Στον Τζον Λε Καρέ το βραβείο «Ούλοφ Πάλμε»
Για τη συμβολή του στη «δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη»
Βραβείο για «συμβολή στη δημοκρατία» στον Τζον Λε Καρέ. Στις 30 Ιανουαρίου, σε τελετή στην Στοκχόλμη, θα παραλάβει ο συγγραφέας το βραβείο «Ούλοφ Πάλμε».
Στις 30 Ιανουαρίου, σε τελετή στην Στοκχόλμη, θα παραλάβει ο Τζον Λε Καρέ το βραβείο «Ούλοφ Πάλμε» με το οποίο βραβεύθηκε την περασμένη Παρασκευή. Τα 100.000 δολάρια του βραβείου, το οποίο δίνεται για «εξαιρετικό επίτευγμα», ο Λε Καρέ ανακοίνωσε ότι θα τα δώσει στη μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».
Το βραβείο, στο πνεύμα του δολοφονημένου Σουηδού πρωθυπουργού θέλει να ανταμείψει «ένα εξαιρετικό επίτευγμα σε οποιονδήποτε τομέα δράσης κατά του ρατσισμού, προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνούς κατανόησης, ειρήνης και ασφάλειας του κοινού».
Ανακοινώνοντας τη βράβευση του 88χρονου, σήμερα, Ντέιβιντ Κόρνγουελ -αυτό είναι το κατά κόσμον όνομα του Τζον Λε Καρέ- οι οργανωτές του έπλεξαν το εγκώμιο «για την καθηλωτική του και ουμανιστική διαμόρφωση, σε λογοτεχνική φόρμα, της κοινής γνώμης σχετικά με την ελευθερία του ατόμου και τα ουσιώδη θέματα της ανθρωπότητας».
«Προσελκύοντας παγκόσμια προσοχή, συνεχώς μας ωθεί να συζητήσουμε για τα κυνικά παιχνίδια εξουσίας των μεγάλων δυνάμεων, την απληστία των εταιρειών με διεθνή δραστηριότητα, τα ανεύθυνα παιχνίδια των διεφθαρμένων πολιτικών με την υγεία και ευζωία μας, την όλο και μεγαλύτερη επέκταση του διεθνούς εγκλήματος, την ένταση στη Μέση Ανατολή και την ανησυχητική άνοδο του φασισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη» τόνισαν οι οργανωτές. Και, όπως σημειώνει η εφημερίδα «The Guardian», χαρακτήρισαν την καριέρα του «μια εξαιρετική συνεισφορά στον απαραίτητο αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Λίγοι είναι οι συγγραφείς που έχουν βραβευθεί με το βραβείο «Ούλοφ Πάλμε»: ο Βάτσλαβ Χάβελ το 1989, ο Δανός συγγραφέας Κάρστεν Γιένσεν το 2009 και ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας του «Γόμορρα» Ρομπέρτ Σαβιάνο το 2011. Στο πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του, το «Agent Running in the Field» - ο συγγραφέας έχει υπαινιχθεί ότι θα είναι το τελευταίο του -, ο Λε Καρέ περιγράφει συμπαιγνία των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με στόχο την υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το κείμενο υπογράφει η Ευτυχία Κ. Αργυροπούλου σε λυρική ποιητική μορφή
Μια εικονογράφος που τα σπάει
«Η Ίμο μοιάζει με σίφουνα στον τρόπο που υπάρχει στη σχέση της με τον Μπεν»
Μαθαίνοντας την Ελλάδα μέσα από τα αντικείμενά της
Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ο αρχαιολογικός χώρος να αποδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026
Πότε θα διεξαχθεί το τριήμερο φεστιβάλ
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Ο Νίτσε δεν μάχεται τους θεούς, τους καθιστά περιττούς
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί ένα από τα πιο «προκλητικά» θεατρικά κείμενα του 20ού αιώνα
Ο «Θάνατος παλληκαριού», που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1891, παρουσιάζει τα ήθη και τα έθιμα μιας εποχής μέσα από την ιστορία του κεντρικού ήρωα
Υπάρχει και κάνει την πόλη ενθουσιαστική
Γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Oregon
Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2026 η υποβολή αιτήσεων
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Είχε κατακτήσει τον διαγωνισμό μία φορά
Αποκαλύφθηκαν και τα 28 τραγούδια του Sing for Greece 2026
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.