Δύο τόμοι πεζών (άπαντα, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη) κι ένας τόμος ποιημάτων (επιλογή, σε μετάφραση Δημήτρη Καλοκύρη) του Χόρχε Λούις Μπόρχες είναι ξανά διαθέσιμοι στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από τις εκδόσεις «Πατάκη», ενώ ένας τόμος με τα περισσότερα δοκίμια του μεγάλου Αργεντίνου (σε μετάφραση επίσης Αχιλλέα Κυριακίδη) θα κυκλοφορήσει την άνοιξη.
Μετά την εξάντληση της παλιάς έκδοσης των «Ελληνικών Γραμμάτων», η τωρινή τετράτομη έκδοση καλύπτει ένα ουσιώδες κενό στην ελληνική αγορά, δεδομένου ότι ο Μπόρχες, που άλλωστε είχε πολλούς δεσμούς με την Ελλάδα και είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι πολύ αγαπητός στους Έλληνες αναγνώστες, ενώ έχει επηρεάσει και όχι λίγους Έλληνες συγγραφείς. Τα –σχεδόν– «Άπαντα» του Μπόρχες στα ελληνικά κυκλοφορούν τώρα σε ξανακοιταγμένη μετάφραση, με ευρετήρια, σημειώσεις, επίπίμετρο και άλλα στοιχεία που βοηθούν πολύ τον επαρκή αναγνώστη.
Σε μια εκδήλωση στον πρέποντα χώρο, το Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης (ο Μπόρχες ήταν βιβλιοθηκάριος, έφτασε μάλιστα Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργεντινής), μίλησαν το Σάββατο το βράδυ ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης (εκ μέρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης), ο κ. Χάρης Βλαβιανός (από τις εκδόσεις «Πατάκη»), οι δύο μεταφραστές του Μπόρχες στα ελληνικά, καθώς και ο καθηγητής κ. Νάσος Βαγενάς, ο ποιητής κ. Γιώργος Χουλιάρας και ο μεταπτυχιακός φοιτητής κ. Αριστοτέλης Σαϊνης, ενώ η φωνή του Μπόρχες ακούστηκε να διαβάζει έργα του.
Το Αναγνωστήριο ήταν γεμάτο. Μεταξύ των παρευρισκομένων η κ. Κατ. Σχινά και οι κ. Θαν. Βαλτινός, Αλ. Ασωνίτης, Θαν. Βασιλείου, Αντρ. Παππάς και πολλοί άλλοι άνθρωποι του βιβλίου.
Μ.Φ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις υποψηφιότητες περιλαμβάνεται και το συγκρότημα Pulp
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Μιλήσαμε με την εικαστικό με αφορμή τη νέα της έκθεση στην Γκαλερί Contemporary Athens
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Από την «Εκπομπή» του 1968 έως το κύκνειο άσμα του με τη «Σκόνη του Χρόνου»
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε στάση
Ο αντιστάρ µεταµορφώνεται ξανά πρωταγωνιστώντας στη µυθική «Λόλα», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου στο Παλλάς
Το έργο του Μπέρνσταϊν, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βολταίρου, ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση σε μορφή δραματοποιημένης συναυλίας
Οι σέκτες, οι αιρέσεις, οι απόκρυφες ομάδες ασκούν πάντα μια γοητεία στην ανθρώπινη φύση. Είναι το μυστήριο πίσω από την κλειστή πόρτα. Το απαγορευμένο.
Ο γνωστός εικαστικός μας μίλησε για τη ζωή του, με αφορμή τη νέα ατομική έκθεσή του «Οροπέδια»
Ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει μάθηση
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Θεόδωρος Κουρεντζής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη παραγωγή με 50 περφόρμερ επί σκηνής
Ο μαέστρος μιλάει για την πολιτική σάτιρα του Βολταίρου και τη μουσική ιδιοφυΐα του Μπέρνστάιν, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του έργου στο ελληνικό κοινό
Αριθμεί μέχρι σήμερα 164 στοιχεία
35 φωτογραφίες από ski weddings που μας κάνουν να χαμογελάμε
Με τη συμμετοχή πάνω από 25 διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, μεταφραστών/τριών, πανεπιστημιακών και ειδικών ερευνητών/τριών από 5 χώρες
Δύο θρύλοι του heavy metal βάζουν φωτιά στο συναυλιακό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.