Πολιτισμος

Η Τέχνη είναι cool

Εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικά, μουσεία που δεν πρέπει να χάσεις

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 574
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322254-650610.jpg

Τo Athens Photo Festival, το κορυφαίο φεστιβάλ φωτογραφίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα πέντε παλαιότερα στον κόσμο αφιερωμένα στην τέχνη της φωτογραφίας, θα τρέχει μέχρι τις 30 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας από διαφορετικές χώρες καθώς και ένα σύνολο δράσεων −portfolio reviews, προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια, ομιλίες, μαραθώνιο φωτογραφίας και παράλληλες δραστηριότητες− που ενθαρρύνουν το διάλογο και την ενεργό συμμετοχή. Με σημείο εκκίνησης το Μουσείο Μπενάκη, οι εκθέσεις θα επεκταθούν και σε άλλους χώρους του ευρύτερου αστικού κέντρου της Αθήνας, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, βίντεο, αρχειακό υλικό και φωτογραφικά βιβλία.

image

Pietro Paolini 

The Two Halves, Venezuela 2014

Η έκθεση «The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές» είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της 33ής επετείου από την ίδρυση του ΔΕΣΤΕ. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μιας νέας γενιάς 33 Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών που εργάζονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ηλικίας περίπου 25-35 ετών, εμφανίζεται στο προσκήνιο και στο σημερινό κλίμα πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, ως μέρος μιας διεθνούς «νεανικής επισφάλειας» που αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις την τελευταία δεκαετία. Αντί να μείνουν αδρανείς υπό αυτές τις συνθήκες, οι νέοι αυτοί δημιουργοί ανταποκρίνονται με ένα πνεύμα αυτοσχεδιασμού και συνεργασίας. Διάρκεια: 17 Ιουνίου - 9 Οκτωβρίου (κλειστά το μήνα Αύγουστο). Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς.

image

ΖΩΗ ΓΑΪΤΑΝΙΔΟΥ, «Ritual»

Ένα ταξίδι στις ΗΠΑ ενέπνευσε τον Γάλλο φιλόσοφο Jean Baudrillard να γράψει το 1986 το «Αmerique», ένα οξυδερκές κείμενο στο οποίο περιγράφει την Αμερική σαν τη μόνη πραγματοποιημένη ουτοπία, την Αμερική της ταχύτητας, της ερήμου, των μοτέλ και των ορυκτών επιφανειών. Τριάντα χρόνια μετά, στην γκαλερί CAN, έξι νέοι και καταξιωμένοι Έλληνες φωτογράφοι καλούνται να εκθέσουν εικόνες που τράβηξαν ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα και να παρουσιάσουν την εκδοχή της «δικής τους» Αμερικής. Συμμετέχουν: Νικόλας Βεντουράκης, Γιώργης Γερόλυμπος, Αντώνης Θεοδωρίδης, Πάνος Κοκκινιάς, Γιώργος Κορδάκης, Δήμητρα Λαζαρίδου. Διάρκεια: έως 30 Ιουλίου.

image

Μαρία Καραντζή, Revengefuck. Μια αρκετά παράφωνη και ταλαιπωρημένη ομάδα υλικών, από τα οποία κάποια διανύουν ήδη τα πρώτα στάδια της αποσύνθεσης, αποτελούν τα συνηθέστερα συστατικά των έργων της Καραντζή. Σημείο συνάντησης για τα περισσότερα έργα αποτελεί η απαγορευτική κορδέλα σήμανσης. Στην Elika Gallery μέχρι τις 16 Ιουλίου.

image

Το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινίασε το 2015 σειρά περιοδικών εκθέσεων με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος του είναι να παρουσιάζει ασυνήθιστα θέματα που θα ενδιέφεραν το σημερινό επισκέπτη. Η δεύτερη έκθεση της σειράς έχει θέμα το Μαντείο της Δωδώνης. Σκοπός της είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, το ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον. Υπέροχη έκθεση με αναθήματα από το ιερό, ερωτήματα πιστών προς το μαντείο χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Διάρκεια: 20 Ιουνίου 2016 - 10 Ιανουαρίου 2017.

image

Επιγραφή σε χάλκινη πλάκα. Αναφέρει ότι ο Ζακύνθιος Αγάθων, γιος του Εχεφύλου και η γενιά του, πρόξενοι των Μολοσσών, αναθέτουν δώρο στον Δωδωναίο Δία. 334-330 ή 325-275 π.Χ

Θαυμάσιο φωτογραφικό πρότζεκτ του Στράτου Καλαφάτη με ιδιαίτερο τίτλο «The pig and other stories» στην γκαλερί Bernier-Eliades της οδού Επταχάλκου. Στοχευμένη, επίμονη δουλειά από έναν τελειοθήρα καλλιτέχνη του φακού με φωτογραφίες που κρύβουν ιστορίες και μυστικά. Διάρκεια: έως 12 Ιουλίου.

 image

Η Ντιάννα Μαγκανιά εκθέτει στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή επιλογή έργων από το 2011 έως το 2016. Πραγματεύονται την αφηρημένη φύση του σύμπαντος που μας περιβάλλει, σε αντιπαράθεση με μια φαινομενικά προβλέψιμη πραγματικότητα, με χιούμορ και υπαρξιακό σκοτάδι, μέσα από αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις, κολλάζ, φωτογραφίες και βίντεο. Διάρκεια: έως 20 Σεπτεμβρίου.

 image


Κεντρική φωτό: Από την έκθεση «The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές» ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, «Ghost City»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ