Πολιτισμος

Ματαίωση με αιχμές από το Σπίτι του Ηθοποιού της παράστασης «Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών»

Ήταν προγραμματισμένη να ανέβει στο Ηρώδειο στις 16 Σεπτεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hrwdeio.jpg
© ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI

Η πρόεδρος του Ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού» Άννα Φόνσου  βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει πως η  προγραμματισμένη για τις 16/09  παράσταση στο Ηρώδειο «Έρωτες και θρήνοι γυναικών» από τις τραγωδίες του Ευριπίδη, ματαιώνεται για δύο  λόγους που προσέβαλαν και υποτίμησαν το έργο του Ιδρύματος.

Ο πρώτος λόγος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος, είναι η παρεμπόδιση της προετοιμασίας της παράστασης από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με καταχρηστικές πρακτικές: άσκηση «ψυχολογικής βίας» στους συναδέλφους ηθοποιούς, απειλές, διαμαρτυρίες, διαπληκτισμούς, ψευδείς ισχυρισμούς ενάντια στους ανθρώπους της παραγωγής, καθώς τρεις ηθοποιοί αρνήθηκαν να υπογράψουν την σύμβαση έργου, με συνέπεια να επέλθει η λύση της. Παρόλο που αποζημιώθηκαν πλήρως, εκπρόσωποι του ΣΕΗ εισέβαλαν συστηματικά στο χώρο της προετοιμασίας της παράστασης, παρεμποδίζοντας τις πρόβες και ζητώντας αδικαιολόγητα να επαναπροσληφθούν τα συγκεκριμένα άτομα. Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών είναι να καταστεί αδύνατη η ολοκλήρωση της παραγωγής της παράστασης, με ζημιά  ανεπανόρθωτη, οικονομική και ηθική.

Ένας δεύτερος σημαντικός λόγος, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η αδυναμία του Ιδρύματος να καταβάλει το ποσό που απαίτησε, τελευταία στιγμή, το Φεστιβάλ Αθηνών, αθετώντας την συμφωνία να παραχωρηθεί ατελώς το θέατρο,  όπως είχε αρχικά  συμφωνηθεί. Η δωρεάν παραχώρηση είναι μία πρακτική που είχε υιοθετηθεί  και σε προηγούμενες συνεργασίες-παραστάσεις στο Ηρώδειο με το Φεστιβάλ Αθηνών, ως προσφοράγια την επίτευξη του σπουδαίου κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού έργου του Ιδρύματος.

«Επισημαίνουμε ότι τα έσοδα της παράστασης  θα διατεθούν  για την ενίσχυση του Ιδρύματος ‘’Το Σπίτι του Ηθοποιού’’» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για αυτή την μοναδική παράσταση, συνεργάστηκαν ο σκηνοθέτης  Πάνος Αγγελόπουλος, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, η   χορογράφος Έρση Πήττα και οι ηθοποιοί:  Άννα Φόνσου,  Άντζελα  Γκερέκου, Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη και ομάδα χορού 20 ατόμων.

«Όλοι οι συντελεστές εργαστήκαν και εργάζονται  με αγάπη, σεβασμό, πάθος, αξιοπρέπεια, εθελοντισμό, προκειμένου να στηρίξουν το Ίδρυμα “Το Σπίτι του Ηθοποιού”, που προσφέρει σημαντικό έργο στη χώρα μας και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών», προστίθεται.

«Εκφράζουμε λοιπόν την βαθιά μας λύπη που δεν μας επιτρέπεται, υπό από αυτές τις συνθήκες, να παρουσιάσουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο που προάγει και αναδεικνύει το μέγεθος του πολιτισμού μας. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα μας όλον αυτόν το καιρό για την πραγματοποίηση της παράστασης αλλά και τον κόσμο που ανταποκρίθηκεμε αγάπη. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο μας και δεν θα επιτρέψουμε ουδεμία  πρακτική προσβολής» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Ιδρύματος Άννα Φόνσου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ