- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μούμια φτυστή ο Βίνσεντ Βαν Γκονγκ (εικόνες)
Ανακαλύφθηκε σε ισπανική εκκλησία και κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητά της
Μούμια που μοιάζει καταπληκτικά με την αυτοπροσωπογραφία του Ολλανδού Βίνσεντ Βαν Γκονγκ ανακαλύφθηκε σε μια ισπανική εκκλησία. Η πραγματική ταυτότητα της μούμιας είναι άγνωστη. Είναι μία από τις 30 μούμιες που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Κίντο, κοντά στη Σαραγόσα της Ισπανίας.
Σύμφωνα με το Discovery News, οι μούμιες βρέθηκαν τυχαία το 2011, αλλά το έργο για την μελέτη της συλλογής ξεκίνησε μόλις το 2014. Η Μερσέντες Γκονζάλεθ, διευθύντρια στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Μελετών στη Μαδρίτη δήλωσε πως το έργο είναι «σε εξέλιξη».

Η μουμιοποίηση έγινε με φυσικό τρόπο εξαιτίας του ξηρού εδάφους της περιοχής και βρέθηκαν σε μερικώς ανοιχτά φέρετρα κάτω από το δάπεδο του ναού. Οι μούμιες, 11 εκ των οποίων είναι ενήλικες και 24 παιδιά, χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα και ορισμένες φορούν ρούχα μοναχού.
«Στην Ισπανία ήταν πολύ κοινό οι άνθρωποι να θάβονται με τις συνήθειες της θρησκευτικής τάξης. Μερικές από αυτές τις μούμιες φορούν φραγκισκανικά ρούχα, αλλά δεν είναι μοναχοί» δήλωσε η Γκονζάλεθ. Οι πραγματικοί μοναχοί θάβονταν ξυπόλητοι, εξήγησε, ενώ αυτοί θάφτηκαν φορώντας μια τοπική μάρκα παπουτσιών.

Η μούμια - Βαν Γκογκ φορά θρησκευτικά ρούχα και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου με αυτά στην περίφημη αυτοπροσωπογραφία του Γάλλου καλλιτέχνη. Η Ισπανίδα ερυνήτρια πρόσθεσε πως δεν ήταν ασυνήθιστο τα μαλλιά να διατηρούνται τόσο καλά σε ξηρό περιβάλλον. Οι επιστήμονες θα περιμένουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως, ο μεγάλος αριθμός των νεκρών παιδιών θεωρείται ως σημάδι κάποιας επιδημίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ένας θεός ή ένας άνθρωπος μεταμορφώνεται σε ένα συγκεκριμένο ζώο και όχι σε κάποιο άλλο;
Ο καλλιτέχνης μιλάει στην ATHENS VOICE για το «Someone Else» που μόλις κυκλοφόρησε από τη Veego Records
Έργο από κεραμικό και γυαλί τιμά τον «θρύλο του Σάλφορντ» και τη μουσική του κληρονομιά
Αντιδράσεις και αίτημα να απαγορευτεί
Μια συζήτηση για το «Αλλού ο δρόμος», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, την τέχνη ως ανάγκη, τη φωτογραφία, την ανθεκτικότητα και εκείνο το «αλλού» που εξακολουθούμε να αναζητούμε.
Από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέχρι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Με αφορμή την έκθεση που ζωντανεύει το ταξίδι του στην Αθήνα
H προειδοποίηση για μια μεγάλη εξέγερση
Ο τίτλος του έβδομου άλμπουμ "ENCORE" δεν επιλέχθηκε τυχαία
Λίγο πριν από τη συναυλία στο Floyd, το συγκρότημα μιλάει για τη δεκαετία του 1990 και όσα τους κρατούν ακόμα μαζί
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ανασκαφών στην αρχαία Αρσινόη Αιτωλοακαρνανίας
Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις εκθέσεις από 16 έως 18 Οκτωβρίου
Οι καλλιτέχνες θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τον 71ο Διαγωνισμό Τραγουδιού
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Καφέ Φίλιον - Με ομιλητές Βενιζέλο, Βούγια και Λυμπεράκη
Νέα συνεργασία-έκπληξη με την A24 μετά από μια χρονιά γεμάτη εισπρακτικά ρεκόρ
Παράλληλες δράσεις την Κυριακή 25 Οκτωβρίου με αφορμή το κλείσιμο της έκθεσης
Πότε και πού θα τελεστεί η κηδεία της
Η σεζόν 2026- 2027 ξεκίνησε δυναμικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.