτωση που χρειαστεί για τον έλεγχο της χαμηλής θερμοκρασίας στους servers.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ