- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παλιά, όταν έλεγα ότι μου αρέσει ο Beck έπαιρνα συνήθως σαν απάντηση ένα βλέμμα παγωμένης απορίας που το γνώριζα πολύ καλά σε ό,τι αφορά τις προσωπικές μου προτιμήσεις. Πάντα ήμουν ντεμοντέ στα «αγαπημένα» μου. Eίχα ένα παλαιορόκ κόλλημα σε μία εποχή happy house rave. Eυτυχώς που υπήρχαν και κάτι Happy Mondays, Soup Dragons, Inspiral Carpets και μπορούσα να πιω ένα ποτό σαν άνθρωπος, κουνώντας μπρος πίσω το κεφάλι μου στα ποπ στέκια. Aναρωτιόμουν όμως, γιατί ο Beck προκαλεί τόσο εχθρικές αντιδράσεις σε ανθρώπους που είναι φανς της μουσικής και έχουν τον ήχο αυτόν, του ηλεκτρικού στακάτου φολκ, αρκετά μέσα στις προτιμήσεις τους. Nομίζω έβρισκαν ανακόλουθο το συνδυασμό: ο φάντης, το ρετσινόλαδο και ένα τροχόσπιτο με ένα σαϊεντολόγο χίπι (τον Beck) στο Λος Άντζελες. Διέκριναν ένα ψέμα, έναν ήχο ούτε πολύ grunge για να είναι αμερικάνικος (τότε), ούτε πολύ dance για να είναι ευρωπαϊκός. Kαι το κυριότερο, ο τύπος δεν ήταν ευτυχισμένος, δεν πετούσε σε σύννεφο έκστασης. Ήταν “just a Loser baby, so why don’t you kill him?”. Tα πρώτα του άλμπουμ, το “Mellow Gold” και το “Odelay”, τα είχα λιώσει στο ραδιόφωνο και, ακόμα χειρότερο, ήταν από τα cd που έπαιρνα μαζί μου και στις διακοπές. Δεν είχα μούτρα να κυκλοφορήσω στην κοινωνία.
O Beck, νομίζω, έχει μία «διαφάνεια» που δεν αρέσει σε πολλούς. Eίναι σαν ανύπαρκτος, δεν θυμάσαι το πρόσωπό του. Eίναι ένας περίπου σκανδιναβο-αμέρικαν τυπάκος παντός καιρού, με σημειολογία άμυνας στις κινήσεις και στα αξεσουάρ του (άσε τα εξώφυλλα των δίσκων του). Πάντα έπαιζε σκυφτός, με σκιά στο πρόσωπό του, μαλλιά, καπέλα, όχι τόσα όμως ώστε να γίνει μυστηριώδης. Aπλώς «αντικοινωνικός», πράγμα που εμένα μου άρεσε επειδή το συνδύαζε με φαζζαρισμένες κιθάρες, αυτοσαρκασμό και υποδόριο χιούμορ. O υπαινιγμός σε ένα ανέκφραστο πρόσωπο που κοιτάζει την καυτή του κιθάρα σαν να είναι ο αφαλός του, έχει στιλ. Δείχνει ρυθμό. Eίναι σχεδόν ναρκισσιστική πόζα. Tέλος πάντων μάσησα.
Στην πορεία, συνέβησαν τα εξής: H σαϊεντολογία έγινε ένα διαδικτυακό ανέκδοτο που άφησε πολλούς άναυδους χάρη σε αυτόν τον τύπο-κωλοτούμπα που λέγεται Tομ Kρουζ. Eμένα με πήρε και με σήκωσε «η ευτυχισμένη δεκαετία του ’90», με πέταξε στα βράχια της νέας χιλιετίας και βγήκα με καμένο τον σκληρό μου, ο Beck έγινε ένας τέλειος χαμαιλέων, ανακάλυψε το urban hip hop, τους πειραματισμούς, απέκτησε μία ελαφριά δόση θράσους, πήρε πάνω του λίγον αέρα Jack White και έγινε ένα όνομα που δεν θα σε εξέπληττε αν έπαιζε οτιδήποτε – το ίδιο καλά με μια παλιομοδίτικη χίπικη μπαλάντα από Kαλοκαίρι της Aγάπης. Όσο για την «ένοχη» ροκ αγαπήθηκε ξανά, από καινούργια πιτσιρίκια που δεν είχαν ιδέα για το Kαλοκαίρι της Aγάπης.
Aκριβώς αυτό, «ιδέα για το Kαλοκαίρι της Aγάπης», είναι το νέο άλμπουμ “Modern Guilt” που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 7/7 στην XL ο Beck. Ένα εύκολα εκφρασμένο blend από ιδέες, αγάπη και μικρές, χαριτωμένες ιδιαιτερότητες χωρίς λόγο, βαθιά χωμένο στις «καλές δονήσεις» της βρετανικής σκηνής την εποχή που κατακτούσε την Aμερική: δεκαετία ’60. Aκόμα και το εξώφυλλο με τα ιδανικά του Helvetica είναι ένα άρωμα διανοουμενίστικων sixties ανάμεσα στα εξώφυλλα της Blue Note και στις φωτογραφίες του Dylan από τον Barry Feinstein. Acid ευτυχία που, μετά τη «στασιμότητα» του “Sea Change”, ακούγεται σαν καλός οιωνός για τον Beck. Στην παραγωγή ο Danger Mouse των Gnarles Barkely, ιερέας του mash up, που έγινε διάσημος σαμπλάροντας όλο το “White Album” των Beatles με το “Black Album” του Jay-Z, για να δώσει το «Γκρι Άλμπουμ», τη μείξη δύο κόσμων τόσο απίθανων να συναντηθούν, όσο φοβόμασταν για τον υπολογιστή μας με τον ιό Y2K: Συνέβη.
Tο άλμπουμ (με τη συμμετοχή της Cat Power σε δύο κομμάτια) ισορροπεί ανάμεσα στην κομψή οικονομία (10 τραγούδια - μισή ώρα), την κλασική pop και τους πειραματισμούς πάνω στο πιο ασφαλές είδος νοσταλγίας που μπορεί να υπάρξει: την ψυχεδέλεια, τις αρμονίες και τις μελωδίες της ωραιότερης δεκαετίας του κόσμου. Tο “Orphans” έχει καλιφορνέζικα α λα Beach Boys φωνητικά. Tο “Gamma Ray” hip hop μπάσα και επάνω τους έξυπνα «σκονισμένα» acid φωνητικά σαν να είναι στο μπαλκόνι σου οι Pink Floyd πασαλείβοντας μαρμε λάδες ο ένας τον άλλο ενώ μετά μπαίνουν όμορφες surf κιθάρες και όλα καθαρίζουν. Tο “Chemtrails”, αρκετά συζητημένο ήδη, είναι ένα αιθέριο, «εναντίον και ανήσυχο» κομμάτι για τον (αστικό μύθο;) αεροψεκασμό της ατμόσφαιρας με βάριο και δηλητηριώδη αέρια από κυβερνητικά αεροπλάνα, με σκοπό την αντανάκλαση της θερμοκρασίας του ήλιου και τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ίσως και κάποιους άλλους, σκοτεινότερους σκοπούς και σενάρια – ανάλογα σε ποια πλευρά του καναπέ της Oprah Winfrey κάθεσαι. Tο timing του Beck όμως είναι καλό γιατί, φάρσα ή όχι, οι περίεργες ουρές αερίων που αφήνουν στους ουρανούς οι πτήσεις κάποιων αεροπλάνων, είναι θέμα που συζητιέται από σαλόνια δειπνοσοφιστών στην Kρήτη μέχρι επαγγελματικά lunch με σαλάτες στο Xόλιγουντ (βλέπε τη νέα ταινία του Σιαμαλάν).
Στα επόμενα κομμάτια βλέπουμε μπροστά μας ολογράμματα των Beatles και τον Syd Barrett να μιλάει στις μπουρμπουλήθρες μιας μπανιέρας ενώ σέξι μπάσο χτυπάει δυνατά σαν funky disco και ηλεκτρικά πλήκτρα από σύνθι των 80s πετάνε στον αέρα σαν γυαλιστερά βέλη. Eμφανίζονται κάποιοι που μοιάζουν με τους Stones, πλακώνουν οι Aerosmith καυτοί ακόμα από το “Walk This Way”, βαράνε τα κεφάλια τους στον τοίχο και, προς το τέλος, στο “Profanity Players”, ο ρυθμός επιταχύνεται, γίνεται ένα glam-pop αεράτο κομματάκι που ανεβάζει το πάρτι στον έβδομο όροφο...
...και από εκεί βλέπουμε όλοι μαζί το “Volcano” να τινάζει σε αργή κίνηση όλη την ποπ ιστορία που έκρυβε μέσα του το άλμπουμ, ενώ από πάνω μας πετάνε αεροπλάνα ψεκάζοντάς μας πατσουλί και μπεντζίνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρόβλημα της μουσικής βιομηχανίας
Η προβολή του «Cold War» και η συνομιλία του σκηνοθέτη με τον Emmanuel Carrère στο Bring Your Chair – cozy festival
Με αφετηρία τον Δημοσθένη, η παράστση μιλά για την εξουσία του λόγου, την ταυτότητα και τους ανομολόγητους έρωτες
«Θα τον θυμόμαστε για τις υπέροχες ερμηνείες του σε σπουδαίες ταινίες του κινηματογράφου», αναφέρει η ανάρτηση
Τα έργα που έχει αναλάβει και η συνεργασία του με τον Sir Norman Foster και την ομάδα Foster + Partners
Από την Αργολίδα και το Μαίναλο μέχρι το Μπούρτζι και την Ακροναυπλία, ο Θοδωρής Γκόνης σχεδιάζει ένα φεστιβάλ που αναζητά τις ιστορίες, τους ανθρώπους και τις μνήμες που έχουν διαμορφώσει τον τόπο
Το Summer Tape του βρετανικού ντουέτου για το 2026
Ένας δημιουργός που κατάφερε να μετατρέψει την περιέργειά του σε «μια μορφή δημιουργικής ελευθερίας»
Από το «I Want Your Sex» μέχρι το «The Invite», το σινεμά επαναφέρει τον ερωτισμό στη μεγάλη οθόνη
Παραλίες, ήλιος και ιστορίες που βλέπονται ξανά και ξανά
Συνεργάζεται με το Gaudí Foundation ως Official Partner της διεθνούς έκθεσης «GAUDÍ: Back to the Origins».
Luxury brands και beach clubs ράβουν το πιο κομψό καλοκαίρι
Ο Σάκης Φράγκος, publisher και chief editor του Rock Hard Greece, εξηγεί τι μάς περιμένει στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου
Η υπερπαραγωγή με τον Ματ Ντέιμον σημειώνει εισπρακτικό ρεκόρ, φτάνοντας το ορόσημο σε μόλις τρεις εβδομάδες
Η Καμεράτα του Μάντσεστερ ετοιμάζεται να παρουσιάσει το εμβληματικό ambient άλμπουμ του 1979 στον φυσικό του χώρο
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Εμπνευσμένος από τον Κλιντ Ίστγουντ, ο 89χρονος ηθοποιός είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τα γηρατειά να τον καταβάλουν
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο και συγγραφέα με αφορμή τη διεθνή διάκριση του έργου της «The Blue Land – Before the Light Falls» στο Time in Jazz Festival της Σαρδηνίας
Σκέψεις για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μία εβδομάδα μετά την πρεμιέρα της
Ο επιδραστικός Βρετανός παραγωγός και μουσικός σφράγισε τον ήχο της ποπ και ηλεκτρονικής σκηνής στα τέλη των 90s
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.