- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γλυπτά Παρθενώνα - Μενδώνη: «Ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί ότι βρίσκονταν πεσμένα στα ερείπια»
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε έναν καλόπιστο διάλογο», διαμηνύει η Λίνα Μενδώνη
Γλυπτά Παρθενώνα: Η Λίνα Μενδώνη απαντά στους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου ότι τα γλυπτά βρέθηκαν στα ερείπια.
Την απάντησή τους στον ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρέθηκαν στα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα δίνει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς ανιστόρητους.
«Αυτά είναι ανιστόρητα πράγματα. Αλλά θα σας πω ότι υπάρχουν και αδιάψευστα αρχαιολογικά τεκμήρια. Οι μετόπες ήταν πριονισμένες. Δηλαδή είχε κοπεί η ανάγλυφη επιφάνεια και έχει μείνει πίσω το υπόλοιπο σώμα και πετάχτηκε, την εποχή που έγιναν όλοι αυτοί οι βανδαλισμοί στο μνημείο. Οι πριονισμένες πλάκες είναι στην Ακρόπολη. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Είναι αστείοι ισχυρισμοί και δεν μπορούν να σταθούν. Εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, η Ελληνική Κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις» είπε η Λίνα Μενδώνη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα διεκδικεί μόνο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Γλυπτά Παρθενώνα - Μενδώνη: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε έναν καλόπιστο διάλογο»
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί κάτι άλλο. «Τις μόνες αρχαιότητες, τις οποίες διεκδικεί η Ελλάδα -εδώ είμαστε σαφείς, είμαστε κατηγορηματικοί- είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Γιατί είναι αυτά τα οποία εκλάπησαν με τον τρόπο που εκλάπησαν αφενός και αφετέρου διότι αποτελούν μία οργανική και αναπόσπαστη ενότητα με τον ίδιο τον Παρθενώνα, ο οποίος είναι το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα άλλο. Είναι σαφής. Διεκδικεί μόνο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
» Αυτό το οποίο είπαμε και την Παρασκευή, όταν τελείωσε η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους, είναι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε έναν καλόπιστο διάλογο. Επίσης, αυτό που πρέπει να επισημάνω, είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η ίδια Διακυβερνητική Επιτροπή εξέδωσε μία πάρα πολύ σημαντική Απόφαση. Ενώ μέχρι τότε είχαμε μόνο Συστάσεις, η Επιτροπή έβγαλε μία Απόφαση, η οποία λέει δύο πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Το ένα είναι ότι αναγνωρίζει το αίτημα της Ελλάδας ως δίκαιο και νόμιμο. Το δεύτερο, ότι θεωρεί αυτή τη διαφορά διακυβερνητική και όχι θέμα μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου ή του Μουσείου της Ακρόπολης.
» Η Ελλάδα, σας επαναλαμβάνω, ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου. Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε και εκείνο πλέον να ξεκινήσει ο διάλογος. Δηλαδή, την Παρασκευή οι εκπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου που μετέχουν στην Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO συμφωνούν στο να καθίσει η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν και δυο μέρες αργότερα βγαίνει το Βρετανικό Μουσείο και λέει ότι τα Γλυπτά τα βρήκαμε πεταμένα; Αυτά είναι αστειότητες», είπε η Λίνα Μενδώνη στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών».
Η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε ότι επί της ουσίας ο διάλογος δεν έχει ξεκινήσει. «Εγώ δέχτηκα στις 29 Απριλίου μία πρόσκληση για να συνομιλήσω με τον Λόρδο Πάρκινσον, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Το αποδέχθηκα αμέσως. Προσπαθήσαμε να βρούμε κοινές ημερομηνίες, δεν κατέστη δυνατό. Είπαμε μετά τις 20 Μαΐου. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στη Σύσταση της UNESCO, να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία συζήτησης και συνεννόησης. Θα το δούμε».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια μουσική εμπειρία που κινείται ανάμεσα στη μνήμη, το συναίσθημα και την ελπίδα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη
Το αυτοβιογραφικό έργο της νομπελίστριας μεταφέρεται από την ομάδα ETÚTI στο Blue Box Creative Studio
Το video game του κλιπ θα το δούμε live τη βραδιά της Eurovision
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Ο «πιο κουλ χώρος στο Παρίσι» έρχεται στη Θεσσαλονίκη για ένα ιδιαίτερο pop-up event
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Ρώμη, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του ποντίφικα
Ο συγγραφέας, τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου, μας δείχνει την ιστορία του διαβόητου πιστολά από την αρχή
Η Αθήνα θυμάται και γιορτάζει τους κουίρ αγώνες
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου του Ηρακλείου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά
Ο έμπειρος ηθοποιός αναμένεται να πλαισιώσει τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Σεμπάστιαν Σταν
Πρωτότυπα κόμικς από σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, στην παράδοση ιστορικών ελληνικών περιοδικών
Η ποπ σταρ πέρασε στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων περιοδειών από γυναίκα καλλιτέχνιδα στην ιστορία της μουσικής
Η Μαρία Ναυπλιώτου ως Άτοσσα, ο Δημήτρης Καταλειφός ως Δαρείος, ο Αναστάσης Ροϊλός ως Ξέρξης και ο Σταύρος Σβήγκος ως Αγγελιοφόρος
Η Λίνα Μενδώνη παρέλαβε τα σπάνια αντικείμενα μετά την οικειοθελή παράδοση της οικογένειας Γκρέι
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν έρχεται για λίγες μέρες στην Αθήνα
Πολιτική, χρήμα, εξουσία και η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση
Το φινάλε του CineDoc προβλέπεται άχαστο
Η γλώσσα ως εργαλείο εξουσίας και χειραγώγησης στην εποχή των Ναζί αλλά και σήμερα
Η ιστορία της φιλοσοφίας, αν και παραδοσιακά θεωρείται ανδροκρατούμενη, περιλαμβάνει εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες που συνέβαλαν σημαντικά στη σκέψη, την επιστήμη και την ηθική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.